Ultima oră

Jumatate dintre produsele din carne sint suspecte

Mihaela Beșleagă
2 feb 2008 726 vizualizări
In galantare s-au gasit multe preparate din carne expirate, de la salam, parizer, cirnati, pina la sunca presata si pastrama de pui u printre abaterile constatate de inspectorii protectiei consumatorilor se numara utilizarea unor ingrediente nepermise si un continut de apa mai mare decit cel admis

Proportia preparatelor din carne cu abateri privind protectia consumatorilor a crescut anul trecut cu 47%, iar procentul preparatelor din carne neconforme, confirmate prin analizele de laborator, a crescut cu 36%. Cel mai recent control desfasurat de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a scos la iveala faptul ca peste 45% dintre esantioanele verificate nu respectau prevederile legale in vigoare. Astfel, s-a dispus oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a peste 2.000 kg produse alimentare improprii consumului uman, in valoare de 23.051 lei. Neconformitatile constatate evidentiaza o situatie ingrijoratoare. S-au depistat deficiente la 59% din esantioanele de Salam de vara, la 67% din esantioanele de Salam Victoria, la 58% din cele de parizer si la 42% din cirnatii cabanos. Multe preparate din carne aveau data durabilitatii minimale depasita, unele prezentau membrana lipicioasa, mizguita si miros neplacut, situatie constatata in cazul produselor: salam de porc si salam de vara, salam Italian, salam Turist, salam Bucuresti si parizer pui, cirnati Muntenia, sunca presata si pastrama de pui. în 71 % dintre judete s-au gasit la comercializare produse din carne ce prezentau data durabilitatii minimale depasita. De asemenea, s-a mai constatat ca in procesul de fabricatie se utilizau ingrediente nepermise pentru acest tip de preparate. Astfel, in salamul de vara si in cirnatii taranesti s-a depistat prezenta amidonului, in salamul banatean Unicarm s-au gasit "fibre vegetale", de asemenea necontinute in lista ingredientelor admise, iar in salamul de Sibiu "proteina de lapte si lapte praf". Alte produse gasite la comercializare aveau un continut de apa mai mare decit cel admis. "Depasirea acestor limite determina dezechilibrarea compozitiei produsului, favorizarea accentuarii perisabilitatii microbiologice a produsului cu riscul alterarii acestuia, reducerea perioadei de mentinere a caracteristicilor de calitate originale ale produsului si nu in ultimul rind afectarea interesului economic al consumatorilor, acestia cumparind «apa» in loc de cantitatea corespunzatoare de preparate din carne", mentioneaza inspectorii pentru protectia consumatorilor. Consumatorii sint sfatuiti sa fie mai atenti in momentul achizitionarii oricaror produse din carne si sa refuze preparatele "suspecte", care prezinta culoarea si mirosul modificate, suprafete oxidate si aspect de vechi si sa nu cumpere din locuri neautorizate, pentru ca isi pun sanatatea in pericol. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.