Ultima oră

Baesu s-a contrat cu judecatoarea Badiu

Cristi Irimia
2 feb 2008 1934 vizualizări
Deputatul PSD a fost audiat ieri in dosarul lui Gheorghe Sararu, in calitate de martor u Baesu i-a reprosat judecatoarei ca a fost citat cu mandat de aducere u magistratul i-a replicat ca vrea sa judece cu celeritate dosarul u au mai fost audiati Constantin Mindrila, Mioara Flenchea si Nicolae Marculescu u toti au spus ca era de competenta comisiilor locale sa verifice legalitatea actelor, pasind raspunderea pe eventualele nelegalitati

Ieri, la Judecatoria Focsani a avut loc un nou termen in dosarul in care primarul suspendat al comunei Mera, Gheorghe Sararu este judecat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si sustragere de inscrisuri oficiale, infractiuni in legatura cu retrocedarea considerata ilegala a unor intinse suprafete de padure. Alaturi de Sararu mai sint inculpati fostul viceprimar al comunei Mera, Constantin Nastase, Ion Copu si Valentin Ursu. In momentul audierii sale, deputatul PSD de Vrancea, George Baesu a avut mai multe contre cu judecatoarea Mandica Badiu, cea care are pe rol dosarul. Baesu i-a spus ca nu intelege de ce a fost citat cu mandat de aducere, la care Badiu a precizat ca este vorba de un dosar penal complex in care se impune judecarea spetei cu celeritate. Un alt duel verbal intre cei doi a avut loc in momentul in care Baesu a fost nemultumit de ceea ce urma sa consemneze grefiera, in sensul ca n-ar fi fost 100% conform cu ceea ce sustinuse. Ulterior, deputatul PSD s-a ofuscat cind a fost intrebat care era circuitul dosarelor de retrocedare care veneau de la comisiile locale din comunele vrincene. "De unde sa stiu eu? Doar nu eram curierul Prefecturii, eram chiar prefectul! Alte persoane se ocupau de circuitul dosarelor", a raspuns Baesu, deranjat fara motiv de intrebarea judecatoarei Badiu. Din cauza "tensiunii" acumulate, Baesu si-a uitat si cartea de identitate la grefiera, moment pentru cineva din sala sa comenteze ironic, in sensul ca deputatul va fi iarasi citat cu... mandat de aducere pentru inapoierea actului de identitate. "Si mandatul va fi pus in aplicare de militieni, nu de politisti", a comentat pe acelasi ton ironic Baesu.


Declaratii contradictorii in dosar


In ceea ce priveste dosarul lui Sararu, Baesu a precizat ca desi a condus Comisia Judeteana de Fond Funciar nu a participat la multe dintre sedinte. "Comisia avea un colectiv tehnic care functiona in baza ordinului prefectului. Domnisoara Gabi Furtuna si alti specialisti dadeau aviz privind dosarele. Noi, in cadrul comisiei, interveneam doar daca erau contestatii sau daca se formulau obiectii din partea institutiilor in cauza, cum ar fi Directia Silvica. Convingerea mea personala era ca, in Prefectura, specialistii comisiei isi faceau treaba si verificau dosarele care ajungeau ulterior la noi. Nu avea sens sa luam la mina miile de dosare, pentru ca oricum nu eram specialisti", a spus Baesu. Punind cap la cap declaratia lui Baesu cu celelalte din speta, se deduce ca dosarele de retrocedare trebuiau verificate in toate de catre colectivul tehnic, cu precizarea ca nu trebuiau verificate absolut toate actele, ci doar cele esentiale. Interesant este faptul ca la un termen anterior, Gabi Furtuna a declarat ca dosarele erau verificate prin sondaj, asadar puteau exista scapari. De altfel, Baesu a spus ca nu-si aminteste sa fi fost probleme cu dosarele de retrocedare de la Mera. Asadar, daca s-a comis vreo ilegalitate in "spetele vizate" de Sararu & Co., atunci erorile au fost trecute cu vederea fie prin complicitatea Comisiei Judetene, fie din cauza neverificarii. Tot neconcordante sint si declaratiile de ieri raportate la ce a spus Eduard Corhana, fost angajat al Prefecturii, la un termen anterior. Corhana a sustinut ca absolut toate dosarele erau verificate de comisie si nu prin sondaj. Unde este, pina la urma, adevarul?


Flenchea, absenta cu repetitie


Actualul subprefect Mioara Flenchea a declarat ieri ca nu stie nimic despre speta in cauza. "Nu am participat niciodata la sedintele Comisiei locale de la Mera, desi faceam parte din ea. Nu mi s-a comunicat, insa, sa vin la vreo sedinta si, evident, nu am semnat nici un proces verbal atasat acum la dosar. Nu cunosc ce s-a intimplat la Mera, iar Regulamentul de aplicare a legilor fondului funciar permitea comisiei locale sa poata lucra cu majoritatea membrilor prezenti", a precizat Flenchea. "Concomitent mai faceam parte si din alte 7 - 8 comisii locale dar nici la acelea n-am fost vreodata", a mai adaugat Flenchea. In mod logic, ne intrebam de ce Mioara Flenchea n-a contactat niciodata vreun membru al comisiilor locale, pentru a se interesa de ce nu este chemata la sedinte? Si poate ca prezenta sa la comisia de la Mera ar fi impiedicat savirsirea unor ilegalitati.


Marculescu"¦ inocent


Audiat si el ieri, fostul subprefect Nicolae Marculescu a precizat ca primea documentatii de la comisiile locale, documentatii care erau inregistrate la departamentul juridic pentru diverse verificari. "Ulterior, se prezenta documentatia de la fiecare comisie locala in cadrul Comisiei Judetene. Apoi se validau prin vot propunerile de aprobare a dosarelor. In ceea ce ma priveste, am avut un grav accident de circulatie in iunie 2004 si n-am mai participat la sedintele comisiei pina in decembrie 2004. In comisii erau specialisti in domeniu care se pricepeau si de aceea nu-i verificam. Nu cred ca se punea in discutie faptul ca ar putea veni dosare nereale. N-am verificat personal nici un dosar pentru ca nu aveam aceasta obligatie. Comisiile locale purtau responsabilitatea corectitudinii documentelor inaintate, dar era si raspunderea comisiei judetene in cazul in care se facea o validare incorecta. Nu-mi aduc aminte nimic de documentatia de la Mera", a incheiat Marculescu, care credea ca totul e roz in dosare, lucru infirmat ulterior de oamenii legii.


Mindrila n-a stiut ca el"¦ convoca sedintele


In fine, Constantin Mindrila, fost secretar general al Prefecturii, a precizat ca nu s-a ocupat in permanenta de activitatea grupului de lucru din institutie. "Subprefectul intocmea si ordinea de zi. Fiecare membru verifica daca specialisul dintr-un anumit domeniu a verificat documentatia si a avizat. Nu stiu concret cum lucra colectivul de lucru si nici nu stiu cine-l convoca (n. r. - la un termen anterior alti martori au spus ca Mindrila era cel care facea convocarile). Datorita volumului mare de munca, eu personal nu citeam de regula documentele pe baza carora votam. Unde erau probleme deosebite sesizate de cei din colectivul de lucru, luam la cunostinta de document", a incheiat Mindrila, despre care Corhana a afirmat ca era seful grupului de lucru. Un sef cel putin aerian cu privire la harababura de la Comisia Judeteana. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.