Ultima oră

Casa de Cultura Oborocea SRL

Ziarul de Vrancea
2 feb 2008 4860 vizualizări
Smecherii financiare cu averea «clasei muncitoare». Directorul Casei de Cultura a Sindicatelor a intrat in atentia Politiei si Parchetului, fiind suspectat ca a folosit institutia de cultura in interes personal u practic, spun anchetatorii, directorul ajunsese un mic "rentier" obtinind venituri generoase din "averea clasei muncitoare" u la plingerea unui chirias, IJP Vrancea a deschis o ancheta care i-a adus directorului Aurel Oborocea nu mai putin de 14 capete de acuzare u prejudiciul estimat depaseste 400.000 de lei u Asociatia Nationala a Caselor de Cultura a Sindicatelor, care si-a dat acordul pentru predarea actelor la Politia Economica, l-a suspendat din functie pe Oborocea si urmeaza sa demareze propriile verificari u intre timp, directorul, care se crede victima unor razbunari, s-a internat in spital, fiind suferind "de inima si de nervi" u Ziarul de Vrancea dezvaluie culisele afacerii

Aurel Oborocea, directorul Casei de Cultura a Sindicatelor "Leopoldina Balanuta" din Focsani, se afla in centrul unui adevarat scandal, fiind acuzat ca a dispus de institutia pe care o conduce ca de proprietatea sa. Dosarul penal, instrumentat de IPJ Vrancea si ajuns deja la Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani, cuprinde o lista cu nu mai putin de 14 infractiuni si un prejudiciu estimat la peste 400.000 lei. 170.000 lei ar reprezenta delapidare din fondurile Casei de Cultura, deoarece, sustin anchetatorii, directorul isi trecea unele cheltuieli personale in contul institutiei. La 240.000 de lei au fost estimate "atentiile" primite de la patronul discotecii Vox. Vasile Mihalache, alias Willy Brumareanu, este si cel care l-a reclamat la Politie, declarindu-se satul de sicanele si cadourile pretinse pentru a nu fi dat afara din spatiul inchiriat in imobilul din centrul Focsaniului. Printre altele, ancheta a scos la iveala ca directorul Casei de Cultura nu taia chitanta pentru toata suma platita in contul utilitatilor si, atunci cind nu-i convenea cum este tratat, marea chiria. Mai mult, potrivit unor date din dosar, Oborocea si-ar fi luat o masina din Germania cu banii lui Vasile Mihalache si s-a bucurat cu sotia de o vacanta in Turcia, tot pe banii acestuia. Dosarul va ajunge de la Parchetul local la Parchetul Judetean, care l-ar putea trimite la DNA. Pusa in fata evidentelor, Asociatia Nationala a Caselor de Cultura a Sindicatelor din Romania (ANCCSR) s-a vazut nevoita sa ia masuri, in urma ultimatumului primit de la membrii Consiliului de Administratie, care se ocupa acum de administrarea institutiei. Deocamdata, directorul a fost suspendat si fugureaza ca internat in Spitalul Militar Focsani.


Dosarul celor 14 infractiuni


Procurorii vrinceni au in lucru un dosar "fierbinte", in care rolul principal este detinut de sindicalistul Aurel Oborocea, directorul Casei de Cultura a Sindicatelor "Leopoldina Balanuta". Interesele tesute in jurul acestei institutii au facut ca investigatiile sa se desfasoare cu destula dificultate. Pe de o parte, chiar unii politisti s-au ferit sa isi bage prea mult nasul in treburile Casei de Cultura, pe de alta parte Oborocea si-a pus la bataie intregul arsenal de relatii sindicale si politice. Cazul a pornit de la o plingere facuta in august 2007 de catre Vasile Mihalache, alias Willy Brumareanu, patronul discotecii Vox, care functioneaza intr-un spatiu inchiriat de la Casa de Cultura. Cercetarile s-au desfasurat pe parcursul a cinci luni, iar dosarul a ajuns la Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani. Potrivit prim procurorului Nicolae Ghihanis, plingerea facuta de Vasile Mihalache era pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei, insa ulterior s-au adaugat si alte acuzatii, astfel incit cazul nu mai este de competenta procurorilor din subordinea sa. "Pe parcursul cercetarilor, Mihalache Vasile a sustinut ca Oborocea Aurel ar fi pretins si primit diferite sume de bani si bunuri de la el, fapta care se incadreaza la infractiunea de luare de mita, situatie in care competenta de solutionare apartine Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea", a declarat Nicolae Ghihanis. Potrivit estimarilor facute de anchetatori, din 2000 pina in prezent Aurel Oborocea ar fi luat numai de la patronul discotecii Vox suma de 240.000 lei, la care se adauga o delapidare de 170.000 lei. Pe lista celor 14 infractiuni de care este acuzat directorul se numara: dare de mita, luare de mita, primire de foloase necuvenite, trafic de influenta, fals si uz de fals, delapidare, uzurpare de calitati oficiale, abuz in serviciu impotriva intereselor persoanei, abuz in serviciu contra interesului public si evaziune fiscala.


Casa de bani e la Vox


Discoteca Vox ocupa cel mai mare spatiu inchiriat in Casa de Cultura. Aurel Oborocea este acuzat ca ar fi marit chiria dupa bunul plac, cu toate ca erau incheiate contracte pe perioade de cinci ani, cel actual expirind in anul 2010. Cercetarile efectuate de politisti au vizat perioada 2000 - 2008, cind se presupune ca directorul Aurel Oborocea ar fi incasat de la patronul clubului circa 240.000 lei prin diverse metode. O parte din suma o reprezinta sumele incasate in plus la chirie, pe care directorul o marea de cite ori considera ca e necesar sa-l "pedepseasca" pe chirias pentru ca nu era suficient de serviabil. Se pare ca era vorba si de facturile pentru utilitati. In momentul platii acestor sume, directorul Casei de Cultura gasea diverse motive sa nu dea chitanta, arata declaratiile luate la dosar, dupa care elibera o chitanta pentru o suma ceva mai mica. Intre timp, patronul si-a pus un contor separat pentru a nu se mai trezi cu lumina intrerupta. Oborocea avea nevoie insa si de o masina si pentru procurarea acesteia a apelat la acelasi binevoitor patron. In 2002, Vasile Mihalache sustine ca i-a adus o masina marca Opel Caravane din Germania, cu o vechime de 1 an, care a costat in jur 9.500 de euro, la care s-au adaugat banii cheltuiti pe drum si pe taxele vamale. Directorul Casei de Cultura a promis ca ii va plati lui Mihalache masina in rate, insa dupa ce autovehiculul a ajuns in tara acesta a uitat se pare de obligatie. Dupa masina, Aurel Oborocea a considerat ca nu e normal ca numai chiriasul sau sa mearga in concediu in Turcia, asa ca Vasile Mihalache a sustinut la ancheta ca a scos din buzunar in jur de 5.000 de lei pentru a-i plati acestuia un sejur in Antalya, capitala turismului din Turcia. Directorul a uitat sa plateasca si acesti bani, cu toate ca ar fi promis ca-i returneaza dupa ce va contracta un imprumut la banca. Patronul Vox a sustinut in fata achetatorilor ca i-a facut si alte "cadouri" de o valoare mai mica, cum ar doua telefoane mobile sau doua antiradare, in timp ce alte placeri i le-a refuzat. Contactat de reporterii nostri pentru a oferi mai multe amanunte, patronul Clubului Vox s-a aratat reticent sustinind ca nu poate face declaratii publice pe motiv ca dosarul penal nu a fost finalizat. Se pare insa ca Vasile Mihalache se teme de repercusiuni si prefera sa taca, cel putin pentru moment.


Casa de Cultura SRL


Verificarile documentelor contabile din 2000 pina in prezent au scos la iveala si alte nereguli in imobilul sindicatelor, printre care o delapidare estimata la 170.000 lei. Aurel Oborocea nu a angajat un contabil la Casa de Cultura, iar institutia nu mai fost verificata din anul 2001, astfel incit pina acum nu s-a stiut nimic de nereguli pe linie sindicala. In tot acest timp, institutia de cultura a fost un fel de SRL pentru Oborocea, prin intermediul caruia mai deconta si cheltuieli personale. Acesta avea grija sa treaca in facturi nu numele sau, ci al altor angajati. Pe linga diverse "maruntisuri", cum ar fi pachete de cafea, au fost si decontari cu o valoare mai mare. Printre acestea se numara, spun oamenii legii, si revelionul 2006-2008 pe care familia Oborocea l-a petrecut in statiuna Slanic Moldova, la Hotelul Venus. Drumurile la copiii aflati la facultate, la Iasi, s-au facut adesea tot pe banii Casei de Cultura. In acte aparea insa ca Aurel Oborocea se deplasa la Bucuresti la Asociatia Nationala a Caselor de Cultura a Sindicatelor din Romania, institutie care patroneaza fostele asezaminte de cultura ale "clasei muncitoare". Directorul si-a dovedit inventivitatea atunci cind a scos profit si din banii investiti de Vasile Mihalache in refacerea unei parti din fatada cladirii si din montarea de timplarie de aluminiu in anul 2002, dupa cum au scos la iveala cercetarile. Patronul de la Vox a luat materialele pe numele soacrei sale, care il imprumutase cu bani, insa Oborocea l-a convins sa schimbe facturile cu altele, in care la numele cumparatorului sa apara Casa de Cultura. In acest fel, in pusculita s-au mai adunat inca 5.000 lei.


Directorul s-a refugiat in spital


De la demararea anchetei, Aurel Oborocea s-a imbolnavit subit si nu prea a mai avut timp sa se ocupe de problemele institutiei, preferind sa-si delege in parte competentele catre subordonata sa Florica Balan. La ora actuala, el figureaza ca fiind internat la sectia de boli interne a Spitalului Militar din Focsani, din pricina unor "probleme cu inima si cu nervii", dupa cum ne-a declarat. Totusi, ancheta Politiei a ajuns pina la urechile sefilor Asociatiei Nationale a Caselor de Cultura a Sindicatelor, care au fost chemati imperativ la Focsani de catre membrii Consiliului de Administratie. In urma unei sedinte ad-hoc, care a avut loc saptamina trecuta, directorului i s-au retras prerogativele pe motiv de "incapacitate temporara de munca", urmind ca la revenirea din concediu sa fie suspendat de drept pina la finalizarea anchetei. Directorul general al ANCCSR, liderul sindical Eugen Luha, a venit personal la Focsani, dupa citeva luni in care nu a luat nici o pozitie vizavi de aceasta situatie. "O sa facem si noi propria cercetare pentru a vedea cum stau lucrurile, dar nu ne putem suprapune peste ancheta Politiei, mai ales ca dl Oborocea este in concediu medical. Legea Sindicatelor n-ar lasa Politia sa controleze un mecanism cu asemenea valente, pentru ca noi avem propriile organe de control, dar am dat dispozitie sa se dea actele, n-am avut nici un fel de chef sa se nasca suspiciuni vizavi de faptul ca noi protejam pe cineva. Ca de obicei, adevarul este undeva la mijloc, mai ales ca in raportarile anuale Focsaniul figura fara probleme, relatiile cu CA apareau ca excelente, iar lucrurile erau ok. Mi se pare putin scirboasa aceasta stare: traim bine impreuna si dintr-o data avem probleme. Dar e doar opinia mea, in rest nu comentez", ne-a declarat directorul general al ANCCSR, Eugen Luha, care este si vicepresedinte al CNSLR Fratia si unul dintre sindicalistii cu influenta la nivel central. Luha a sugerat in acest context ca membrii CA ar fi trebuit sa afle in timp util de problemele lui Oborocea. "Exista o asociatie care are un CA general, casele de cultura sint filiale cu personalitate juridica, care functioneaza sub egida celor patru confederatii. Un mecanism de control exista, dar el trebuie sa fie si functional", a punctat Luha, facind referire si la orgoliile si interesele diferite ale reprezentantilor organizatiilor sindicale. Sindicalistul a catalogat activitatea directorului Aurel Oborocea vorbind de un "management al subzistentei", in contextul in care exista multe probleme la nivelul celor 51 de case cultura ale sindicatelor. La ora actuala, Casa de Cultura are o conducere colectiva, drept de semnatura avind Paraschiv Prodan, liderul local al CNSLR Fratia, cea mai mare organizatie sindicala la nivel national. Acesta este coleg cu Eugen Luha in confederatia sindicala condusa la nivel national de Marius Petru si de acum celebrul Liviu Luca. (Silvia VRINCEANU, Mihai BOICU)


In oala acoperita nu intra Sindicatele


  • membrii CA ai Casei de Cultura au fost tinuti la distanta de directorul Aurel Oborocea


  • Membrii CA din Casa de Cultura spun ca nu au aflat de problemele pe care le are Aurel Oborocea decit dupa ce Politia a demarat ancheta. In CA sint reprezentanti locali a patru mari sindicate: Dumitru Adam - BNS, Emil Ravoiu- Cartel Alfa, Paraschiv Prodan- CNSLR Fratia si Constantin Grigore- CSDR. Emil Ravoiu ne-a spus ca directorul este in concediu medical de mai multe luni si, de aceea, pina acum nu s-a putut lua nici o decizie impotriva acestuia. "Dl director, atunci cind s-a imbolnavit, a lasat-o in urma lui pe doamna Florica Balan, ceea ce nu este corect, pentru ca trebuia sa decida Consiliul de Administratie. Am facut o adresa catre Bucuresti in care aratam ca nu este normal acest lucru. Dl director semna acte prin curierat si le aducea sotia sa", ne-a spus liderul local al Cartel Alfa. Acesta a sustinut ca membrii CA nu au aflat decit dupa plingerea depusa de Vasile Mihalache ca exista nemultumiri la adresa directorului. "Noi am intrat cu mare greutate in posesia contractelor de inchiriere. Atunci cind am cerut contractele si situatiile financiare a spus ca este bolnav si sa plecam", a adaugat Emil Ravoiu. Potrivit acestuia, membrii CA nu au efectuat o masuratoare a spatiilor inchiriate, insa la o prima vedere s-au vazut unele diferinte, cum este in cazul magazinului de mobila de la parter. "In contract este un depozit de 80 mp si magazinul de 170 mp, insa in realitate cred ca sint peste 1.000 mp", a precizat liderul Cartel Alfa. Paraschiv Prodan este cel mai vechi membru al CA in calitate de presedinte local al CNSLR Fratia. "Organele statului trebuie sa-si faca datoria si functioneaza prezumtia de nevinovatie. ANCCSR nu a avut posibilittea sa verifice activitatea directorului pentru ca actele financiare au fost preluate de Politia Economica. Le-au predat inapoi, iar acum se va face o cercetare interna", a declarat Paraschiv Prodan. Liderul sindical a afirmat ca pentru a asigura contabilitatea Casei de Cultura exista un contract de prestari servicii incheiat cu un expert contabil. Decizia de a achizitiona anumite bunuri ii apartinea insa lui Oborocea. Paraschiv Prodan a confirmat faptul ca Oborocea nu a vrut sa le inmineze contractele celor din CA, pe motiv ca era bolnav. De asemenea, acesta a afirmat, la fel ca si Emil Ravoiu, ca Aurel Oborocea ar fi falsificat un proces verbal al CA pentru a rezilia contractul de inchiriere al patronului discotecii Vox. "La sedinta CA din 10 iulie 2007 a fost lasat un loc intre semnaturi si final. Acolo a spus ca s-a luat aceasta decizie de reziliere a contractului, ceea ce nu s-a decis. Si pe baza acestei decizii a dat in judecata W&B Company pe motiv ca detine suprafete in plus", a punctat Paraschiv Prodan.


  • Aurel Oborocea: "Minciuni sfruntate"


  • Aurel Oborocea a respins acuzatiile care i se aduc, sustinind ca nu are datorii la patronul Vasile Mihalache si nu a pretins nimanui nici un ban. "Stiu ca s-a depus o reclamatie impotriva mea, dar nu stiu care este stadiul cercetarilor, o sa aflu dupa ce ma intorc la lucru. Deocamdata nu m-au chemat sa dau declaratii si nici nu mi s-a adus la cunostinta ca as fi fost suspendat din functie. In legatura cu plingerea patronului Vasile Mihalache, pot sa va spun ca sint neadevaruri, care trebuie probate, sint minciuni sfruntate, o replica la o plingere pe care am facut-o eu pentru sechestrare de persoana si atac cu arma in iulie 2007, sigur, fapta care a fost greu de probat pentru ca totul s-a produs intr-o incapere de la subsol. Dinsul a orchestrat si premeditat aceasta chestiune. Noi ne-am achitat de toate obligatiile, nu avem nici un ban sa dam la nimeni si nici nu am primit nici un ban de la nimeni si nici nu am cerut nici un ban acestui domn», a sustinut Aurel Oborocea, intrebat fiind de cadourile pretinse de la chirias. Oborocea a respins si acuzatiile legate de prejudiciul estimat la 400.000 de lei spunind ca nu "cunoaste" pentru ca este bolnav. Mai mult, directorul a sustinut ca anchetatorii ar fi facut unele abuzuri in cazul sau, motiv pentru care s-a plins la rindul sau Politiei pentru o presupusa violare de domiciliu, fara insa sa ofere mai multe amanunte. "Nu-mi explic aceasta violare si tocmai de aceea am sesizat organele competente", a mai spus el. Cit priveste falsificarea procesului verbal pentru evacuarea discotecii Vox, directorul spune ca a cerut CA "sa lamureasca statutul dlui Mihalache in Casa de Cultura", dar sustine ca nu a beneficiat de "sprijin in interesul institutiei", motiv pentru care nu a putut continua procesul la Curtea de Apel Galati. Mai mult, Oborocea sustine ca membrii CA i-ar fi tinut partea patronului prin stoparea rezilierii contractului. "Eu am tinut la patrimoniu, nu am instrainat nimic si am facut imbunatatiri dupa ce am fost numit director, care au adus un plus de valoare. Poate ca sint interese peste capul meu, la nivel local, din partea Sindicatelor, mai mult nu stiu", a tinut sa mai spuna Oborocea


    Destitut pentru incompetenta in 1994


    Aurel Oborocea a mai detinut functia de director al Casei de Cultura in perioada 15 noiembrie 1991 - 6 iunie 1994, atunci cind a fost destituit din functie. Printre acuzatiile aduse s-a numarat aceea ca a vindut fara licitatie doua piane. De asemenea, unul dintre chiriasi a spus ca a sponsorizat de doua ori institutia fara a primi chitanta. Alti chiriasi au acuzat faptul ca Oborocea ar fi pretins anumite sume de bani pentru a le inchiria spatii. O alta acuzatie a fost ca la un spectacol al lui Florin Piersic, Oborocea ar fi vindut la negru mai multe bilete. Raposatul Alexandru Suciu, presedintele de atunci a UJSL, a refuzat sa ii desfaca contractul de munca cu litera «i», pentru ca in acest caz lui Oborocea i-ar fi fost greu sa isi gaseasca un loc de munca si mai avea si o familie de intretinut. In aceste conditii, Suciu s-a oprit asupra literei «e», adica incompetenta, dupa cum a notat media locala la vremea respectiva. Acest lucru a cintarit greu insa in revenirea lui Oborocea, care a atacat in instanta decizia si a cistigat procesul pe motiv ca e greu de afirmat ca o persoana licentiata este incompetenta. Revenirea s-a facut in 2000, in baza unui concurs contestat de ceilalti participanti, dar si de sindicalistii de atunci aflati in CA. Cu toate acestea nu s-a intimplat nimic, iar Oborocea a venit la conducerea Casei de Cultura unde si-a continuat nestingherit afacerile vreme de aproape opt ani.



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 27

    Adaugă comentariu
    , acum 739398 zile, 10 ore, 14 minute, 8 secunde
    Multumesc.Sper sa mearga. :))
    , acum 739398 zile, 10 ore, 14 minute, 8 secunde
    Mdea..
    , acum 739398 zile, 10 ore, 14 minute, 8 secunde
    Domnule Z, am impresia ca dumneavoastra aveti unele probleme care tin de personalitatea dvs....in nici un caz Clubul VOX nu promoveaza streapteas'ul iar la subsol nu e nici un bordel cu femei care ar citeste integral
    , acum 739398 zile, 10 ore, 14 minute, 8 secunde
    Sunt client al CLUBULUI VOX de cativa ani buni. Nu am observat nimic din ceea ce se spune vizavi de locatia de la subsolul clubului. Atat personalul cat si patronul clubului sunt persoane amabile care citeste integral
    , acum 739398 zile, 10 ore, 14 minute, 8 secunde
    Desi articolul publicat in ZdV se refera la manarelile unui hot, ajuns sef de institutie culturala, un om care se ploconeste imediat in fata celui mai puternic (vezi cazul cand, in 2004, desi citeste integral
    , acum 739398 zile, 10 ore, 14 minute, 8 secunde
    auziti,ia mai lasati discoteca vox in pace si pe domnul brumareanu,eu sunt clienta de foarte mult timp acolo si nu face nimeni streapteaze sau alte lucruri necurate.este o discoteca unde toata lumea citeste integral
    , acum 739398 zile, 10 ore, 14 minute, 8 secunde
    Dupa ce am citit toate acestea cu mult interes si mare atentie, trebuie sa spun ca-mi pare foarte rau sa aflu asemenea stiri. Frecventez clubul VOX de cînd exista si nu pot spune ca am remarcat citeste integral
    , acum 739398 zile, 10 ore, 14 minute, 8 secunde
    uau da sa vezi ca unele case de cult cica ce dezmaturi fac ...ma bucur ca nu a mai scris si prostul de catalin ala cu hainele jerpelite de profesor care nu stie undei liceul la rm sarat ..
    , acum 739398 zile, 10 ore, 14 minute, 8 secunde
    majoritatea personalului din casa de cultura a demisionat sau au fost dati afara.cei care "s-au prins" de gainariile lui oborocea au fost dati afara pentru "incompetenta" sau cei care nu au mai citeste integral
    , acum 739398 zile, 10 ore, 14 minute, 8 secunde
    felicitari domnului W.Brumareabu in special pentru curajurul de care da dovada in lupta cu coruptia .Imi pun intrebarea cum un reprezentant a unei institutii de culturra poate sa isi permita ca citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.