Ultima oră

Vin" la Milcov cu grabire, Sa-l secam dintr"o sorbire

Silvia Vrînceanu Nichita
25 ian 2008 4662 vizualizări
De cind bratul Milcovului a fost scos din Focsani, in urma cu aproximativ un secol, din cauza deselor revarsari de primavara, riul granita dintre Moldova si Muntenia a iesit si din programul manifestarilor oficiale dedicate Unirii Principatelor Romane de la 1959

"Mai Muntene, mai vecine, Vino sa te prinzi cu mine!"

Ieri, pe 24 ianuarie 2008, riul a fost pustiu, insa sloiurile de gheata au adincit granita cit se poate de reala intre Moldova si Muntenia, la o aruncatura de bat de Focsaniul Unirii. Zapoarele au dus puntea improvizata la mal, blocind pentru a nu stiu cita oara satul Pietroasa de comuna Cimpineanca. 500 de munteni au ramas astfel izolati de fratii moldoveni. Petrica Ivan, de 66 de ani, muntean din Pietroasa, spune ca Milcovul i-a mincat zece ani din viata pentru ca furia lui a distrus in nenumarate rindul podul si puntea care faceau legatura cu Moldova istorica. "Eu sint din Pietroasa si sint muntean, dar toata viata mea am muncit la moldoveni, peste Milcov, la Odobesti. Zece ani mi-a mincat Milcovul din viata pentru ca am trecut cu picioarele goale prin el de mii de ori. Istoria ne-a amestecat munteni cu moldoveni, dar pentru noi riul asta a ramas tot o granita greu de trecut. Pe vremuri nici nu trecea chiar pe aici. Cind eram eu tinar si tineam de Plasa Rimnicu Sarat, Milcovul o lua pe Calea Moldovei si dadea aproape de gara din Focsani", ne-a spus Petrica Ivan, un satean hitru, care se chinuia sa treaca puntea improvizata cu o Mobra veche. Cu toate ca riul Milcov este cintat atit de frumos in Hora Unirii, localnicii din Pietroasa isi varsa oful peste el. "Milcovul asta al nostru e un riu cu capricii. Vara, cind ai nevoie de el, seaca, iar iarna da pe afara si ne rupe podul. Dar azi e ziua Unirii si nu ne putem supara pe Milcov chiar de 24 ianuarie", a continuat munteanul, in timp ce se apleca sa atinga raceala apei. "Podul asta mare, care se ridica aici, sper ca ne va uni pentru totdeauna, exact ca-n Hora Unirii. Primarul zice ca va fi gata in august, dar sa vedem, poate alegerile astea or grabi treaba", ne-a mai spus munteanul din Pietroasa. (Foto si text Silvia Vrinceanu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.