Ultima oră

2007 este egal cu trei dosare de coruptie

Cristi Irimia
25 ian 2008 805 vizualizări
Bilantul instantei locale a scos in evidenta numarul mic de spete de coruptie ajunse pe masa magistratilor u operativitatea judecatorilor a scazut la 81,37%, cu doua procente mai putin decit in 2006 u sistemul informatic ECRIS va fi imbunatatit

La Judecatoria Focsani s-a tinut ieri bilantul instantei conduse de judecatoarea Daniela Matache, in prezenta presedintelui Tribunalului Vrancea, Adrian Toni Neacsu, dar si a doi magistrati de la Curtea de Apel Galati. In cadrul sedintei de bilant s-au trecut in revista principalii indici cantitativi si calitativi ai activitatii pe 2007. Anul trecut, la Judecatoria Focsani au fost rulate un numar total de 14.393 dosare, din care 11.468 dosare civile si 2.925 dosare penale. Dintre acestea, in materia infractiunilor de coruptie s-au aflat pe rol un numar de trei cauze, fiind solutionate un numar de doua cauze. Cifrele vorbesc mult despre faptul ca exista un numar infim de dosare ajunse pe masa magistratilor judecatori, in contextul in care se mediatizeaza zeci si sute de cazuri de coruptie. Pina sa ajunga insa pe masa instantei, dosarele cu greutate se misca extrem de greu, astfel incit asistam la foarte putine cazuri in care infractorii sint judecati.


Operativitatea a scazut


Un amanunt interesant poate fi observat dupa analizarea dosarelor inregistrate in materia fondului funciar. Aici, au fost pe rol 560 de cauze (56 pe stoc si 504 nou intrate), dintre care au fost rezolvate doar 292 de dosare. In 2006, in materie de fond funciar au fost pe rolul instantei doar 122 cauze. Cit priveste operativitatea instantei focsanene, aceasta a fost de 81,37%, cu aproape doua procente mai mica decit in 2006 (83,05%). Procentul de 81,37% rezulta din faptul ca dintr-un numar de 14.393 dosare au fost solutionate 11.284, raminind pe stoc la finele anului 2007 un numar de 3.109 dosare.


685 de dosare de judecator


încarcatura la nivelul instantei, raportat la numarul magistratilor, a fost de 685 dosare de judecator, in medie, din care fiecare magistrat a solutionat 537. Luindu-se in considerare numarul total de hotariri pronuntate la nivelul Judecatoriei Focsani a rezultat o operativitate in medie de 81,37% pe judecator, cea mai mare fiind de 90,35%. Conducerea instantei nu a dat publicitatii numele magistratului cu cea mai buna operativitate si nici pe cel cu cea mai slaba cifra la acest capitol. De altfel, aceste date nu sint oferite in bilanturile inaintate catre mass-media.


Judecatoria, "eliberata" de multe dosare


Referitor la analiza calitativa a instantei, Judecatoria Focsani a facut referire la faptul ca in semestrul doi al anului 2006 au avut loc o serie de modificari legislative ale caror efecte s-au resimtit si in anul 2007, cele mai importante fiind cele ale Codului penal, Codului de procedura penala, Codului de procedura civila si Codului de procedura fiscala. Aceste modificari au avut o influenta pozitiva asupra activitatii instantei, determinind micsorarea numarului de cauze de pe rolul instantei. O alta prevedere legala, stipulata de Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor, a determinat o micsorare a numarului de cauze penale de pe rolul instantei, prin solutionarea unor cereri ale detinutilor de catre judecatorul delegat la penitenciar. Totodata, prin intrarea in vigoare a Legii privind utilitatile publice, un numar mare de cauze in materie comerciala nu au mai intrat in competenta de solutionare a judecatoriilor, aceasta ducind atit la reducerea de cauze nou inregistrate in aceasta materie, dar si la o reducere a operativitatii fata de gradul lor redus de complexitate, ce presupune termene reduse de solutionare.

In 2007 s-a semnalat, in acelasi timp, o crestere a volumului de activitate la Biroul penal, prin emiterea ordinelor prin care se interzice condamnatilor sa paraseasca tara, in urma raminerii definitive a hotaririlor de condamnare cu inchisoarea, a inculpatilor aflati in libertate, cit si prin emiterea mandatelor europene de arestare.


Repartizarea prin ECRIS a creat probleme


In raportul pe 2007, aspectele privind repartizarea aleatorie a cauzelor au fost reliefate expres, in contextul in care, incepind cu 1 ianuarie 2007, functioneaza in cadrul Judecatoriei Focsani sistemul ECRIS de repartizare aleatorie a cauzelor, fiind inregistrate in acest program si dosarele care existau in stoc inainte de 1 ianuarie 2007. Pentru aplicarea criteriului aleatoriu, s-a procedat la constituirea completelor de judecata la inceputul anului, prin hotarirea Colegiului de Conducere, fiecare complet avind o componenta nominala expres stabilita. Instanta a admis ca, de la sistemul repartizarii aleatorii, au fost necesare unele exceptii, rezultate din interpretarea si aplicarea altor texte legale si a dispozitiilor R.O.I., cum ar fi cererile de indreptare a erorilor materiale care nu pot fi solutionate decit de completul investit initial. "Corecta aplicare a dispozitiilor legale ce vizeaza repartizarea aleatorie a cauzelor prin sistemul informativ ECRIS a fost constatata prin cele doua rapoarte de control efectuate de Consiliul Superior al Magistraturii, prin judecatorii inspectori desemnati", se scrie in bilantul Judecatoriei. Totusi, conducerea instantei a admis ca au existat unele disfunctii ale ECRIS-ului, in sensul ca in programul informatic nu sint cuprinse in nomenclatoare toate tipurile de obiecte, de documente in dosar sau participanti la proces. Din acest motiv, Judecatoria Focsani a sesizat Comisia de Actualizare a Nomenclatoarelor aferente aplicatiei ECRIS, in vederea remedierii si completarii acestui sistem. De altfel, deficiente de acest gen au fost semnalate si la nivel national, urmind ca in anul 2008 sa fie aplicata o noua varianta a acestui sistem informatic, imbunatatita. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.