Ultima oră

Alba-neagra cu banii publici la Primaria Focsani

Ziarul de Vrancea
23 ian 2008 4326 vizualizări
Curtea de Conturi a descoperit nereguli in gestionarea banilor publici la Administratia Pietelor, Serviciul de Taxe si Impozite, la reabilitarea Blocului ISEH sau la realizarea parcarilor din zona Garii u potrivit chitantelor taiate de Administratia Pietelor, in 2006, numai una din patru tarabe a fost inchiriata, desi pietele au fost arhipline de comercianti u desi le-a dat singura spre inchiriere, Primaria Focsani a cerut Agentiei Domeniilor Statului sa-i faca ordine in terenuri u Bacinschi pune la dispozitia consilierilor, pentru urmatoarea sedinta, raportul Curtii de Conturi u 3 miliarde de lei (vechi) au facut du-te vino intre Primarie si MBM Construct, dupa s-a descoperit ca lucrarile din acte nu erau si pe teren

Controlul Curtii de Conturi pentru acordarea descarcarii de gestiune pe 2006 la Primaria Focsani, realizat in 2007, s-a incheiat cu un raport nu tocmai pozitiv pentru administratia publica locala. In urma verificarilor s-au descoperit deficiente la inventarirea unor bunuri din patrimoniul public, lipsuri in inregistrarile din evidenta contabila, concesionari de terenuri catre diverse persoane pentru care nu s-au platit taxe si impozite si o prea mare usurinta in decontarea lucrarilor raportate de citeva firme de constructii. Pentru ca inspectorii Curtii de Conturi au descoperit lucrari platite, dar neefectuate, banii s-au intors la administratie iar sefa Serviciului Investitii a fost amendata cu 1000 lei. Primaria a primit descarcare de gestiune, dupa ce si-a remediat erorile din contabilitate. Firma beneficiara a peste 3 miliarde de lei vechi, care s-au intors la Primarie pentru ca lucrarile decontate nu fusesera realizate, este MBM Construct 95 SA, condusa de Andrei Tanase, un vechi prieten al primarului Decebal Bacinschi.


In 2006 Primaria a inchiriat terenuri "pe gratis"


Primaria a avut nevoie de controlul Curtii de Conturi pentru a-si face ordine in situatia terenurilor inchiriate sau concesionate, pe care le scapase, de altfel, din masa impozabila aferenta anului 2006. In prima faza, executivul local a declarat inspectorilor de la Camera de Conturi Vrancea ca in veniturile din impozite pentru 2006 nu se regasesc si cele pentru "cladiri sau terenuri proprietate publica sau privata a statului concesionate, inchiriate ori date in administrare". La solicitarea inspectorilor financiari, Primaria a cerut ADS clarificarea situatiei privind cladirile si suprafetele de teren din Focsani care au fost concesionate, inchiriate sau date in administrare persoanelor fizice sau juridice. Dupa ce ADS a furnizat Primariei aceste date, persoanele respective au fost instiintate ca au de platit impozit pentru terenurile pe care le folosesc. In 2006, bugetul local a fost vaduvit prin neincasarea sumei de 47.924 lei, bani ce ar fi trebuit strinsi din impozitele pe terenuri. "Din debitele stabilite, in timpul controlului s-a incasat suma de 15.637 lei taxa teren si 3.148 lei majorari de intirziere", se arata in raportul Curtii de Conturi. Suma totala care ar fi trebuit incasata de primarie se ridica la 47.924 lei.


La Gara s-a platit mai mult decit s-a lucrat


Nereguli au fost descoperite si in actele de la investitiile realizate la Piata Garii din Focsani. Aici, lucrarile de pavaj au fost atribuite firmei Valahorum SRL Urziceni, care a lucrat in subantrepriza cu MBM Construct. "In urma inventarierii lucrarilor executate la obiectivul de investitii ("¦) a rezultat ca volumul fizic al lucrarilor inscrise in situatiile de plata intocmite de constructor si anexate la facturi nu corespunde cu cantitatile de lucrari efectiv realizate. Astfel, s-au constatat diferente in fizic care au fost cuantificate pe obiecte, insumind 61.022 lei", se arata in raport. Bugetul Primariei a fost prejudiciat cu 63.514 RON, din care 61.022 RON sint plati nelegale, iar 2.492 RON reprezinta foloase nerealizate aferente. In timpul controlului, au fost returnate catre Primarie materiale in valoare de 19.371 lei si a fost recuperata suma de 42.615 lei.


Blocul ISEH - 3 miliarde platite in plus


Reabilitarea blocului ISEH (blocul C2 - str. Revolutiei nr. 16), investitie derulata de Primaria Focsani in perioada 2006-2007, verificata de inspectorii Camerei de Conturi Vrancea, arata o noua "ingaduinta" a executivului fata de firma MBM Construct 95 SA, condusa de omul de afaceri Andrei Tanase, o veche cunostinta a primarului Decebal Bacinschi. O prima neregula descoperita de Camera de Conturi vizeaza o situatie de lucrari privind amenajari interioare, in valoare de 67.018 lei, care nu se regaseau la data controlului in obiectivul de investitii mentionat. "Bugetul local al entitatii verificate (n.r. - Primaria Focsani) a fost prejudiciat cu suma totala de 88.833 lei, din care 67.018 reprezinta plati nelegale iar 16.815 lei reprezinta foloase nerealizate aferente", se arata in raportul Curtii de Conturi. In timpul controlului, inspectorii au obtinut recuperarea prejudiciului, executantul lucrarilor intocmind facturi rectificative.


2,3 miliarde de lei platiti "pe ochi frumosi"


A doua neregula constatata de Curtea de Conturi in privinta contractului Primariei cu MBM Construct, pentru reabilitarea blocului ISEH, priveste efectuarea, pe parcursul anului 2006, a unor plati nejustificate in suma totala de 233.974 lei catre firma de constructii. "In urma inventarierii lucrarilor realizate la obiectivul de investitii susmentionat au rezultat diferente cantitative, atit in plus cit si in minus. Cuantificind aceste diferente a reiesit ca s-au efectuat plati nejustificate in valoare totala de 233.974 lei", indica raportul Camerei de Conturi Vrancea. "Bugetul local a fost prejudiciat cu suma totala de 264.263 lei, din care 233.974 lei reprezinta plati nelegale, iar 30.289 lei reprezinta foloase nerealizate aferente", este concluzia inspectorilor financiari.


Banii dati prea lejer, inapoi la primarie


Prin cele doua nereguli constatate la realizarea investitiei de la blocul ISEH, bugetul local a fost prejudiciat cu suma totala de 348.096 lei, din care 300.992 plati nelegale iar 47.104 lei - foloase nerealizate aferente. Ca urmare a controlului, MBM Construct a intocmit facturi rectificative si au fost depuse documente care au aratat ca prejudiciul a fost acoperit: la cererea Curtii de Conturi, Primaria a incasat inapoi banii pe care iI transferase catre MBM Construct.

Sefa Serviciului Investitii din Primaria Focsani, Mioara Huica, a fost amendata de controlorii financiari pentru usurinta cu care Primaria a facut plati catre MBM Construct. "A fost sanctionat contraventional seful serviciului de investitii, amenda stabilita fiind de 1000 lei pentru incalcarea prevederilor art. 14(3), din OUG nr. 45/2003, incasata operativ", se arata in raportul actului de control.


Administratia Pietei Focsani: 3 din 4 mese au fost goale!


Verificarile efectuate la Administratia Pietei Focsani a scos la iveala un aspect pe care consilierii l-au mai abordat in sedintele de Consiliu Local: gradul mic de ocupare a tarabelor. Puiu Spiridon, sef la Administratia Pietelor, primeste constant reprosuri din partea alesilor locali, acestia acuzindu-l de management defectuos si de nereguli in taxarea agentilor economici. Curtea de Conturi a analizat potentialul de venituri pe care Administratia Pietelor il poate realiza, raportat la numarul meselor aflate in Piata Moldovei si a constatat ca potrivit documentelor financiare, in 2006, 3 din 4 mese au stat neinchiriate. "Analizind volumul incasarilor realizate in anul 2006 din taxe forfetare pentru ocuparea meselor situate in Piata Moldovei (457.778 lei), in raport cu nivelul veniturilor posibil de realizat, calculat pe baza numarului total de mese amplasate (1.831.680 lei), rezulta un grad mediu de ocupare de doar 24,99%", se arata in concluziile controlului la piata. In 2007, anul in care s-a desfasurat verificarea, inspectorii financiari au constatat ca nu fusese pus in functiune un mecanism de imbunatatire a colectarii de taxe pentru mesele inchiriate: "Cu toate acestea, la nivelul Administratiei Pietei Focsani nu au fost intreprinse masuri pentru identificarea cauzelor care au determinat aceasta situatie si nici pentru inlaturarea ei". Sefului pietei i se recomanda sa instituie un sistem de monitorizare a incasarilor, "bazat pe constatarea faptica a gradului de ocupare, de catre salariati ai unitatii, altii decit cei implicati in activitatea de incasare".

Reporterii nostri au incercat sa afle daca in 2007 gradul mediu de ocupare a meselor din pietele Focsaniului a fost mai bun decit cel descoperit la controlul Curtii de Conturi. "Nu am cum sa va spun acum ce grad de ocupare au avut mesele in 2007, ca avem si la Centru si in Sud. Nu va pot spune pentru ca nu am in buzunar asa ceva! Dar in 2007 mesele au fost ocupate. Nu dau relatii prin telefon!", ne-a declarat Puiu Spiridon. Numit in august 2006 la conducerea pietei, Spiridon a realizat, potrivit Curtii de Conturi, o performanta de invidiat: a reusit sa motiveze un act de constituire a unei comisii de inventariere "in baza unui act normativ care nu exista (ordonanta de Guvern 2388/1995)".


Bacinschi zice ca e bine


"A venit raportul Curtii de Conturi... S-a descarcat de gestiune si gata. Totul este in regula", ne-a declarat ieri edilul-sef al Focsaniului. Decebal Bacinschi a raspuns cu "afectiune" si adresei venite de la Camera de Conturi Vrancea, asigurindu-i pe controlorii financiari ca "recomandarile date sunt beneficie, acestea constituind o prioritate pentru perioada urmatoare". Raportul, care a ajuns la Primarie pe 20 decembrie, va fi pus la dispozitia consilierilor locali in urmatoarea sedinta. Intrebati daca au la cunostinta de acest raport si de rezultatele lui, liderii partidelor reprezentate in CL Focsani ne-au declarat ca nu au aflat inca despre raport. Consilierilor li s-a promis ca raportul vizitei Curtii de Conturi va fi anexat mapei de sedinta din aceasta luna. "Am verificat existenta acestui raport si mi s-a transmis ca va fi pus la mapa de la sedinta de CL. Raportul exista si va putea fi pus la dispozitia consilierilor interesati. Vag am auzit de el, insa nu stiu ce contine", ne-a declarat liderul grupului PSD din CL Focsani, Liviu Oloeriu. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 157

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 19 ore, 22 minute, 59 secunde
N-ati gasit alt bortfas decat pe Gigi Jipa pentru poza de famiglia mafiota? Golanu de Jipa a nenorocit pe toti pietarii a fost chemat si la DNA dar a scapat basma curata pt ca fiisa a stat destul de citeste integral
, acum 739398 zile, 19 ore, 22 minute, 59 secunde
Asa cum ar zice pesedistul de serviciu de pe forumul ZdV, iata inca un articol rautacios, plin de intentii ascunse. Numai ca acesta se bazeaza pe date ale Curtii de Conturi si ne arata totalul dispret citeste integral
, acum 739398 zile, 19 ore, 22 minute, 59 secunde
Va referiti a db??Sincera sa fiu deschid rubrica numai pentru a citi ce scrie acest domn(cu siguranta).Mi se pare cel mai oportun comentariu,indiferent de articol.Am vaga impresie ca domnul nu e de pe citeste integral
, acum 739398 zile, 19 ore, 22 minute, 59 secunde
Va referiti a db??Sincera sa fiu deschid rubrica numai pentru a citi ce scrie acest domn(cu siguranta).Mi se pare cel mai oportun comentariu,indiferent de articol.Am vaga impresie ca domnul nu e de pe citeste integral
, acum 739398 zile, 19 ore, 22 minute, 59 secunde
Ce-ar putea cititorul intelege din acest articol ?Deasupra primariei mai e cineva, respectiv Curtea de Conturi.Asta e un fapt extrem de pozitiv care se putea scrie intr-un rind. In rest chestii citeste integral
, acum 739398 zile, 19 ore, 22 minute, 59 secunde
In 90 studentii din Piata Universitatii erau trimisi "la munca" de concetatenii lor de la IMGB (care facea si ordine).Si stim ce a urmat.Vad ca si dumneavoastra infierati pe cei care in opinia "latra citeste integral
, acum 739398 zile, 19 ore, 22 minute, 59 secunde
Excelent a punctat ADI, bai astia de la ziarul lui Portofel (Monitorul) ce-ar fi s[ va faceti forum pe site-ul vostru ca sa vedeti cam ce muie i-adeontologu vostru cu valva!
, acum 739398 zile, 19 ore, 22 minute, 59 secunde
Forum pe Monitorul de Vn ? Asta nu ar fi o problema pt un ziar care ar "sta de vorba cu oamenii" cu adevarat. Din pacate, acel asa zis ziar-Monitorul, ecsceleaza doar la Publicitate si la Rubrika citeste integral
, acum 739398 zile, 19 ore, 22 minute, 59 secunde
| Are dreptate Julieta cu fiica lui Jipa.Pai ce iese din pisica tot la soareci trage !Daca ma-sa a trecut prin patul lui Buza si a scapat de delapidarea de la spital fata cu-i sa-i semene ? citeste integral
, acum 739398 zile, 19 ore, 22 minute, 59 secunde
"Uite mama vine rata,vine si prostu' de tata".Asta i s-ar potrivi lui Jipa.Da' prostu' vine cu teschereaua plina de la tarabagii si arzoaicele lui ii balbaie false cuvinte de dragoste golindu-i citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.