Ultima oră

Hora Unirii cu Basescu si italienii din Tivoli

Dan Chiriac
23 ian 2008 1013 vizualizări
Venirea presedintelui Traian Basescu la Focsani este aproape sigura u miine, Primaria Tivoli va intoarce vizita Focsaniului din decembrie si va juca hora in Piata Unirii u scena manifestarilor a fost mutata ieri de doua ori, pentru ca era amplasata sub plasa de lumini

Implinirea a 149 de ani de la momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, data cind Moldova si Tara Romaneasca se uneau sub acelasi domnitor, Alexandru Ioan Cuza, va fi marcata in acest an la Focsani printr-o serie de manifestari care dau posibilitatea politicienilor de a face din nou binecunoscuta "baie de multime". Oportunitatea este cu atit mai binevenita cu cit anul 2008 este an electoral si politicienii au nevoie ca de aer de contacte directe cu electoratul. Printre numele vehiculate sa onoreze cu prezenta manifestarile orasului de pe Milcov se numara atit cel al presedintelui Traian Basescu, cit si cel al premierului Calin Popescu Tariceanu. Insa, neoficial, se vorbeste de venirea sefului statului la Focsani si de participarea primului ministru la manifestarile programate la Iasi, asa cum s-a intimplat si anul trecut, fiind practic imposibila venirea celor doi impreuna in orasul de pe Milcov. Potrivit prefectului Dragos Mircea, autoritatile asteapta confirmarea prezentei sefului statului la manifestarile din 24 ianuarie, detaliile sigure urmind a fi perfectate in cursul zilei de astazi. Surse apropiate Partidului Democrat sustin insa ca Traian Basescu va veni sigur la Focsani. "Pina acum nu avem nici o confirmare oficiala. Mai mult ca sigur va veni la Focsani unul dintre cei doi", ne-a declarat prefectul Mircea. Biroul Permanent Judetean al PD-L Vrancea a tinut ieri o sedinta in care s-a discutat despre cum vor fi mobilizati cit mai multi sustinatori in Piata Unirii. Alaturi de politicienii locali si cei de la Bucuresti, care se vor prinde in Hora Unirii alaturi de focsaneni, la 24 ianuarie va participa si o delegatie oficiala din partea Primariei Tivoli, oras cu care Focsaniul s-a infratit in iarna anului trecut. Dupa ce pe 1 decembrie focsanenii au mers pentru a fi alaturi de cei aflati departe de tara, de 24 ianuarie, italienii vor veni in tirgul de pe Milcov pentru a cunoaste traditiile si modul de viata al romanilor. Delegatia straina va fi formata din 25 de persoane, printre care primarul Marco Vincenzi, consilieri locali, presedinti ai unor organizatii din Tivoli, dar si jurnalisti si translatori, acestia fiind asteptati chiar in aceasta seara. "Pe 24 vom avea o intilnire la Primarie, unde vom semna un protocol de vizita oficiala, vom participa la inaugurarea Muzeului Unirii si apoi la ceremoniile din Piata Unirii. Pe 25 ianuarie va urma o vizita in judet, la Mausoleul Marasesti, urmind ca seara sa ii ducem la un spectacol la «Tara Vrancei». Vor participa la o intilnire cu oamenii de afaceri, fie italieni care au venit in Romania, fie romani care au plecat in Italia, au revenit in tara si au investit. Se vor purta discutii despre eventuale proiecte si oportunitati de afaceri", a declarat primarul Decebal Bacinschi.


Scena, mutata pentru ca artistii sa nu dea in plasa de lumini


Pregatirile oficialitatilor pentru manifestarile dedicate actului Unirii au intimpinat si in acest an binecunoscutele gafe si sincope. Amplasarea scenei pe care urmeaza sa evolueze artistii de la Ansamblul Folcloric "Tara Vrancei", dar si actorii care ii vor intruchipa pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza si pe Mos Ion Roata, activitate care a intrat in atributiile Primariei Focsani, a determinat ieri un du-te-vino atit al muncitorilor, dar si al responsabililor. Dorinta primarului Decebal Bacinschi de a face impresie cu ornamentele de iarna in fata delegatiei din Tivoli s-a impotmolit cind a venit vorba de ridicarea scenei. Postamentul era prea inalt, plasa prea joasa, asa ca exista posibilitatea ca jocul artistilor populari sa se soldeze cu accidente. Aceasta sesizare a venit astazi si din partea directorului Directiei de Cultura, Paraschiv Usturoi, acesta convingindu-l pina la urma pe edilul sef sa mute scena de linga Obelisc inspre treptele Prefecturii Vrancea. Noua permutare va crea insa ceva probleme celor care vor tine miine discursuri despre importanta actului Unirii, acestia riscind sa nu fie vazuti prea bine de spectatori. Ordinea si linistea la manifestarile dedicate implinirii a 149 de ani de la Unirea Principatelor Romane va fi asigurata de 150 de jandarmi, 100 de la Inspectoratul de Jandarmi Judetean Vrancea si inca 50 de oameni ai legii de la Gruparea Mobila Bacau. (Iulia CRETU)


150 de militari vin cu torte


Pe 24 ianuarie, militarii Brigazii 8 Artilerie Mixta "Alexandru Ioan Cuza" participa la activitatile dedicate Zilei Unirii Principatelor romane. In cadrul activitatilor organizate de administratia publica locala in Piata Unirii din Focsani, 150 de militari din Brigada 8 Artilerie Mixta vor asigura momentul retragerii cu torte. Tot cu aceasta ocazie, incepind cu orele 12.00, la sediul comandamentului brigazii va avea loc o expozitie de pictura, sculptura si numismatica care evidentiaza rolul pe care l-a avut Cuza in unirea Principatelor Romane. La final va avea loc si dezvelirea bustului domnitorului, care este amplasta in incinta Brigazii 8 Artilerie Mixta. (D. CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.