Ultima oră

Turbarea si-a aratat coltii mai feroce in 2007

Mihaela Beșleagă
23 ian 2008 751 vizualizări
Cel putin 10 cazuri de rabie au fost depistate in Vrancea anul trecut u la nivel national au fost confirmate 355 de cazuri, cu 59 mai multe decit in 2006 u persoanele muscate de un animal trebuie sa se prezinte de urgenta la medic, pentru ca, netratata, turbarea duce la deces

Anul 2007 a fost unul ingrijorator pentru veterinarii vrinceni in privinta inmultirii cazurilor de rabie depistate atit la animalele salbatice, cit si la cele domestice. Oamenilor din mai multe localitati le-a fost pusa in pericol sanatatea si chiar viata, dupa ce, in majoritatea cazurilor, vulpile, principalul vector de transmitere a virusului, s-au apropiat si au patruns in asezarile locuite. Astfel, in noiembrie, sase localitati vrincene au intrat in carantina, dupa ce trei bovine si trei vulpi au fost infectate cu virusul rabic in Maicanesti, Nanesti, Racoasa, Panciu, Gura Calitei si Negrilesti. In octombrie, doua vulpi turbate au pus pe jar Gura Calitei si Soveja, dar, din fericire, nici un animal domestic si nici un om nu a fost muscat. "In aceasta perioada ne confruntam cu o evolutie, chiar o invazie a virusului rabic. Sfatuim oamenii, inca o data, sa nu atinga animalele pe care le gasesc moarte, sa anunte imediat medicul veterinar, care va preleva animalul, luind toate masurile de siguranta si il va trimite la laborator pentru analize, pentru a se stabili daca acesta este infectat cu virusul rabic. In zonele in care s-a depistat virusul am efectuat deja vaccinarea antirabica a tuturor animalelor receptive si efectuam o supraveghere continua sanitar veterinara a zonei", a explicat in momentul respectiv dr. Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vrancea. In aceeasi luna, la Maicanesti s-a instituit carantina de gradul III, dupa descoperirea unui caz de rabie la o bovina muscata de o vulpe. Si la inceputul anului, in martie, un cetatean din satul Botirlau a fost muscat de o pisica turbata.


Mai multe animale infectate anul trecut decit in 2006


Si la nivel national a crescut alarmant numarul cazurilor de turbare in 2007, conform datelor centralizate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Anul trecut au fost confirmate 355 de cazuri de rabie, comparativ cu 2006, cind au fost inregistrate 296 de cazuri. Din totalul de 355, 111 (30%) s-au confirmat la animalele domestice (41% ciine, 21% pisica, 20% bovine) si 244 de cazuri (70%) la animale salbatice (din care 95% la vulpe). "Pentru a evita raspindirea turbarii, proprietarii de ciini au urmatoarele indatoriri: sa prezinte animalele pentru efectuarea vaccinarii antirabice; sa nu lase ciinii in afara curtilor, sa tina ciinii de paza legati in permanenta; sa anunte imediat orice suspiciune de turbare medicilor din localitate; sa anunte imediat orice muscatura produsa la om de catre ciinii sau pisicile aflate in proprietatea lor sau muscaturi produse de catre animale salbatice; persoanele muscate de un animal trebuie sa se prezinte de urgenta la medic", avertizeaza inspectorii sanitar veterinari. De asemenea, este interzisa jupuirea animalelor salbatice gasite moarte sau vinatoarea cu ciini in zonele in care s-a diagnosticat rabia.


Turbarea duce la moarte


Rabia, cunoscuta in popor sub denumirea de turbare, este o boala produsa de un virus care afecteaza sistemul nervos central, adica creierul si maduva spinarii, atit la animale cit si la oameni. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractata foarte usor in cazul in care un animal domestic nevaccinat intra in contact cu un animal salbatic bolnav si este muscat sau zgiriat de acesta. Oamenii pot dobindi boala in urma muscaturilor, produse atit de animale salbatice cit si domestice. La om perioada de incubare este in medie de 30-40 de zile. Primele simptome sint: dureri si o senzatie de amortire a partii muscate, febra, iritatie in git, ameteli, halucinatie, batai cardiace frecvente, voma, diaree, dureri abdominale, teama, agitatie, nervozitate. Evolutia bolii este rapida, ducind la paralizie, delir, coma si in final deces, in 2-3 zile. Tratamentul eficient se instituie in perioada de incubatie a bolii. Animalul bolnav prezinta urmatoarele semne clinice: agitatie, irascibilitate, apetitul este capricios si pervertit, inghite diferite obiecte (pietre, bucati de lemn), se repede la obiecte imaginare si are tendinta de a musca, privirea este ratacita, fara expresivitate, apoi devine fixa, pinditoare, feroce, limba ii iese afara din gura, iar in ultima faza se instaleaza paralizia generala a muschilor, urmata de moartea animalului. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.