Ultima oră

Vulnerabilitatile activitatii la Judecatoria Adjud

Cristi Irimia
21 ian 2008 889 vizualizări
Bilantul Judecatoriei Adjud a scos in evidenta si principalele vulnerabilitati în activitatea de judecata, conform cauzelor depistate de conducerea instantei.

Conducerea instantei a depistat o serie de cauze ce urmeaza a fi remediate

Vulnerabilitatile s-ar datora numarului redus de judecatori fata de schema de organizare care este incompleta si a volumului de munca, dupa cum releva indicatorii statistici. Totodata, mai exista o serie de cauze, precum instabilitatea judecatorilor la aceeasi instanta, existenta unor dosare mai vechi de 6 luni si 1 an, tergiversarea cauzelor prin acordarea de termene nejustificate si neluarea masurilor necesare pentru indeplinirea dispozitiilor judecatorilor, practica judiciara neunitara la nivel de tara, asigurarea unui timp material insuficient pentru studierea de catre judecatori a dosarelor si sedintelor de judecata, a literaturii si doctrinei juridice, prin supraincarcarea acestora cu atributii jurisdictionale si nejurisdictionale (administrative). "Masurile de remediere a acestor vulnerabilitati pe care le propunem pentru imbunatatirea activitatii instantei sint urmatoarele: discutarea si formularea de propuneri legislative pentru instituirea unor reguli privind stabilitatea judecatorilor la instante, eventual cu stimulari financiare, verificarea operativitatii pe completele de judecata, analizarea motivelor ce au determinat scaderea operativitatii de solutionare a cauzelor, verificarea aplicarii sanctiunilor procedurale in cazul nerespectarii masurilor dispuse de judecatori, monitorizarea dosarelor mai vechi de 6 luni si 1 an, organizarea de sedinte de invatamint profesional cu subiecte bine individualizate, cu privire la subiecte si probleme intilnite in practica, anuntarea sedintelor urmind a fi facuta din timp pentru a se permite judecatorilor pregatirea temelor, analiza practicii judiciare a instantei si a instantelor de control, instruirea personalului de specialitate cu privire la respectarea programului de lucru al judecatorului conform planificarii", se scrie in bilantul instantei adjudene. Indicele de operativitate pe judecator, precum si numarul de cauze a fost influentat si de plecarile judecatorilor la diverse cursuri profesionale, cind au fost inlocuiti de ceilalti colegi conform planificarii de permanenta. Un alt factor care a influentat partial operativitatea a fost rocada efectuata prin transfer la si de la Judecatoria Bacau a judecatorilor Marcel Grigore Barbieru si Ramona Ionescu la data de 15.07.2007, care a facut imposibil de respectat principiul continuitatii completului de judecata, cu repercursiuni asupra operativitatii atit pe judecator, cit si pe instanta. Acest lucru s-a intimplat cu atit mai mult cu cit judecatorul transferat la Adjud se afla in perioada de pregatire organizata de Institutul National al Magistraturii, plecind cite o saptamina in fiecare luna din instanta. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.