Ultima oră

ITM a verificat taierile ilegale de arbori

Camelia Stănilă
19 ian 2008 765 vizualizări
Taierile ilegale de arbori din paduri, cit si depozitarea, prelucrarea primara si comercializarea lemnului, au intrat si in atentia Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Vrancea inca din aprilie 2007.

Domeniul exploatarii lemnului este considerat unul cu risc ridicat pentru angajati

Actiunea a vizat verificarea legislatiei specifice relatiilor de munca si a celei privind securitatea in munca, in conditiile in care acest domeniu este unul predispus accidentelor. 61 de societati cu activitate de prelucrare lemn si exploatare forestiera au fost luate la puricat de inspectori, care au si descoperit 20 de persoane muncind fara forme legale. "Nu se respecta dispozitiile legale referitoare la timpul de munca si munca suplimentara, in sensul ca timpul de munca nu este evidentiat, plata efectuindu-se doar la nivelul salariului negociat prin contractul de munca. In general se lucreaza «zi lumina». Se lucreaza inclusiv simbata, 6 zile pe saptamina toata luna, fara a acorda timp liber in compensare si fara a se asigura repaus saptaminal cel putin doua zile consecutiv", a precizat Victoria Diaconu, inspector sef al ITM Vrancea. Nici munca de noapte nu este retribuita corespunzator: programul de lucru nu este redus cu o ora fata de durata normala a unei zile de munca si nici nu se acorda un spor de 25% din salariul de baza. Astfel, 37 de angajatori s-au ales cu 40 de avertismente si 16 amenzi totalizind 45.500 lei, din care 30.500 lei fiind sanctiunile pentru munca "la negru". Mai mult, domeniul exploatarii lemnului este considerat unul cu risc ridicat pentru angajati. Inspectorii de munca au gasit echipamente si utilaje ale caror dispozitive de protectie au fost indepartate, deficiente la instalatiile electrice si au constatat neefectuarea periodica a instalatiei de impamintare aferenta atelierelor de fabricare a cherestelei. Pe aceasta linie, 23 de angajatori s-au ales cu 18 avertismente si cinci amenzi in valoare totala de 45.000 lei, in timp ce patru echipamente de munca au fost oprite din functiune. Potrivit conducerii ITM, unitatile verificate in cadrul acestei campanii vor fi monitorizate, pentru a se vedea daca s-au realizat masurile dispuse. Agentii economici au fost avertizati ca risca amenzi intre 4.500 si 9.000 lei, daca nu se conformeaza in remedierea deficientelor. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.