Ultima oră

2007 - an aglomerat pentru procurori

Ciprian Bobeică
18 ian 2008 909 vizualizări
Mai putini vrinceni trimisi in judecata in stare de arest u a scazut numarul minorilor judecati u sectoarele pensiilor si a certificatelor medicale sint, potrivit procurorilor, "vulnerabile la fapte de coruptie"

Anul 2007 a fost, pentru procurorii din Vrancea, cel mai incarcat din 1990 pina in prezent: cei 25 de magistrati au avut de solutionat aproape 13.000 de cauze. Potrivit lui Ioan Lefter, prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, numarul de infractiuni grave a ramas constant, fiind inregistrate in jur de 1.000 de cauze cu inculpati trimisi in judecata. In schimb, a scazut numarul de persoane judecate in stare de arest preventiv, doar 48 de inculpati fiind trimisi atfel in fata judecatorilor, pe parcursul anului. De asemenea, a scazut numarul minorilor acuzati penal, datorita serviciilor conexe actului de urmarire penala, care vizeaza asistenta speciala pentru micii infractori. Daca in 2006, numarul minorilor care au comis infractiuni grave a fost de 186, in 2007 cifra a scazut la 138, din care 3 au fost arestati. Bilantul mai indica o scadere a infractiunilor silvice si a faptelor de evaziune fiscala. Statistica infractiunilor grave arata 22 de tentative de omor, un caz de lovituri cauzatoare de moarte, 18 cazuri de viol, 33 de tilharii, 386 de furturi si sapte infractiuni de ultraj la politist, in scadere, fata de 11 inregistrate acum doi ani. Infractiunile cu violenta se ridica la 138. In privinta faptelor de coruptie, avind in vedere ca cele mai importante sunt de competenta altor structuri, procurorii din Vrancea au intocmit noua dosare penale, pentru luare de mita (3 cazuri), dare de mita (5 cazuri) si trafic de influenta (un caz). "Exista sectoare vulnerabile la comiterea de fapte de coruptie; printre acestea se numara cel al pensiilor si cel al certificatelor medicale", a declarat prim procurorul Lefter.


Expertizele intirzie rezolvarea dosarelor


Procurorii spun ca intirzierile, peste termenul de sase luni in functie de care se analizeaza operativitatea rezolvarii unui dosar, se datoreaza dificultatii cu care sint realizate diferitele tipuri de expertize. "Avem intirzieri de la laboratoarele de medicina legala, de la laboratoarele de expertize criminalistice. De asemnea, sint intirzieri si in realizarea expertizelor in cauze privind drepturile de proprietate intelectuala", spune Ion Lefter. In privinta faptelor cu autor neidentificat, au fost inregistrate anul trecut doar trei cazuri de infractiuni contra vietii care au ramas inca nepedepsite. Anchetatorii spun ca este foarte dificil de identificat autorii, datorita liberei circulatii a persoanelor, care a inlaturat evidenta la granita. O alta cauza o reprezinta intirzierea cu care organzele judiciare din Europa raspund solicitarilor autoritatilor romane, prin comisiile rogatorii. (Ciprian BOBEICA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.