Ultima oră

Riurile judetului, monitorizate prin computer

Iulia Crețu
16 ian 2008 684 vizualizări
Compania Apele Romane declara ca prioritare pentru acest an definitivarea sistemului informaţional pentru managementul integral al apelor si alinierea la standardele UE privind alimentarea cu apa a populatiei.

Primul aspect aflat pe agenda de realizari pentru 2008 este implementarea programului Watman, investitie de 40 milioane de dolari, bani proveniti de la bugetul de stat. "Speram ca anul acesta sa devina functional centrul operativ de interventie in caz de inundatii. Deja in programul Watman am primit anumite dotari, o motopompa, 2 masini cu tractiune integrala si 2 barci gonflabile, cu motor. Acestea se adauga la alte 2 barci cu visle, pe care insa nu am avut ocazia sa le folosim pina acum decit la probe, pentru ca le-am primit dupa inundatiile din 2005", a precizat Dumitru Diaconescu, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Vrancea. Raportul anual arata ca ar mai fi necesara implementarea softului ce monitorizeaza continuu debitele de apa de pe intreg teritoriului Romaniei, inclusiv reteaua hidrografica din judetul Vrancea. Inundatiile din 2005, 2006 si 2007 care au lasat fara agoniseala de-o viata mii de persoane in Vrancea fac necesara monitorizarea cursurilor de apa, fie ele riiuri sau piraie. Programul va fi functional abia la sfirsitul anului 2008, ceea ce inseamna ca, daca in aceasta primavara vor fi din nou inundatii, sistemul nu va putea fi folosit, in ciuda investitiilor facute. "Deocamdată am achizitionat diguri gonflabile, bariere pentru stoparea eroziunii malurilor ºi am facut citeva experimente. Deja se simte prezenta noilor componente in sistem", a declarat Marius Postelnicescu, directorul Apelor Romane. Inundatiile aduc in atentie un alt proiect privind problema inundatiilor, cu finanÃare de la Banca Mondiala, este cel al refacerii si conservarii barajelor. Paradoxal, desi programul necesita implementare urgenta, suma de 96 milioane de dolari a intirziat din cauza institutelor de proiectari, care nu au unitati de management specializate. Cea de-a doua problema, cea a alimentarii cu apa, nu a prezentat intirzieri, dar este un proiect de durata, in care se vor investi 19 miliarde de euro si are termenul de finalizare in anul 2018. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.