Ultima oră

Lenesii de pe strada Muncii

Mihaela Beșleagă
16 ian 2008 2005 vizualizări
Blocul NATO este o problema sociala arzatoare a orasului Odobesti, un focar de mizerie si un ascunzis al oamenilor aflati la limita legii u aici traiesc 47 de familii defavorizate, printre care 50 de copii u locatarii linistiti din bloc spun ca nu mai suporta scandalurile zilnice provocate de lipsa de activitate si sustin ca nu au sprijinul Politiei locale u acuzata la rindul sau de neimplicare, Primaria Odobesti a promis in cel de-al 12-lea ceas ca va ajuta oamenii sa vidanjeze subsolul plin de mizerie si sa repare instalatia de canalizare sparta

Turnul Babel al Odobestiului

Zeci de oameni dintr-un bloc social din orasul Odobesti traiesc de citiva ani in conditii greu de imaginat, la limita suportabilului. Zilnic sint obligati sa indure mirosul pestilential care ajunge si in apartamente, scandalurile si zgomotul prelungit adesea dupa miezul noptii. Dar nu au de ales, pentru ca nu au unde sa se duca in plina iarna. Oamenii spun ca sint ingroziti de actele de vandalism ale unora dintre vecinii cu care convietuiesc si nu mai suporta "golaneala" care se manifesta zilnic prin scandaluri si batai. Din cele 47 de familii care locuiesc in blocul de pe Strada Muncii nr. 2, cunoscut ca blocul NATO, o parte sint oameni de buna credinta, care si-au amenajat interioarele cu propriile forte, nu au datorii si vor sa traiasca in liniste. Multi insa s-au pripasit in acest bloc, traiesc din ajutor social si sint la limita legii, fura, fac trafic de obiecte si practica prostitutia, chiar sub ochii Politiei.


NATO, un soi de Turn Babel al orasului Odobesti, este "blocul in care trebuie sa intri cu masca de gaze", din cauza mirosului pestilential emanat de dejectiile care umplu subsolul imobilului, de la grupurile sanitare comune si de la resturile menajere aruncate de unii locatari de rea credinta chiar in fata si pe scara blocului. Coloanele de scurgere sint sparte, canalizarea si ghena sint infundate cu gunoaie, wc-urile comune sint un focar de infectie permanent, mai ales pe timp de vara, in conditiile in care in bloc locuiesc aproximativ 50 de copii. "Ne-am imbolnavit de hepatita, copiii mei nu pot minca aici, mirosul e insuportabil, va imaginati cum e vara", a spus doamna Boboc, o locatara de la parter, care are in fata apartamentului grupul sanitar comun de palier. Plosnitele umbla nestingherite si si-au facut culcus prin saltele. "Ar trebui facut un control de la Sanepid. Sa vedeti cum merg plosnitele pe culoar si, culmea, trag unde e curat. Am chemat deratizarea, dar ni s-a spus ca trebuie sa platim o taxa de 500 de mii (vechi - n.r.)", a spus aceeasi locatara. Principalele probleme cu care se confrunta oamenii sint subsolul plin de mizerie, instalatia de canalizare sparta, racordul la apa potabila, acoperisul afectat si izolarea peretilor. "Alimentarea cu apa este facuta de la reteaua spitalului, uneori avem, alteori nu avem, caci prioritara este alimentarea spitalului. Apa nu ajunge decit pina la etajul 1-2. Noi vrem sa se racordam la o coloana principala de apa. Cu ajutorul primariei trebuie scos tot de la subsol, vidanjat. Sint probleme si cu acoperisul, apa se infiltreaza pina la etajul doi, iar igrasia a umplut peretii. Caldura avem prin sobe, dar avem nevoie de o magazie de lemne, pentru ca in momentul asta uscatoarele s-au transformat in depozite de lemne. Blocul are nevoie si de izolatie termica si acustica", a explicat administratorul Laurentiu Anghel Mihailescu problemele parca interminabile cu care se confrunta locatarii blocului NATO.


"Pentru unii de aici, puscaria e agrement"


In blocul NATO si-au gasit adapost oameni defavorizati din zonele periferice ale orasului, care traiesc din ajutorul social. Culmea, pe Strada Muncii traiesc multi certati cu legea, care isi duc traiul numai din munca nu. Proastele si relele obiceiuri deprinse in centrele de plasament sau in inchisoare ii fac pe toti locatarii sa sufere. Acestia s-au plins ca unii taie lemne in casa, altii arunca oala cu mincare sau resturi alimentare pe fereastra, de la etaj, altii se plimba cu motoreta prin casa sau pe holuri si fac zgomote infernale pina dimineata. Locatarii acuza chiar ca unii dintre vecini practica prostitutia sau traficul de obiecte furate. "Sint foarte multi cu ajutor social, au datorii mari la chirie, in schimb daca mergeti la ei in casa au calculatoare, telefoane de ultima generatie... Cum iau ajutorul o tin in petreceri. Nu ii intereseaza decit muzica si distractia, nu au idee ce e aia munca", a afirmat una dintre locatare. Oamenii spun ca le este si teama. "Ei sint mai multi, in definitiv, pot sa ma trezesc intr-o zi cu un topor in cap. Pentru ei, puscaria e agrement", a spus administratorul Laurentiu Anghel Mihailescu.


Batai cu topoarele, in fata blocului


Politia nu se implica in rezolvarea problemelor locatarilor, iar la sesizarile legate de blocul NATO se raspunde cu indiferenta, mai spun odobestenii. "Vin numai la sesizari si atunci spun ca sint probleme minore. Sotul meu a fost batut aici, in bloc. O femeie gravida, de fata cu politistul a fost insultata si s-a sarit la ea, sa fie luata la bataie. Nu e posibil asa ceva! Daca iti dau in cap si te omoara, atunci intervin si ei. In prima zi de Craciun se bateau cu topoarele, dar nimeni de la Politie nu a intervenit", a spus Larisa Stoica, sotia omului agresat. Unul dintre reprezentantii Politiei Odobesti, care ne-a luat aproape in zeflemea cind am intrebat de imobilul problema, ne-a spus ca nu au fost inregistrate decit vreo doua reclamatii scrise din blocul amintit si ca nu sint situatii deosebite in zona. Problemele "minore" sint puse pe seama conditiilor din bloc. Oamenii legii sustin ca multi locatari au fost chemati la discutii la sediul Politiei, au fost atentionati si avertizati, li s-au aplicat sanctiuni, cele mai multe neplatite, pentru tulburarea ordinii si linistii publice. "La cine sa facem preventie? Unii au doua clase. De vina e nivelul cultural scazut, consumul excesiv de alcool. Doar cu parul ii putem educa! 60-70% provin din familii dezorganizate, 30% consuma bauturi alcoolice, 90% sint neincadrati in cimpul muncii, acolo sint adunati din tot Odobestiul", a spus ofiterul de serviciu de la Politia locala. "Politia nu este competenta sa stabileasca daca un om este batut. Primele verificari se fac pe loc, cu martori, dar e nevoie de un certificat medico-legal, insotit de o reclamatie scrisa. Politia va demara cercetarile numai in cazul depunerii unei cereri scrise. Nu imi amintesc sa fi venit cu vreo reclamatie Victor Stoica", a afirmat politistul, care nu a vrut sa-si decline identitatea la cererea reporterului. Politistii spun ca se fac razii si controale in fiecare seara, insa in imobile nu se poate intra fara mandat de perchezitie, eliberat in cazul comiterii unei infractiuni. "Atit ne lasa pe noi legea. Noi facem destul. Ce sa faca politistul? Sa stea de paza pe fiecare palier?", a conchis omul legii.


"Cred ca primarul trebuie sa le faca curatenie"


Conform administratorului, multi locatari stau clandestin in camere, nu sint inregistrati in cartea de imobil si cei mai multi au datorii de zeci de milioane de lei vechi. "Toti cei cu datorii fac scandal si galagie, nu putem sa traim din cauza lor. Nu sintem obligati sa ii suportam. Daca ar fi scosi 3-4, s-ar mai linisti. Au fost obisnuiti sa nu-si plateasca datoriile si nimeni sa nu intervina, sa faca ce vor ei. Daca nu se integreaza, trebuie luata o masura", a mai afirmat Laurentiu Anghel Mihailescu. Chiar si fostului administrator ii era frica sa mai calce in bloc. "Fostul adimistrator era din exterior, ii era si frica sa vina pe aici. De aceea ne-am gindit sa ne organizam noi si am desemnat responsabili de palier, pentru o mai buna comunicare cu oamenii si cu primaria", a adaugat Laurentiu Anghel Mihailescu. Reprezentantii primariei Odobesti, care administreaza blocul, spun ca in perioada urmatoare vor interveni pentru rezolvarea problemelor arzatoare ale locuitorilor, asta dupa ce s-au facut mai multe sesizari, inclusiv la redactia Ziarului de Vrancea. "Anul acesta am prins in buget bani pentru reabilitarea termica a blocurilor, pentru repararea subsolurilor. Speram ca in jumatate de an sa rezolvam", a spus primarul Daniel Nicolas. Viceprimarul Florin Vetrescu, care s-a ocupat direct de problema blocului, a spus ca locatarii au fost obisnuiti ca primarul sa se ocupe de problemele lor, inclusiv de a face curatenie pe scara blocului, in spatiile de folosinta comuna, desi aceasta atributie este prevazuta in contractul de inchiriere ca revenind chiriasilor.


Povestea blocului NATO


Originea poreclei primite de imobilul de pe strada Muncii nr. 2 sta in faptul ca aici si-au gasit acoperis oameni din toate colturile orasului, cu diverse probleme sociale. Blocul care apartine primariei, construit la inceputul anilor \'70, a fost la inceput camin pentru orfani. Destinatia acestuia s-a schimbat in 2005, cind aici au fost adapostiti provizoriu citiva sinistrati care nu aveau unde locui dupa devastatoarele inundatii din acel an. Apoi, blocul a devenit locuinta pentru persoanele evacuate din casele nationalizate restituite fostilor proprietari. Ulterior, primaria a luat decizia de a transforma blocul de pe Strada Muncii nr. 2 in bloc social, pentru categoriile defavorizate ale Odobestilor. Conform declaratiilor viceprimarului Vetrescu, camerele, grupurile sanitare, instalatiile erau in stare buna de functionare la darea in folosinta a imobilului, acestea degradindu-se odata cu venirea oamenilor certati cu legea. Doi dintre locatarii cu datorii au fost evacuati si exista patru dosare pentru care urmeaza sa se faca evacuarea. "In momentul in care voi constata abateri grave de la convietuirea in comun, cei vinovati vor fi sanctionati drastic, pina la evacuare. Pentru cei 10-15% care tulbura linistea si fac scandal nu merita cei mai multi sa sufere", a spus Florin Vetrescu, viceprimarul orasului. Acesta a precizat ca sint aproximativ 170 de persoane care au depus cereri si sint inscrisi pe o lista de asteptare pentru a primi o locuinta in acest bloc. Actualii locatari sint optimisti si sustin ca, in colaborare cu autoritatile, li se va ameliora situatia si, astfel, vor putea trai in liniste. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 4 ore, 32 minute, 8 secunde
Ajuns acasa, spre seara, am fost curios sa observ ce reactie vor avea locuitorii din Odobesti fata de acest articol. Ma gandeam la comment-urile fata de aceasta problema grava ce revine in vederea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.