Ultima oră

38 de primari anchetati pentru un proiect de marketing rural

Ziarul de Vrancea
15 ian 2008 3746 vizualizări
Politistii vrinceni cerceteaza incheierea de catre 38 de primarii din judet a unor contracte pentru "promovarea" localitatilor in Austria si Germania n subprefectul Mioara Flenchea sustine ca i-a avertizat pe primari sa nu faca plati catre firma cu care au incheiat contracte u procurorii considera ca nu s-au comis incalcari ale legii si dau NUP-uri pe banda rulanta u unii primari spun ca s-au pacalit prin aceste contracte, in timp ce altii s-au declarat multumiti ca le este promovata imaginea in lume si pe Internet

Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ Vrancea ancheteaza 38 de primari din Vrancea care au incheiat contracte cu o firma de publicitate, in vederea promovarii localitatilor pe care le conduc. Politistii s-au sesizat de la faptul ca s-au efectuat plati din banul public fara aprobarea consiliilor locale. Cu toate acestea, procurorii dau NUP-uri la aceste dosare, considerind ca nu s-a comis o fapta penala, in ciuda faptului ca la semnarea contractelor sumele pentru achitarea serviciilor de publicitate nu erau prevazute in bugete. Firma SVS City Media SRL s-a angajat, in anul 2006, sa promoveze localitatile vrincene in Germania si Austria contra unei sume cuprinsa intre 3.000 si 5.000 lei. Doi angajati au batut judetul in lung si-n lat incercind sa convinga primarii sa-si faca publicitate internationala. Fiecare localitate are doua sau trei pagini repartizate in catalogul de prezentare. SVS City Media i-a dat in judecata pe primarii care nu au platit si a cistigat deja citeva procese. Unii dintre edili spun ca au semnat contractele "ca primarul" si se considera inselati, altii spun ca aceste contracte sint "ok" si au fost aprobate de consiliile locale.


Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ Vrancea are in lucru citeva zeci de dosare in care ii cerceteaza pe 38 de primari vrinceni pentru faptul ca au incheiat contracte cu firma de publicitate SVS City Media, in vederea realizarii unui album care sa le prezinte comunele la tirguri din Germania si Austria. "Am propus, in sase cazuri, inceperea urmaririi penale, pentru angajarea de cheltuieli din bugetele locale, peste limita creditelor bugetare aprobate", a declarat comisarul Cristi Negrusa, de la IPJ Vrancea. In cinci dintre cele sase cazuri, procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea au infirmat solutiile politistilor, considerind ca nu s-a comis o fapta penala. "Ancheta va continua, avem 38 de astfel de primarii la nivelul judetului", a spus Negrusa. Cazul este cunoscut si de subprefectul Mioara Flenchea, care are in atributii acordarea avizelor de legalitate pentru actele primariilor si consiliilor locale. "Am luat masura prevenirii lor, cind am aflat de aceste contracte. I-am contactat si le-am spus sa nu plateasca. Faptul ca au incheiat un contract, nu inseamna insa ca au angajat o cheltuiala; contractul putea fi supus ulterior spre aprobare consiliilor locale, fara nici un fel de problema", ne-a declarat subprefectul Mioara Flenchea.


Cine este SVS City Media

Colaborarea cu primariile vrincene a fost pusa la cale de firma SVS City Media din Bucuresti, care isi propune, potrivit prezentarii de pe pagina de Internet, sa ajute "autoritatile locale din Europa Centrala si de Est in stabilirea relatiilor economice, comerciale si de investitie cu intreprinderile cu capital puternic si oamenii de afaceri de succes, care isi desfasoara activitatea in UE, in primul rind in Germania si Austria". SVS City Media are ca actionar o firma din Budapesta si, printre alte activitati, cum ar fi atragerea de fonduri structurale, administreaza portalul www.primariionline.ro. Contractele cu primariile din Vrancea au fost semnate in cursul anului 2006, valoarea acestora cifrindu-se intre 3.000 si 5.000 de lei in fiecare caz. O parte dintre primarii au virat intreaga suma companiei, in timp ce altele au achitat partial contravaloarea serviciilor de promovare a "oportunitatilor de investitii, potentialul natural si uman, in vederea dezvoltarii lor socio-economice prin atragerea de investitii straine". Firma a tiparit un catalog in limba germana pentru mai multe regiuni ale tarii si s-a obligat sa faca publicitate localitatilor rurale in afara Romaniei. Potrivit politistilor, doar o parte dintre primarii au efectuat plata pentru aceste servicii, iar in cazul a sase primari care au efectuat plati catre firma s-a propus inceperea urmaririi penale "pentru angajarea de cheltuieli din bugetele locale peste limita creditelor bugetare aprobate".


"Am semnat ca primarul"


Printre primarii care au achitat suma de 2.500 de lei catre SVS City Media se numara si Cristian Pantus din Naruja. "S-a tiparit o carte cu tot judetul si firma a propus sa o promoveze in strainatate si sa atraga investitori. Am primit noi dupa aia niste faxuri, dar erau in limba germana si ne-am uitat la ele ca baba-n calendar, cum se zice in popor. Culmea este ca sint anchetati doar primari de la PSD si eu cred ca acest contract ne-a fost bagat pe git intentionat si noi am semnat ca primarii. Ne-am bucurat atunci si acum ne-am ales cu dosar. De sus a plecat tot, politic, sa ne duca in eroare. Au insistat zi de zi de la firma sa le dau banii, ne-au spus chiar ca au legatura cu Ministerul Afacerilor Externe", ne-a declarat primarul Cristian Pantus. Edilul a fost actionat in justitie la Judecatoria Sectorului 1 din Bucuresti pentru virarea diferentei de bani, potrivit contractului, insa sustine ca a cistigat procesul, asa cum s-a intimplat si cu Primaria Nistoresti. Nu doar primari PSD au incheiat insa contracte cu SVS City Media, in aceeasi situatie aflindu-se si liberalul Stoica Ene, primarul din Sihlea. "Au zis ca ne vor face o prezentare in Germania. Au facut doua poze pe cimp, au pus trei vorbe si au cerut 1500 de euro. Cine vine la noi pentru niste poze cu cimpul? Pina la urma nu ne-am inteles si ne-au dat in judecata", ne-a declarat Stoica Ene. Acesta a precizat ca a pierdut in prima instanta procesul intrucit Primaria nu a avut aparator, insa a sustinut ca a angajat apoi un avocat si a atacat sentinta. Primarul liberal intentioneaza sa faca la rindul sau plingere impotriva firmei de publicitate, sustinind ca la mijloc este vorba de o "mica inselatorie", intrucit cu cei doi reprezentanti ai SVS City Media care au venit la Sihlea s-au discutat "doar chestii de principiu". "Aveau ordine de serviciu, de deplasare si au speculat aceasta, fara sa avem un contract cu termene clare, care ar fi trebuit sa fie inregistrat la primarie. Am sunat de mai multe ori la firma, insa mi-a raspuns de fiecare data altcineva si mi s-a spus ca cei doi care au venit la noi nu sint. Chiar am vrut sa ma duc la Bucuresti, sa vad daca exista firma la adresa respectiva", ne-a mai declarat Stoica Ene. Acesta a precizat ca la mijloc este vorba de o suma de peste 4.000 lei.


Timboiestiul si Golestiul au platit banii


Primarul comunei Timboiesti, Maricel Alexandrescu, spune ca, intr-adevar, are o colaborare pentru promovarea comunei, dar ca totul s-a facut cu aprobarea Consiliului Local. "S-a semnat un contract, s-a trecut prin Consiliul Local, si am platit. Ne-au luat toate datele, sintem dati cu poze si pe Internet, plus acea brosura care este ca un fel de carte de vizita pentru judet. Au venit reprezentantii firmei in Consiliul Local, si-au spus punctul de vedere si, dupa ce ne-au dat brosura, am platit 3.500 de lei", ne-a spus primarul democrat Maricel Alexandrescu. Un alt edil care a platit suma pentru care a incheiat contractul este primarul PSD din comuna Golesti, Alexandru Zar. Acesta a sustinut ca printr-o hotarire a Consiliul Local din 31 ianuarie 2007, s-a aprobat alocarea sumei de 5.000 lei la capitolul "Alte cheltuieli" pentru plata catalogului. "Nu mi-au adus catalogul la vremea respectiva, am refuzat sa platesc si atunci ne-am dus in instanta. Intre timp au trimis catalogul si, dupa ce am primit hotarirea instantei, am facut plata", ne-a declarat primarul Zar. Primaria Golesti a pierdut procesul la Judecatoria Sectorului 1, insa a nu a atacat sentinta considerind ca SVS City Media si-a indeplinit obligatiile contractuale trimitind catalogul ca dovada. "Au sunat inainte de a veni la noi, iar doamna secretara m-a anuntat ca vine cineva de la o societate care este reprezentanta pe linga minister. Sint multumit de prezentare, pentru care au venit si au stat aici vreo trei zile si au facut fotografii", ne-a mai spus primarul din Golesti. Acesta a intrerupt insa colaborarea cu firma din cauza procesului, cu toate ca SVS City Media dorea sa promoveze in continuare comuna pe plan extern. Primarul din Nanesti, Stoica Neagu, ne-a declarat la rindul sau ca nu a stiut ce a semnat si s-a trezit dupa aceea ca trebuie sa plateasca 5.000 lei, motiv pentru care a si fost dat in judecata. "Au promis ca o sa primim fonduri, ca daca o ne promoveze imaginea in strainatate vom primi fonduri fara ajutorul Consiliului Judetean. Au venit, au facut niste fotografii, ne regasim in prezentarea lor, dar nu a fost vorba de 50 de milioane de lei. Au venit mai intii niste facturi, dupa aceea m-au trezit ca m-au dat si in judecata", a sustinut primarul.


Cine a vrut sa se promoveze


Localitatile din Vrancea care se regasesc in catalogul de prezentare in limba germana realizat de SVS City Media sint: Andreiasu de Jos, Boghesti, Bolotesti, Cimpuri, Cirligele, Corbita, Cotesti, Dumbraveni, Fitionesti, Golesti, Gura Calitei, Jitia, Marasesti, Mera, Nanesti, Naruja, Negrilesti, Nistoresti, Paltin, Panciu, Paulesti, Poiana Cristei, Pufesti, Racoasa, Rastoaca, Reghiu, Sihlea, Slobozia Ciorasti, Straoane, Tataranu, Tifesti, Timboiesti, Tulnici, Urechesti, Valea Sarii, Vinatori, Vizantea "" Livezi si Vrincioaia. Contractul realizat cu localitatile vrincene se intinde pe o pagina si prevede publicarea unui anunt in publicatia Proiect Marketing Rural. Plata urma sa se faca in termen de opt zile de la semnarea contractului, insa s-a prevazut ca sumele sa fie platite in doua transe intrucit primariile nu aveau toti banii dintr-o data. In calitate de prestator, SVS City Media se angaja sa "redacteze si sa publice materialul scris si fotografiile asigurate de catre beneficiar". In cazul neachitarii sumelor prevazute in contract au fost prevazute penalitati de 0,1%/zi. Publicarea anuntului urma sa se faca prin trimiterea unui exemplar al catalagoului catre beneficiar. Firma de publicitate SVS City Media a obtinut contracte si in alte judete ale tarii, numarul localitatilor pe care s-a angajat sa le promoveze fiind de cel putin citeva sute. In ultimele zile, reporterii nostri au incercat sa obtina un punct de vedere si de la compania SVS City Media. Ieri, la telefon a raspuns un angajat care s-a prezentat a fi Victor Roth si care a refuzat sa comenteze situatia indrumindu-ne la avocatul care s-a ocupat de procesele avute cu primariile din Vrancea. Avocata Gabriela Oana nu a raspuns insa la telefon. Politistii spun ca firma a avut grija sa insereze in contract clauze care o avantaja in aceasta afacere pe bani publici. (Silvia VRINCEANU, Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 398

Adaugă comentariu
StadeSemRuide, acum 3975 zile, 20 ore, 22 minute, 9 secunde
<a href=http://buyviagragetnow.com/#nbync>purchase viagra 120 mg</a> - <a href=http://buyviagragetnow.com/#ilsnc >purchase sildenafil citrate 50 mg online</a> , citeste integral
Mulleysloto, acum 3995 zile, 25 minute, 23 secunde
<a href=http://gettrueviagranow.com/#kslov>viagra 120 mg</a> - <a href=http://gettrueviagranow.com/#bfmac >buy viagra 50 mg</a> , http://gettrueviagranow.com/#nzqdx buy viagra
Typeassepay, acum 3999 zile, 13 ore, 19 minute, 50 secunde
<a href=http://truecialisnow.com/#uiuzf>buy cialis 40 mg</a> - <a href=http://truecialisnow.com/#zctcl >buy cialis 20 mg</a> , http://truecialisnow.com/#ssxyi buy cheap cialis
harfhaibe, acum 3999 zile, 19 ore, 15 minute, 54 secunde
<a href=http://trueclomidnow.com/#dxsqd>generic clomid</a> - <a href=http://trueclomidnow.com/#epldr >buy clomid 50</a> , http://trueclomidnow.com/#ydwza clomid online
acigoncughito, acum 4003 zile, 16 ore, 40 minute, 9 secunde
<a href=http://trueviagranow.com/#jkkxa>buy cheap viagra</a> - <a href=http://trueviagranow.com/#xtpmg >viagra without prescription</a> , http://trueviagranow.com/#zuryu buy citeste integral
AliellaMafpat, acum 4051 zile, 21 ore, 31 minute, 42 secunde
<a href=http://rx-pharmacyshop.com/> buy cialis online </a>
LidoDioms, acum 4060 zile, 9 ore, 47 minute, 56 secunde
<a href=http://orderviagradirectlyonline.com/#auioh>viagra online</a> - <a href=http://orderviagradirectlyonline.com/#ptabp >viagra 25 mg</a> , citeste integral
geteffope, acum 4079 zile, 20 ore, 52 minute, 17 secunde
<* href=http://cialisnowdirect.com/#afphn>cialis 40 mg</*> - <* href=http://cialisnowdirect.com/#tatwk >cheap cialis</*> , http://cialisnowdirect.com/#dtjld cialis 10 mg
Reuddewly, acum 4129 zile, 12 ore, 13 minute, 21 secunde
<a href=http://buyaccutaneonlinemeds.com/#17720>buy cheap accutane</a> - <a href=http://buyaccutaneonlinemeds.com/#4122>buy accutane online</a> , citeste integral
Sepequiseebes, acum 4183 zile, 18 ore, 29 minute, 35 secunde
<a href=http://fastcashloanshereonline.com/#gqrks>payday loans</a> - <a href=http://fastcashloanshereonline.com/#pxcpr >advance payday loans</a> , citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.