Ultima oră

La Multi Ani, pe stil vechi

Valentin Muscă
15 ian 2008 741 vizualizări
Credinciosii vrinceni pe stil vechi au intrat in Anul Nou. Sarbatorita cu 14 zile mai tirziu, trecerea in noul an a fost pentru crestinii pe stil vechi ocazia sa se bucure ca si ceilalti crestini de evenimentul de la cumpana dintre ani.

Plugusorul si celelalte obiceiuri de sfirsit de an au infrumusetat atmosfera de sarbatoare a celor citeva mii de vrinceni care, din 1924, continua sa tina calendarul neindreptat. Ar fi de dorit ca intre parohiile si asezamintele monahale crestin ortodoxe pe stil vechi pe de o parte si parohiile si asezamintele monahale ortodoxe pe de ala parte, sa fie o mai buna colaborare, iar sarbatorile pascale sa fie praznuite in aceleasi zile. Aceasta pentru ca in parohiile vrincene sint multe familii mixte, in care unii sint pe stil vechi, altii nu, iar nimic nu este mai frumos decit toata familia imprejurul aceleasi mese de Sfintele Pasti. In definitiv, si unii si altii sint mostenitorii aceleasi istorii vrincene si ai acelorasi traditii crestine. Cele 14 zile din calendar nu pot fi mai puternice decit doua mii de ani de vietuire pe dealurile su vaile Vrancei. Aflati la inceput de an, le dorim si acestor crestini conservatori, de care ne despart doar cele 14 zile din calendar, un an plin de realizari si bucurii sufletesti. La Multi Ani! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.