Ultima oră

Spitalul Comunal Vidra a fost termopanizat

Valentin Muscă
12 ian 2008 1493 vizualizări
Spital Rural din Vidra a fost construit în 1877, la ordinul Regelui Carol I, pentru ranitii din Razboiul de Independenta

Singurul spital comunal din Vrancea arhaica a fost "termopanizat". Cu toate ca imobilul este monument istoric si orice interventie de consolidare si restaurare ar trebui sa se faca tinind cont de legile care reglementeaza statutul monumentelor istorice, la Vidra termopanele sint la putere. Nici faptul ca a fost construit pe vremea primului rege al Romaniei sau ca este o cladire reprezentativa pentru arhitectura sfarsitului de secol XIX nu au contat pentru cei care au vrut sa modernizeze cu orice pret imobilul. în Avizul din 07.12.2006 al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), urmare a referatului de oportunitate inaintat de Directia pentru Cultura Vrancea se precizase foarte clar felul in care trebuia sa se faca reabilitarea termica a imobilului. "Se vor pastra profilele si incadramentele existente la timplarie care vor fi confectionate din inlocuitori care sa imite lemnul. La invelitoarea acoperisului se va folosi aceesi tehnica. Neindeplinirea prezentei reglementari poate duce la sistarea lucrarilor", scrie in Avizul favorabil dat in sedinta Zonala a Monumentelor Istorice nr. 2 Bacau. Ca in multe din monumentele istorice restaurate, una se da in Aviz, alta pune constructorul in practica. "în urma inspectiei de specialitate din 9 ianuarie s-a constatat nerespectarea Avizului dat de CZMI, geamurile de la etajul al II-lea fiind confectionate din PVC alb cu geamuri termopan si nu din inlocuitori care sa imite lemnul. Prin aceasta s-a desfigurat din punct de vedere estetic imobilul si s-a distrus si autenticitatea sa. Legile care protejeaza patrimoniul vizeaza protejarea specificitatii monumentului istoric prin introducerea unor materiale de constructie care sa imite cel putin lemnul, daca nu pot fi confectionate din lemn pentru ca vechimea si frumusetea cladirii sa se pastreze", ne-a spus Paraschiv Puiu Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura. Spitalul din Vidra face parte din salba de asezaminte medicale construite intre 1877 si 1878 in Regatul Romaniei, din ordinul Regelui Carol I, pentru a primi miile de dorobanti cazuti raniti in bataliile din Razboiul de Independenta. Cazul reabilitarii termice de la Spitalul Comunal din Vidra este simptomatic pentru majoritatea interventiilor pe monumentele istorice din judet. De acest flagel nu au scapat nici bisericile monument istoric care s-au trezit in urma restaurarii cu cite o colectie de termopane, atit in Focsani, cit si in zona rurala a Vrancei. Desfigurarea monumentelor istorice prin introducerea geamurilor din PVC alb este cel mai intilnit fenomen in ultimii ani. Din aceeasi categorie face parte si desfigurarea Casei Memoriale a inginerului Anghel Saligny din Focsani, care a fost efectiv distrusa si reconstruita in culori mov si orange. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.