Ultima oră

Justitiabilii nu folosesc portalul instantelor

Cristi Irimia
11 ian 2008 1631 vizualizări
Foarte multe informatii despre procese pot fi aflate de pe internet, mai simplu decit de la arhivele instantelor

Judecatorul Adrian Toni Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea, a declarat ieri ca informatizarea instantelor nu este inca folosita la parametri normali de justitiabili, care prefera sa isi culeaga informatiile de care au nevoie tot prin intermediul registraturillor. Pus in functiune de multe instante inca din 2006, desi a fost obligatoriu de la inceputul lui 2007, sistemul ECRIS permite afisarea pe internet a tuturor proceselor din Romania aflate pe rolul instantelor la ora actuala. Astfel, pe adresa de net http://portal.just.ro oricine poate vizualiza ce procese au loc in fiecare zi la o instanta oarecare din tara. In Vrancea, Tribunalul a fost cel care a reusit primul sa-si afiseze dosarele pe internet, in urma cu un an si jumatate, urmat de judecatoriile din Adjud si Panciu, in decembrie 2006. Judecatoria Focsani si-a aplicat si ea programul ECRIS la inceputul lui 2007, astfel ca justitiabilii vrinceni au, de mai bine de un an, posibilitatea sa afle programarea completelor de judecata si a propriilor dosare. De asemenea, oricine este interesat poate da o cautare dupa un numar de dosar sau dupa numele uneia din parti, pentru a gasi mai usor speta care-l intereseaza. In afara de numarul dosarului si partile implicate, se mai poate afla prin intermediul programului ECRIS si termenele proceselor. Esenta incheierilor de sedinta de la fiecare termen, dar si pronuntarile, pe scurt, pot fi aflate tot de pe internet. Obiectul cauzei, materia juridica si stadiul procesual sint afisate si ele pe portal. Alte date utile ce pot fi obtinute accesind adresa de mai sus sint cele privind inregistrarea fiecarui dosar, numele martorilor, expertilor, avocatilor, s. a. m. d. Situatia spetelor este prezentata conform numarului unic de dosar, numar primit inca de la instanta de fond (judecatorie sau tribunal) si mentinut, daca este cazul unei cai de atac, pina la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Programul ECRIS este extrem de eficient, el fiind apreciat chiar si de catre magistratii tarilor Uniunii Europene care au vizitat instantele vrincene in 2006. Atunci, mai multe delegatii de judecatori din Olanda, Belgia, Franta, Italia, etc. au spus ca sistemul ECRIS este peste ceea ce au ei in tarile de unde provin. "Se pot afla la un singur click foarte multe informatii. Din pacate, avantajele ECRIS-ului nu sint nici destul de cunoscute, nici destul de accesate. Exista, probabil, o mai mare incredere cind te adresezi unei persoane care iti citeste ceva dintr-un registru", a spus judecatorul Adrian Neacsu. Acesta spera ca vrincenii vor folosi mai des internetul pentru a afla date despre dosarele aflate pe rolul instantelor locale. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.