Ultima oră

Campanie Nationala Anticoruptie

Ciprian Bobeică
11 ian 2008 881 vizualizări
Directorul Transparency International Romania a lansat la Focsani cinci ghiduri pentru combaterea coruptiei in sanatate, educatie, administratie, politie si justitie

Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania, a lansat ieri la Focsani cinci ghiduri privind mijloacele legale de combatere a coruptiei in sistemul de sanatate publica, justitie, administratie, politie si invatamint. Alaturi de spoturile radio si TV si de banner-ele care circula pe internet, ghidurile sint destinate cresterii capacitatii institutiilor si a cetatenilor de a lupta impotriva coruptiei. Materialele se gasesc si on-line, la adresa www.faraspaga.ro ."Nu este o campanie de sanctionare, este una de prevenire, care se desfasoara in orice stat. Debirocratizarea si transparenta fac sa nu mai existe o «piata pentru coruptie", a spus Victor Alistar. El a facut o prezentare a mijloacelor de lupta impotriva coruptiei, care includ pe linga refuzul cetatenilor de a da mita si "asigurarea unui management eficient in privinta circuitului documentelor, cresterea transparentei si formularea si aplicarea unor politici de prevenire din punct de vedere administrativ". "Oamenii nu stiu unde sa se adreseze. Inainte de a face o plingere la Parchet, pot reclama administrativ, la comisiile de disciplina, nemultumirile pe care le au la adresa functionarilor", a aratat Victor Alistar. Adrian Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea, a prezentat modificarile survenite in ultimii ani in administrarea actului de justitie si masurile ce vor fi adoptate la nivelul instantelor pentru eliminarea practicii neunitare, astfel incit cetatenii sa stie care sint sansele pe care le au intr-un proces. "Recursurile in interesul legii, solutionate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, dau o interpretare care devine obligatorie pentru instante", a spus Neacsu.

Actiunea a fost organizata in colaborare cu Prefectura Vrancea, in cadrul Campaniei Nationale Anticoruptie "Fara Spaga!", inceputa in octombrie 2007 si derulata pina la sfirsitul lunii februarie a.c. La prezentare, deschisa de prefectul Mircea Dragos, au participat putini reprezentanti ai institutiilor publice invitate de organizatori. Proiectul este realizat in beneficiul Ministerului Justitiei, cu finantarea Uniunii Europene prin Programul PHARE, de un consortiu format din Transparency International Romania, Ramboll Management, Fundatia Concept si SC Cap SRL. (Ciprian BOBEICA)


Caseta

Cine este TI-Ro


Transparency International Romania (TI-Ro) este o organizatie neguvernamentala ale carei obiective sint prevenirea si combaterea coruptiei, prin activitati de cercetare, documentare, educare si sensibilizare a opiniei publice. Creata in 1999, organizatia a fost acreditata in acelasi an ca filiala a retelei Transparecy International - coalitia globala de lupta impotriva coruptiei. Printre cele mai importante actiuni ale TI-Ro se numara publicarea anuala a Indicelui de Perceptie a Coruptiei si a Barometrului Global al Coruptiei. Transparency International Romania a realizat si un Centru de Asistenta Anticoruptie pentru Cetateni, care ofera consiliere si asistenta victimelor sau martorilor actelor de coruptie comise in sectorul public. (C. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.