Ultima oră

Unicom Galati va reabilita Piata Unirii

Iulia Crețu
8 ian 2008 1185 vizualizări
Firma a cistigat licitatia organizata de Ministerul Dezvoltarii u recalificarea urbana va dura 18 luni si va beneficia de finantare Phare u valoarea proiectului este de 7,15 milioane euro

Anul 2010 va gasi municipiul Focsani total schimbat la fata, din punct de vedere arhitectonic. Vederile vechi cu Palatul administrativ al orasului de pe Milcov vor fi inlocuite cu carti postale care vor infatisa simbolul Unirii de la 24 ianuarie 1859, Obeliscul si Piata Unirii total schimbate. De asemenea, hotarul dintre cele doua provincii istorice, Moldova si Muntenia, care a fost mutat multa vreme linga cladirea Vamii Vechi, va fi readus in Piata Unirii, in locul sau initial. In urma licitatiei anuntate pentru proiectul de recalificare urbana a centrului istoric al Focsaniului, lucrarea de modernizare a fost atribuita firmei galatene Unicom. Desemnarea acestei societati s-a facut in urma unei verificari derulate de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Lucrarile se vor executa cu sprijin financiar din Programul Phare 2006 al Comunitatii Europene si presupun reabilitarea Pietei Unirii, a zonei Hotar, reabilitarea zonei arheologice, constructia Centrului Mestesugaresc, reabilitarea Cinematografului Balada, a Ateneului Popular "Mr. Gh. Pastia", a Gradinii Publice, dar si amenajarea de parcari. Valoarea proiectului este de 7,15 milioane euro (235 miliarde lei vechi), iar lucrarile trebuie sa fie gata in 18 luni. Potrivit declaratiilor primarului Decebal Bacinschi, lucrarile vor demara cit mai curind, dupa terminarea perioadei destinate depunerii contestatiilor. Astfel, acest 24 ianuarie va fi ultimul in care Cuza Voda si Mos Ion Roata vor juca hora Unirii Mici pe vechiul paviment. Potrivit planului arhitectural, zona centrala va fi pavata cu piatra cubica, iar municipalitatea are in intentie transformarea ei in alee pietonala, dupa modelul marilor orase. "Pina la jumatatea lunii se asteapta eventualele contestatii. Eu mi-as dori sa incepem lucrarile cit mai repede. Firma Unicom Galati are autorizatie de constructie si atasate toate avizele necesare. Vor lucra si cu forta de munca de-a lor, dar si cu muncitori din Focsani. Este o firma serioasa, cu o cifra de afaceri mare", ne-a declarat edilul sef Decebal Bacinschi.


Directia de Cultura avertizeaza asupra descoperirilor arheologice


Firma Unicom Galati a fost fondata in anul 1959 si a functionat o perioada sub denumirea de ICOR Galati. Printre lucrarile reprezentative se numara mai multe obiective de interes din orasul port la Dunare, printre care Palatul Justitiei, Directia Finantelor sau Casa de Cultura a Studentilor. In anul 2006, firma de constructii a inregistrat o cifra de afaceri de 31.501.809 lei, iar numarul de angajati ajunge la 565. Calitatea lucrarilor executate a fost confirmata de Diploma de merit pentru punerea in valoare a patrimoniului national in 2004. Potrivit declaratiilor directorului Paraschiv Usturoi de la Directia pentru Cultura Vrancea, recalificarea urbana a centrului orasului este cea mai importanta lucrare care s-a facut in Vrancea in ultimii 50 de ani. "Sint exigente foarte dure fata de proiect, pentru ca este vorba de cel mai important centru istoric din Vrancea. Sper sa nu se intirzie cu cercetarea arheologica. Firma de constructii este obligata sa angajeze un operator cultural. Se va intimpla cum a fost la Bucuresti, Curtea Veche sau Lipscaniul. Va fi o activitate cu probleme, cu descoperiri arheologice pentru ca sub Piata Unirii sint astfel de ramasite. Iar legea actuala nu mai da voie sa se acopere", ne-a declarat seful de la Cultura. Astfel, pina in 2010 nu va mai fi loc de manifestari electorale in zona zero a orasului. Ramine de vazut ce solutii gasesc politicienii locali. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.