Ultima oră

Dubla ancheta la Penitenciar

Mihai Boicu
8 ian 2008 2456 vizualizări
Politia continua anchetarea celor sase detinuti care au incercat sa evadeze din Penitenciarul de Maxima Siguranta de la Mindresti u in paralel, Comisia de disciplina din cadrul unitatii ii ancheteaza pe angajatii care au fost de serviciu in zilele in care se presupune ca detinutii au sapat un tunel de opt metri u detinutii mai aveau de sapat putin pina sa treaca de gardul inchisorii in momentul in care au fost prinsi

Ancheta privind tentativa de evadare a celor sase detinuti de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Focsani nu a adus, deocamdata, elemente noi. Politistii vrinceni continua cercetarile pe care le-au inceput dupa ce au fost sesizati vinerea trecuta de incercarea detinutilor de a evada. "Echipa deplasata la fata locului a stabilit ca cei sase detinuti aveau un plan de evadare. Vom continua cercetarile in acest caz. In prezent, efectuam actele premergatoare in acest dosar, care urmeaza a fi inaintat Parchetului", a precizat comisarul Mariana Apostol, purtatorul de cuvint al politiei vrincene. Cei sase detinuti, cinci condamnati pentru crime si unul pentru tilharie la pedepse cu inchisoarea intre 16 si 30 de ani, au sapat in citeva zile un tunel de aproximativ noua metri, cu diametrul de 60 de centimetri, orientat catre cimpul din apropiere. Tunelul a fost inceput de la WC-ul din celula si a mers pe linga tevile de la canalizare. Pe de alta parte, conducerea Penitenciarului a demarat la rindul sau o ancheta interna pentru a stabili in ce masura se fac vinovati cei 10 angajati care au fost de serviciu in perioada 29 decembrie 2007 - 4 ianuarie 2008. Acestia ar fi trebuit sa verifice de doua ori pe zi celulele, insa vigilenta lor a fost mai scazuta in timpul sarbatorilor, lucru pe care au mizat si detinutii. "Am sesizat comisia de disciplina din cadrul unitatii care va efectua o ancheta. Vinerea trecuta a venit o comisie de la Corpul de Control din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, care a verificat conditiile in care s-a produs aceasta tentativa", a declarat inspectorul sef principal Ionel Celmare.



Filmul evadarii


Cei sase detinuti si-au pus planul in aplicare dupa data de 28 decembrie 2007, atunci cind le-a fost verificata ultima data celula. Acestia au sapat noaptea tunelul, de-a lungul conductei care pornea de la wc-ul din camera lor. Abia vinerea trecuta gardienii au sesizat ca vasul de toaleta este mutat si au descoperit tentativa de evadare. Detinutii au sapasera circa un metru pe zi, trecusera de peretele inchisorii si mai aveau putin pina sa treaca si de zidul Penitenciarului. Se pare ca "motorul" initiativei de vadare au fost tinerii condamnati pentru ca au omorit, in 2005, o batrina din Popesti. Marius Frincu, din Sihlea, acum in virsta de 26 de ani, a fost condamnat la 30 de ani pentru omor deosebit de grav, iar Ion Manolache, in virsta de 34 de ani, din Movilita, a fost condamnat 26 ani de inchisoare. Din grupul detinutilor care au incercat sa evadeze au mai facut parte Mihai Ianusovici, condamnat la 20 de ani pentru omor deosebit de grav si Nicu Ivancea, condamnat la 16 ani pentru omor. Pe 27 iulie 2005, Marius Frincu, Ion Manolache sI Vlad Scarlat, un alt complice, au pus la cale jefuirea Sofiei Darabant, din Popesti, despre care au aflat ca locuieste singura si ar detine bani si alte bunuri de valoare trimise din SUA de fratele sau. Pe 28 iulie, cei trei, impreuna cu un alt tinar, Daniel Papuc, au patruns in casa femeii si au legat-o cu un cearceaf si cu mai multe cabluri electrice. Sofia Darabant a decedat dupa ce a fost lovita in cap de agresori cu un fier de calcat. Parca pentru a ride se securitatea penitenciarelor, in urma cu mai mult timp Ion Manolache a intrat in direct la OTV pentru a-si sustine nevinovatia, vorbind la un telefon mobil pe care il detinea ilegal in Penitenciarul Galati.


De la fara paza la maxima siguranta


Penitenciarul de Maxima Siguranta Focsani se afla la 7 km de oras, in cartierul Mindresti. Acesta a fost infiintat pe 8 mai 1975, printr-un ordin al Ministerului de Interne, prin schimbarea statului sectiei Mindresti a Penitenciarului Braila in penitenciar de categoria 1. La putin timp, pe 31 iulie 1975, prin Decret Prezidential, Penitenciarul Mindresti a fost desfiintat, iar detinutii mutati la Penitenciarul Galati. La 1 octombrie 1981, penitenciarul de la Mindresti a fost reinfiintat sub denumirea de Penitenciarul Focsani. Daca la inceput capacitatea acestuia a fost de 300-400 de persoane, in prezent s-a ajuns ca in unele perioade numarul detinutilor sa depaseasca cifra de 1.000. Initial, detinutii incarcerati aici aveau pedepse mai mici de cinci ani de inchisoare, iar cei mai multi erau incadrati la categoria munca fara paza. Potrivit directorului Ionel Celmare, in Penitenciar se afla in prezent in jur de 680 de detinuti, din care cinci sint minori. Penitenciarul Focsani are o capacitate legala de 641 de detinuti. Numarul de paturi este de 807, din care 730 in locurile de detinere, 11 la Infirmerie si 66 la Gospodaria Agricola si Zootehnica (GAZ). "Tentativa de evadare nu a afectat activitatile zilnice ale detinutilor si drepturile de care se bucura", a precizat Ionel Celmare. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.