Ultima oră

Retrospectiva evenimentelor juridice din 2007

Cristi Irimia
5 ian 2008 1986 vizualizări
Anul trecut a fost dominat de diverse dueluri in instanta, atit intre politicieni, cit si intre alte persoane publice u sentintele date de judecatorii sau tribunal au stirnit destule controverse, unele din situatii fiind reclamate forurilor nationale sau internationale u 2008 se anunta a fi cel putin la fel de interesant ca 2007 la capitolul bataliilor juridice purtate pe plan judetean

Ziarul de Vrancea va propune o retrospectiva a celor mai importante dueluri juridice care au avut loc anul trecut, un an plin de evenimente la nivelul instantelor de judecata locale. Principalul punct de atractie l-a constituit "Dosarul coruptiei", in care au fost audiati, dupa foarte multe termene "procedurale", doi dintre inculpati, Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, si Liviu Rusu, fostul sef al Serviciului de Drumuri si Poduri. Pina la urma, Judecatoria Focsani a decis sa retrimita dosarul la Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani pentru refacerea urmaririi penale. Directia Nationala Anticoruptie ar putea face recurs impotriva deciziei instantei de fond, urmind ca Tribunalul Vrancea sa aiba ultimul cuvint cu privire la speta in care Marian Oprisan, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, Ion Costeanu, Liviu Rusu si Valeriu Iacob sint acuzati de procurorii DNA de un prejudiciu de 8 milioane de lei, cu ocazia refacerii drumurilor judetene in anul electoral 2004. Ar mai fi de precizat ca instanta a apreciat ca DNA nu era competent sa efectueze acte de urmarire penala, prejudiciul fiind sub 1 milion de euro. Acest lucru a fost invocat de catre Ion Bratu, avocatul lui Valeriu Iacob in proces, in contextul in care alte solicitari de trimitere a dosarului inapoi la DNA nu au fost incununate de succes.

Termenele procesului in cauza au fost presarate de momente care au facut inconjurul tarii, prin prisma declaratiilor date, in principal, de Marian Oprisan. Acesta nu s-a sfiit sa-i numeasca "fraieri" pe procurorii DNA sau sa afirme ca nu este hot si ca in dosar se vorbeste de un prejudiciu doar "pentru ca asa vrea nasul mare". Tot de la "Dosarul coruptiei" a derivat un alt proces, de data aceasta de partaj, avind in vedere faptul ca unul dintre inculpati, Ion Costeanu, a vrut sa scoata de sub sechestrul DNA un apartament siatuat in Focsani. Floarea Costeanu a fost cea care a deschis procesul, sustinind ca are dreptul la 90% din valoarea apartamentului. La fond, instanta nu a admis actiunea, aceasta ajungind acum pe rolul Tribunalului Vrancea, in apel.


Oprisan s-a plins CSM-ului


2007 a consemnat si o serie de dueluri in instanta intre politicienii locali, unele din procese nefiind finalizate nici acum. In plina batalie politica pe tarimuri juridice, Marian Oprisan s-a adresat CSM-lui sustinind ca justitia vrinceana este influentata de adversarii sai politici prin intermediul mass-media. CSM i-a raspuns anul trecut la sesizare, precizind ca materialele aparute in mass-media n-au avut darul sa influenteze sentintele judecatorilor. La capitolul dueluri juridice intre politicieni sau institutii amintim faptul ca Prefectura a atacat cu intirziere asocierea dintre CJ si Consiliul Local privind Cringul Petresti, astfel ca instanta a constatat drept tardiva actiunea Institutiei Prefectului. In 2007 au continuat procesele dintre CJ Vrancea, Oprisan si o parte din consilierii care au vrut sa-l dea jos din functie in octombrie 2006 pe presedintele CJ. Astfel, CJ l-a actionat in judecata pe actualul prefect Dragos Mircea, imputindu-i ca a dat aviz de legalitate actelor incheiate de catre cei 22 de consilieri care au incercat debarcarea lui Oprisan. CJ a pierdut insa procesul cu Mircea, dar la ora actuala are totusi "activ" la Parchet dosarul in care il acuza pe consilierul liberal Eduard Lambrino de exercitarea prerogativelor de presedinte al CJ fara drept. Disputele politice locale, dar si nationale, s-au concretizat si prin unele demiteri cu iz politic, cea mai elocventa fiind inlocuirea directorului Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon", democratul Nicolae Moise, de catre ministrul liberal Eugen Nicolaescu. Procesele care au urmat i-au dat cistig de cauza lui Moise, acesta revenind in fotoliul de director. Alt duel juridic intre oamenii politici a devenit notoriu prin prisma numeroaselor dosare de pe rolul instantei. Dupa ce a fost dat afara din Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica, de catre Marian Oprisan, colonelul (r) Gheorghe Ivu a deschis mai multe procese pentru a-si recapata postul. Nici la ora aceasta nu a reusit sa revina in functie, Oprisan numindu-l si dindu-l iar afara.


Sararu, "senzatia" juridica a lui 2007


Unul din cele mai "grele" dosare ajunse pe masa judecatorilor a fost cel al primarului de la Mera, social-democratul Gheorghe Sararu. Acesta a fost trimis in judecata dupa ce procurorii au decis ca se impune inceperea procesului penal pentru abuz in serviciu, dar si pentru alte infractiuni. La proces, in unele depozitii s-a spus ca Sararu era cel care dicta totul in cadrul comisiilor de fond funciar si ca, practic, nimic nu se intimpla fara stirea lui. Una din perchezitiile de la Mera s-a lasat cu scandal, dar si cu dosar penal pentru Maricica Sararu, nevasta legitima a primarului suspendat, si doi dintre fiii sai. In acest debut de an, Sararu a aflat ca mai exista 16 dosare conexate care vor merge la DNA, tot in legatura cu retrocedarile dubioase a peste 300 de hectare de padure. Considerat unul dintre oamenii de baza ai lui Marian Oprisan teritoriu, Sararu a si fost arestat, timp de mai bine de patru luni. Acum el este judecat in stare de libertate, insa procurorii DNA iau in calcul sa ceara rearestarea sa, conform unor surse ale ziarului.


Dosare repuse pe rol


Anul trecut a adus si repunerea pe rol a unor dosare, dupa decizii date de instante superioare. Astfel, dosarul fostilor directori de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Danut Ceamburu si Bianca Cercel, a revenit la Tribunalul Vrancea, cei doi fiind judecati pentru un prejudiciu invocat dupa refacerea fostului Leagan nr. 2 din Focsani. Alt dosar repus pe rol a fost cel al lui Dumitru Vladescu, primar al comunei Cimpuri, acuzat de catre omul de afaceri Nicu Mazere ca l-a amenintat in perioada alegerilor din decembrie 2004. Vladescu ar fi actionat impreuna cu mai multi tineri, pe nume Ionel Plesu, Nicolae Ciuruc, Costel Dobritoiu, Florin Matei si Margarit Boboc. Toti acestia sint inculpati in procesul care s-ar putea finaliza in urmatoarele doua-trei luni. Si speta in care medicul Viorica Patrascu este acuzat de uciderea din culpa a tinerei Daniela Tulbure din Cimpineanca s-a repus pe rol. Femeia a murit la citeva ore dupa ce a nascut o fetita, sotul ei, Mircea Cristinel Tulbure, facind plingere la Parchet impotriva medicilor pe care i-a considerat responsabili. In rejudecare a ajuns si dosarul omului de afaceri Nicusor Ghibirdic, acuzat de vatamarea corporala grava a lui Vasile Negrea, un pensionar schizofrenic ajuns in coma la spital dupa ce a fost agresat de Ghibirdic.


"Mihailestii" isi cauta vinovatii


Dosarul Mihailesti a revenit in atentie prin decizia Tribunalului Vrancea, care i-a declarat nevinovati pe inculpatii Mihai Guna, Ionut Ionel Neagoie - directori ai SC Mihtrans Com SRL, respectiv SC Neytransport SRL si Ion Gherghe, director al Combinatului Doljchim. Acestia fusesera gasiti, initial, vinovati de uciderea din culpa a celor 18 persoane decedate in urma exploziei devastatoare din 2004. Cei trei au fost condamnati de Judecatoria Focsani la cite patru ani de inchisoare fiecare. Dosarul se afla in recurs acum, la Curtea de Apel Galati. Judecatoria Focsani i-a condamnat la pedepse cu suspendare si pe cei trei protagonisti ai dosarului in care procurorii DNA au descoperit un prejudiciu de 800.000 de lei cu ocazia constructiei noului sediu al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Vrancea. Astfel, medicul Constantin Buza, fost sef al CJAS, a fost condamnat la opt luni de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei. Medicul Gheorghe Bercea si fostul director economic Emilia Trus au fost si ei condamnati, la cite trei luni de inchisoare cu suspendare, pentru neglijenta in serviciu. Decizia nu a fost definitiva, fiind atacata cu apel. Dosarul lui Corneliu Prunache, in care i se imputa un prejudiciu de 650.000 de lei cauzat bugetului CJAS continua in acest an, Prunache fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, fals si uz de fals.


Dosarele drogurilor... inca "active"


Doua dosare legate de traficul, detinerea si consumul de droguri au tinut si ele paginile ziarelor in 2007. Au fost trimisi in judecata Marius Avram, Lenuta Soare, Razvan Prichici, Iustin Manole, Valentina Secara, Constantin Hritcu, Alexandru Boros, Ionut Cernica, Ionel Vasilescu, Florina si Robert Potlog, Daniel Munteanu, Iulian Cezar Lungu si Marius Valentin Gugonea. Fosta Miss Bikini, Andreea Cojocaru, prietena lui Avram, a fost acuzata de marturie mincinoasa dupa ce a dat declaratii contradictorii la urmarirea penala, respectiv in fata instantei de judecata. In acest an nu este exclus sa asistam la noi invinuiri cu privire la Legea care reglementeaza infractiunile legate de droguri. Printre cei care au avut de cistigat de pe urma deciziilor istantei in 2007 s-a numarat si Coman Andrei, seful Casei Judetene de Pensii Vrancea. Acesta a fost achitat si de Curtea de Apel Galati, dupa ce Tribunalul Vrancea daduse o decizie asemanatoare cu privire la acuzatiile privind incasarea unei sume de 15.700 de lei de pe urma unui contract ce viza arhivarea dosarelor CJP. Si Marian Oprisan a scapat de unele amenzi, cele din perioada gripei aviare si unele privind circulatia pe drumurile publice, datorita faptului ca cei care au dat sanctiunile nu au completat corect procesele verbale sau amenda nu a fost data de cine trebuia. Astfel, instanta a fost nevoita sa le anuleze. (Cristi IRIMIA)


CASETA

Repere juridice in 2007


Ziarul de Vrancea va prezinta un flash-material privind alte procese importante aflate pe rolul instantelor vrincene anul trecut. Evident, multe din dosare nu sint finalizate, urmind sa continue in 2008.


u Peste 100 de romani de etnie maghiara au cerut mii de hectare de padure in Vrancea

u CJ Vrancea a dat in judecata CL Soveja pentru a cere anularea vinzarii unei suprafete de 2.000 de metri patrati, considerata ca facind parte din domeniul privat al judetului Vrancea

u Curtea Constitutionala a respins o exceptie de neconstitutionalitate invocata de Oprisan in dosarul armelor sale, predate la armurier si la Politie, dupa ce a fost inculpat in "Dosarul coruptiei". Astfel, presedintele CJ nu are dreptul sa poarte si sa foloseasca arme, in continuare.

u Fostul director Radu Albu si Dan Grigoriu au scapat intr-un dosar legat de creditele curier de la Bancorex, insa au fost condamnati in alt dosar similar. Decizia nu este definitiva.

u Judecatoria Focsani l-a condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pe fostul preot de la Calieni (Vulturu), Lica Ion, pentru uciderea din culpa a unei batrine. Lica Ion s-a urcat baut la volan si a accidentat-o mortal pe femeia care circula pe marginea strazii

u Magistratul Mihai Florin Stoica a fost numit, cu delegatie, in functia de presedinte al Judecatoriei Panciu.

u UPC a dat in judecata Primaria Focsani si SC BP Office SRL cu privire la un contract contestat de compania de televiziune. Aceasta a acuzat Primaria de incalcarea regulilor concurentiale.

u Intre preotul caterisit Dumitru Poiana, de la Ruginesti, si Episcopia Buzaului si a Vrancei a izbucnit un conflict din care au rezultat si trei procese.

u Societatile de asigurari au dat in judecata Primaria Focsani si CJ Vrancea pentru a-si recupera pierderile pricinuite de faptul ca unii clienti au obtinut despagubiri dupa ce si-au stricat masinile in gropile din oras sau din judet.

u Fostul secretar al comunei Vinatori, Petrica Mardare, a dat in judecata Primaria condusa de Gheorghe Macovei pentru a-si recapata postul pierdut datorita incompatibilitatii.

u Intre fostul director al Scolii nr. 2 Bordeasca Veche, Banel Barbieru, si Inspectoratul Scolar Judetean Vrancea au avut loc o serie de procese, dupa ce Barbieru a fost inlocuit din functie. Acesta si-a recistigat postul in instanta, insa scoala nu mai are personalitate juridica, pentru a putea fi director.

u Fostul inginer de la ENET, Ulise Grosu, a dat in judecata Primaria pentru nerezolvarea situatiei privind modul de calcul al apei reci.

u Ioan Melinescu, fostul sef al Oficiului National pentru Combaterea Spalarii Banilor, a fost condamnat cu suspendarea executarii pedepsei, la plata unei amenzi penale de 6.000 de lei. Melinescu a fost gasit vinovat de uzurpare de calitati oficiale.

u Dupa alegerile de la Baroul Vrancea, Ticu Burca a fost reales in fruntea avocatilor vrinceni, in rindul carora a fost admis recent si subprefectul Mioara Flenchea.

u Gerald Gorduna, fostul boss al escrocheriei Gerald, a fost extradat de catre autoritatile romane si transferat in Germania pentru a fi anchetat in legatura cu acuzatii privind traficul de droguri.

u O femeie din Bacau, Raluca Ciuperca, a vrut sa execute Vincon-ul cu privire la o crama de la Cotesti pe care o revendica.

u Mai multe manastiri din Vrancea au cerut prin intermediul instantei pamintul din jurul lacaselor de cult.

u Dosarul in care focsaneanca Lenuta Voineagu este acuzata de o delapidare de citeva miliarde de lei vechi treneaza de mai mult timp, fiind trimis de la Tribunalul Vrancea la Judecatoria Focsani. Un alt dosar, care-l priveste pe Constantin Stancila, inainteaza cu intirziere, in cauza fiind vorba de acuzatii de inselaciune de mai multe miliarde de lei vechi.

u Fostul patron de la SC Bogatu\' si Saracu\', Victor Coniac, a fost incarcerat la Mindresti pentru a-si ispasi o pedeapsa de patru ani inchisoare, fiind gasit vinovat de inselaciune.

u Constantin Mindrila, fost secretar al Prefecturii, si soferul sau, Florin Cioarec, au fost condamnati la inchisoare cu suspendare pentru furtul mai multor conserve din Vama Focsani. Decizia nu este definitiva. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.