Ultima oră

Vrancea se lupta cu infernul alb

Ziarul de Vrancea
4 ian 2008 1415 vizualizări
Circulatia pe drumurile din Vrancea a devenit aproape imposibila ieri, din cauza viscolului care a afectat sudul si nordul judetului u mai multe drumuri au fost blocate ieri dimineata, iar in restul timpului s-a circulat cu mare dificultate din cauza sulurilor de zapada formate pe carosabil u doua ambulante au fost scoase din zapada de drumari, iar la Vinatori un barbat a murit inghetat u zapada atingea 21 de cm la Nereju u Sectia Drumuri Nationale a fost amendata de Politia Rutiera pentru ca nu ar fi intervenit pe DN 23 Focsani-Vulturu-Nanesti iar in zona s-au produs mai multe accidente grave si tamponari u in Focsani temperatura coborise ieri pina la - 8 grade Celsius

Viscolul a transformat ieri circulatia intr-un infern pe drumurile din sudul si nordul judetului. Zapada s-a depus in suluri groase pe drumuri, facind aproape imposibila circulatia masinilor. Drumurile judetene au fost cele mai afectate de viscol. Mai multe trasee au fost blocate ieri dimineata, insa pentru scurt timp. Printre acestea a fost drumul dintre Caiata si Bogza, unde circulatia a fost intrerupta mai bine de doua ore. Doua ambulante fost ajutate de drumari, pentru a ajunge la timp si salva o persoana care avea nevoie urgenta de dializa si o gravida in virsta de 17 ani. Politia Rutiera a amendat Sectia Drumuri Nationale pentru ca nu ar fi actionat pe DN 23 Focsani-Vulturu-Nanesti in primele doua zile ale acestui an, cind au avut loc mai multe accidente. Potrivit meteorologilor, vremea va fi geroasa si in urmatoarele zile. De altfel, autoritatile au recomandat participantilor la trafic sa nu se deplaseze pe reteaua de drumuri din zonele Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, decit in conditii de stricta necesitate si numai cu autovehicule echipate corespunzator.


Circulatia pe drumurile din judet a fost aproape imposibila in zonele de sud si de nord, din cauza ninsorii, dar mai ales a vintului care a batut cu putere. Sulurile de zapada formate pe drumuri au transformat intr-un cosmar circulatia, chiar daca traficul nu a fost intrerupt total decit pe citeva trasee. Inca de la primele ore ale diminetii, un sector de drum national a fost inchis din cauza viscolului. Este vorba despre DN 2 N, intre localitatile Caiata-Bogza, unde stratul de zapada de pe carosabil a atins un metru inaltime. "Pe tronsonul Caiata-Bogza se intervine cu un autogreder si doua autospeciale pentru deblocarea drumului", ne-a declarat lt. col. colonel Jenica Lazar, de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. De altfel, traseul Focsani- Bogza - Balesti a fost singurul pe care autobuzele nu au circulat ieri, potrivit reprezentantilor Autogarii Focsani. Utilajele Drumurilor Nationale au lucrat timp de mai multe ore pentru a restabili circulatia. "Drumul a fost inchis intre orele 7.00 - 9.30 din cauza viscolului foarte puternic. Dupa aceea, circulatia a fost restabilita numai pe un singur fir, iar acum se poate circula pe ambele sensuri, insa tot cu dificultate. Noi intervenim 24 de ore din 24 in aceasta perioada", ne-a declarat ieri dupa amiaza Corneliu Stoian, directorul sectiei locale a Drumurilor Nationale. Acesta a spus ca problemele cele mai mari au fost pe drumurile din zona de ses a judetului, din cauza viscolului si a vizibilitatii reduse. "In zona de munte se circula in conditii de iarna, stratul de zapada fiind de 1 - 3 centimetri. Toti turistii care au fost la Lepsa au venit in siguranta", a mai spus Corneliu Stoian. De asemenea, pe sectoarele de drum dintre Soveja-Lepsa si Naruja-Soveja nu se putea circula, tot din cauza zapezii depuse pe carosabil. Potrivit Serviciului de Gospodarire a Apelor Vrancea, cel mai mare strat de zapada s-a inregistrat la Nereju, de 21 cm. Pina ieri dimineata nu au mai cazut precipitatii consistente, maxima fiind de 5,4 l/mp la Cimpuri, unde s-a inregistrat un strat de zapada de 13 cm. Erau insa 17 cm la Lepsa, 16 cm la Fitionesti, 14 cm la Feldioara si 12 cm la Groapa Tufei- Gura Calitei. Hidrologii au precizat ca pe riuri s-au inregistrat oscilatii de niveluri intre -10 si ^12 cm pe Siret si -/^ 14 cm pe afluentii acestuia. "Prognoza pe urmatoarele 24 de ore arata ca vor exista oscilatii intre -100 si ^75 cm pe Siret si de -/^ 25 cm pe afluenti. Speram sa nu fie probleme", a precizat dispecerul de la SGA Vrancea.


Trafic de cosmar pe drumurile judetene


Viscolul a pus probleme deosebite, ieri, pe drumurile judetene. "Se circula in conditii de iarna, in privinta drumurilor nationale nu sint probleme, insa problema mare este la drumurile judetene. In momentul de fata sint probleme pe 202 E, pe sectorul Sihlea-Obrejita, unde se actioneaza cu un autogreder, pe drumul 204 D, pe sectorul Suraia-Vulturu-Hingulesti-Maluri, unde se actioneaza cu un tractor si pe 204 D, pe sectorul Focsani -Suraia, unde actioneaza utilaje cu lama", ne-a declarat Cristina Enache, purtator de cuvint al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Contractul de deszapezire la nivelul judetului a fost cistigat de firma Sotirex din Bacau, pentru a doua oara, insa lucrarile de pe citeva drumuri au fost subcontractate de SC Drumuri si Poduri SA, societatea din subordinea Consiliului Judetean Vrancea. Circulatia pe mai multe drumuri judetene a fost intrerupta pentru scurt timp ieri dimineata, din cauza viscolului si a zapezii cazute pe timpul noptii. Mihai Munteanu, directorul SC Sotirex SRL, ne-a spus ca drumul dintre Dumitresti - Tinoasa a fost inchis circulatiei timp de o ora, dupa care s-a putut circula pe un singur fir. Potrivit acestuia, este vorba de un drum nemodernizat, unde s-a intervenit in urma solicitarii Consiliului Judetean. "Sint probleme din cauza viscolului in nord, in zona Ruginesti - Paunesti, din cauza viscolului. In prezent, actionam pe DJ 241, la Tanasoaia si la Paunesti, pe DJ 205 H. Aici trebuie sa intervenim din ora in ora, pentru ca drumul se inzapezeste foarte repede din cauza viscolului", ne-a declarat Mihai Munteanu. Potrivit acestuia, utilajele Sotirex mai actionau aseara la Virtescoiu si pe drumul dintre Garoafa si Ciuslea. Un alt sector de drum unde circulatia s-a desfasurat cu dificultate a fost cel dintre Gugesti si DN 2 N, precum si cel dintre Cotesti si Poiana Cristei. "Am intervenit cu toate utilajele, 16 lame, sase incarcatoare si patru autogredere", a mentionat Mihai Munteanu.


Doua ambulante inzapezite


Doua ambulante au ramas inzapezite pentru citeva ore in timp ce incercau sa ajunga la doua persoane care aveau nevoie urgenta de ajutorul medicilor. Prima ambulanta a ramas blocata la Ruginesti. Masina, de tip A, transporta un barbat ce trebuia sa ajunga la Spitalul Judetean pentru a face dializa. "La Ruginesti a ramas o ambulanta pentru dializati inzapezita. Au venit cei de la drumuri judetene si la un sfert de ora au deblocat drumul", ne-a declarat dr. Danut Ceamburu, directorul Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ). In jurul prinzului, o alta ambulanta care transporta o gravida a ramas blocata la Sihlea. "La Sihlea a ramas inzapezita o tinara insarcinata, de 17 ani. Cu ajutorul unui autogreder, ambulanta a fost scoasa si tinara a ajuns la Spitalul Judetean", ne-a spus dr. Simona Ionescu, medic de garda la SAJ. "Noi am avut un autogreder in zona, am fost solicitati si am intervenit in ajutorul ambulantei, care a fost blocata pe DJ 202 E din cauza sulurilor de zapada care s-au format pe drum", ne-a spus Nicolae Plesa, ofiter de serviciu ieri la SC Drumuri si Poduri SA.


Drumurile Nationale au fost amendate de Politie


Serviciul Politiei Rutiere a amendat sectia locala a Drumurilor Nationale cu suma de 819 lei pentru faptul ca nu ar fi intervenit cu utilaje si material antiderapant pe DN 23 Focsani-Vulturu-Nanesti. "Am avut probleme pe data de 1 si in a doua parte a zilei de 2 ianuarie, deoarece am avut doua accidente soldate cu victime si alte alte sase accidente soldate cu pagube materiale produse din cauza carosabilului care era acoperit cu gheata si polei. De aceea, am luat aceasta decizie de a-i sanctiona cu amenda de 819 lei", ne-a declarat subcomisarul Catalin Stegarescu, seful Biroului de Siguranta Rutiera in Mediul Urban. In replica, Corneliu Stoian, seful Sectiei Drumuri Nationale, ne-a spus ca nu stie nimic de amenda primita, insa a sustinut ca s-a actionat permanent in aceasta perioada pe drumurile nationale. "Ei (politistii "" n.r.) sint liberi sa spuna ce vor. Avem evidentele pe fiecare baza in parte, cu modul de actiune pe fiecare traseu si pe fiecare utilaj in parte. Incepind cu data de 31 decembrie 2007, in bazele noastre de iarna s-a intervenit permanent in functie de conditiile meteo pe fiecare sector de drum in parte. In plus, pe 1 si 2 ianuarie nu s-a manifestat fenomenul de polei", a declarat Corneliu Stoian. Pentru a fluidiza traficul rutier, Politia Rutiera patruleaza permanent in zonele aglomerate din judet. "Astazi (ieri-n.r.) sintem in teren cu 26 de oameni, cite doi pe masina. Patrulam pentru a preintimpina evenimente de orice fel, dar si pentru a-i tempera pe vitezomani in aceste conditii greoaie de trafic", ne-a declarat subcomisarul Daniel Fatu, seful Politiei Rutiere. Autoritatile au recomandat participantilor la trafic sa nu se deplaseze pe reteaua de drumuri din zonele Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, decit in conditii de stricta necesitate si numai cu autovehicule echipate corespunzator (lanturi antiderapante, nisip, lopata, pneuri pentru sezonul rece). De asemenea, soferii sint rugati sa circule cu viteza adecvata conditiilor de iarna, iar in caz de probleme sa se adreseze inclusiv la Dispeceratul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, la telefon 318.66.09, 318.66.31, 9360 si 0724.294.562. Participantii la trafic sint sfatuiti sa aiba autovehicolele alimentate cu combustibil suficient in rezervor, pentru ca in cazul inzapezirii, instalatia de climatizare a autovehicolelor sa functioneze in permanenta, deoarece temperaturile sint prognozate sa scada pina la -14 grade Celsius. Ieri in Focsani, mercurul termometrelor a scazut pina la -8 grade, la orele 18.00.


Intirzieri de ore pe CFR


Gerul si viscolul de afara au provocat neplaceri si pe calea ferata, trenurile inregistrind intirzieri de pina la 130 de minute. Printre cauzele perturbarii traficului feroviar se numara manevrarea cu greutate a macazelor inzapezite. Problema a fost inregsitrata chiar la Bucuresti, unde intrarea sau iesirea unei garnituri din Gara de Nord se facea ieri in circa 20 de minute, fata de 5-6 minute in mod normal. Astfel, din cauza vremii nefavorabile, mai multe trenuri au ajuns in garile de pe traseu cu minute bune intirziere, inclusiv in Gara Focsani. CFR Calatori a anulat si citeva trenuri in aceasta perioada, spre Brasov si Timisoara. Pentru informatii privind mersul trenurilor se poate apela si la numarul 9521, in afara de birourile de informatii CFR din gari, care au fost asaltate de solicitari ieri.


Grupaj realizat de Cristina PALADE, Camelia STANILA, Mihai BOICU


CASETA


Chiciura, cauza beznei din zona Adjud


Vremea nefavorabila cu care a debutat 2008 a cauzat probleme si in reteaua de distributie a energiei electrice, lasind pe intuneric mai multe localitati. Echipele Sucursalei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice (SDFEE) Focsani sustin ca au intervenit operativ in zonele afectate, astfel incit ieri, la ora 12.20, toate deranjamentele cauzate de intemperii erau remediate. Majoritatea problemelor s-au inregistrat pe liniile de medie tensiune, in nordul judetului, in localitati din zona Adjud, precum Ruginesti, Copacesti, Movilita, Adjudul Vechi, Valenii de Adjud. "Deranjamentele au fost generate de diverse cauze, in principal din cauza vintului puternic si a chiciurii, care a ingreunat conductoarele si a dus la ruperea unora dintre acestea in punctele slabe. Din fericire, am reusit sa remediem toate aceste deranjamente. La acest moment nu exista deranjamente colective", ne-a explicat Ion Dumitrescu, dispecer de tura la Electrica. In schimb, la nivelul judetului se inregistrau in continuare deranjamente individuale, determinate fie de vremea nefavorabila, fie de alte cauze ce tin de uzura instalatiilor de electricitate. Conform reprezentantilor SDFEE, echipele Electrica se afla pe teren pentru a rezolva problemele cauzate de starea proasta a vremii. (M. BESLEAGA)


CASETA


Telverde pentru iarna


Ministerul Sanatatii Publice a pus la dispozitia cetatenilor, incepind de ieri, linia gratuita pentru situatii de urgenta -TELVERDE. în fiecare zi, intre orele 9.00- 18.00, la numarul 0800.800.187, cetatenii pot suna pentru a semnala cazuri de urgente medicale si pentru a afla de la medici recomandarile din aceasta perioada. Linia va functiona pe perioada cit se va mentine situatia meteo nefavorabila. De asemenea, ministrul Eugen Nicolaescu a decis constituirea unui comitet de coordonare pentru protejarea starii de sanatate a populatiei si prevenirea situatiilor de urgenta in aceasta perioada cu temperaturi extrem de scazute si caderi abundente de zapada. Comitetul a elaborat ieri dimineata si a transmis in teritoriu un plan de masuri pentru protejarea starii de sanatate a populatiei si atenuarea efectelor provocate de temperaturile scazute si a caderilor abundente de zapada. (C. P.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 21 ore, 41 minute, 7 secunde
Ca de obicei domnul Orban nu s-a dezmintit nici de data aceasta, la fiecare situatie cind era necesara interventia ministrului domnul Orban s-a facut remarcat prin gafe de proportii. Ieri dinsul a citeste integral
, acum 739397 zile, 21 ore, 41 minute, 7 secunde
Pentru domnul "db" : "iarna nu-i ca vara"cum spunea un fost predecesor ministru ,care a ajuns mare.....
, acum 739397 zile, 21 ore, 41 minute, 7 secunde
Aveti dreptate, cred ca ar fi mult mai indicat pentru firmele prietenilor domnului Orban sa faca contracte de deszapezire pentru anotimpul de vara. S-ar putea chiar sa reuseasca sa deszapezeasca la citeste integral
, acum 739397 zile, 21 ore, 41 minute, 7 secunde
Contractele de deszapezire se incheie cu mult timp inainte,iar d-l Orban este ministru de putin timp asa ca nu a avut timp sa-si aduca clientela.Este tot cea veche.
, acum 739397 zile, 21 ore, 41 minute, 7 secunde
Multumesc Domnule , ca exista si oameni lucizi !!!
, acum 739397 zile, 21 ore, 41 minute, 7 secunde
O iarna normala. Vad ca saniile se pot folosi cu incredere. Ce inseamna civilizatia pe doua, patru sau mai multe roti
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.