Ultima oră

Directia pentru Cultura laudata de Ministerul Culturii

Valentin Muscă
29 dec 2007 571 vizualizări
Cele mai importante realizari din 2007 au fost efectuarea integrala a hartii eGISPAT si sustinerea financiara a restaurarii bisericilor

Ministerul Culturii si Cultelor a acordat Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea calificativul "foarte bine" la echivalarea care a avut la sediul Ministerului, la sfirsitul saptaminii trecute. "Calificativul reprezinta recunoasterea eforturilor specialistilor Directiei Judetene pentru activitatea de protejare a monumentelor istorice, dar se datoreaza si faptului ca sintem prima Directie care a realizat in avans harta eGISPAT, care avea termen de finalizare 2008-2009", ne-a spus Parashiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura. Programul eGISPAT este unul national si vizeaza identificarea si marcarea siturilor arheologice si a monumentelor istorice din toata tara. Realizarea acestuia se efectueaza cu ajutorul unui sistem informational geografic (GIS), in care toate monumentele istorice si siturile arheologice din tara sint pentru prima data inventariate fotografiate si cartografiate, realizindu-se in final o harta digitala a Romaniei. Din acest punct de vedere, harta eGISPAT are si o latura confidentiala, fiind un document de siguranta nationala, atita timp cit poate oferi oricui date strategice despre obiectivele cele mai importante din tara, obiective care sint identificabile cu o precizie de citiva metri. Pentru 2008, Directia pentru Cultura a inaintat pentru finantare la Ministerul Culturii si Cultelor mai multe dosare ale unor biserici importante din judet, din care amintim Biserica "Sfintul Nicolae" din Tabacari, precum si biserica negustorilor Cazaclii din Odobesti, lacasuri de cult salvate de la distrugere gratie campaniei "Biserici mutilate", dusa de "Ziarul de Vrancea", incepind din anul 2005. Prin Hotarirea de Guvern din 19 decembrie a.c. au fost acordate pentru sustinerea activitatii sociale si restaurarea bisericilor 10,5 milioane de lei (105 miliarde lei vechi). Este posibil ca printre bisericile care vor primi finantare sa se numere si cele de mai sus. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.