Ultima oră

Spectacol de colinde in Piata Unirii

Doina Ganea
21 dec 2007 987 vizualizări
Colidatorii sositi in Piata Unirii din Focsani au cintat un plugusor la lumina tortelor u Oraselul copiilor si-a deschis ieri portile pentru vizitatorii mari si mici

Cetele de colindatori adunati aseara la lumina tortelor, in Piata Unirii, au atras numerosi curiosi prin mastile si hainele populare, tobele, clopoteii si talangile din dotare. Peste 150 de tineri din citeva localitati vrincene au colindat aseara pe strazile Focsaniului, aducind in mijlocul comunitatii traditiile autentice de Craciun si An Nou. Cete de colindatori, grupuri de plugari, "capre", "ursi", uratori cu Steaua si Semanatul, precum si ansambluri populare din Vintileasca, Jitia, Dumitresti, Paltin, Naruja, Paunesti si Nistoresti au aratat aseara focsanenilor ca traditiile locului nu sint inca pierdute. In ciuda frigului, prichindeii colindatori au interpretat cintece de stea si au urat focsanenilor un an nou imbelsugat. Micii si marii colindatori au fost condusi in Piata Unirii de Maria Murgoci, directorul Ansamblului "Tara Vrancei" si de Danut Stoianof, directorul Centrului pentru Promovarea si Conservarea Culturii Traditionale. Pe esplanada din fata palatului administrativ s-au adunat oficialitatile locale si judetene, in frunte cu vicepresedintii CJ, Mircea Diaconu si Horia Furtuna, primarul Decebal Bacinschi, viceprimarii Neagu Nistoroiu si George Mardare, precum si consilierii locali Mirela Bizna, Gheorghe Ivu, Ion Vlase. Singurul vorbitor, in afara lui Mos Craciun, a fost decanul de virsta al Consiliului Judetean Vrancea, vicepresedintele Mircea Diaconu, care a subliniat importanta pastrarii traditiilor vrincenesti. "Faptul ca sint prezenti colindatori, copii adolescenti si in mod deosebit oameni in virsta, este o garantie ca traditia vrinceneasca si romaneasca este pe miini sigure. Efortul dvs., dragostea dvs. pentru Vrancea noastra draga ne determina pe noi, administratia judeteana si oraseneasca, sa va felicitam si sa va uram ceea ce ne-ati urat si dvs. noua", a declarat Mircea Diaconu. Momentul cel mai asteptat de copii a fost insa sosirea Mosului, care si-a facut intrarea in scena din cladirea Consiliului Judetean, ca sa vada toata lumea de unde vine si sacul cu bunatati. Ca de obicei, in costumul Mosului a intrat actorul Sorin Francu, directorul Teatrului, cel care il interpreteaza si pe Bachus. Odata cu aparitia "Mosului" au fost aprinse si luminile din bradul de Craciun si plasa stralucitoare din Piata Unirii. Colindatorii au primit de la gazde traditionalele mere, covrigi si nuci. La finalul spectacolului, oficialitatile s-au deplasat spre marile atractii ale serii, "Oraselul copiilor" si Patinoarul artificial, amenajate in Gradina Publica. Deschiderea acestora a strins numerosi copii, insotiti de parinti, dar si adolescenti care abia au asteptat sa li se permita intrarea in orasel. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.