Ultima oră

Peste 100 de covasneni vor padurile Vrancei

Cristi Irimia
21 dec 2007 613 vizualizări
Pe rolul Judecatoriei Focsani se afla in derulare sau urmeaza sa fie inregistrate peste 80 de dosare de fond funciar, in legatura cu paduri situate pe teritoriul administrativ al judetului Vrancea.

Revendicarile sint facute pina si de scolile generale cu titulatura unor romani de etnie maghiara

Mai mult de o suta de cetateni de etnie maghiara revendica in nume propriu intinse suprafete de padure din zona Tulnici, de peste 2.000 de hectare. Printre cei care s-au adresat instantei focsanene se numara cetateni precum Anna Kovesdi, Ildiko Balasz sau Ilona Palko. In ultimii ani, padurile vrincene au mai fost revendicate si de o serie de obsti covasnene, insa acestea nu au obtinut cistig de cauza. Acum, in afara persoanelor fizice care revendica mii de hectare de padure, au ajuns sa ceara padurile vrincene institutii precum scolile generale din Harghita sau diverse parohii. Spre exemplu, actiune in instanta a deschis si Scoala cu clasele I - VIII Jancso Benedek, dar si Parohia Romano-Catolica din Ojdula. In instanta a fost chemata Comisia locala pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor din Tulnici. Aceasta si Prefectura Vrancea vor trebui sa contracareze la procese pretentiile covasnenilor. Primul cetatean de etnie maghiara care a cerut aproximativ 350 de hectare in zona Tulnici - Ojdula a fost Aladar Istvan Gyergyai, in urma cu aproape trei luni. Covasneanul ceruse ca procesul sa se judece in judetul de care apartine, insa Judecatoria Focsani a respins exceptia de necompetenta teritoriala invocata de Gyergyai. Consilierii juridici ai Prefecturii sint de parere ca nu au cum sa piarda procesele actuale, cita vreme amplasamentele precizate in actiunile introduse de petenti nu pot fi justificate prin acte de proprietate. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.