Ultima oră

Afacerile interne ale Politiei duc munca de prevenire

Ciprian Bobeică
19 dec 2007 1554 vizualizări
Ofiterii anticoruptie din Ministerul de Interne sint asaltati de plingeri privind retrocedarile, pe care nu le au in competenta u pompierii si jandarmii, unde s-au facut angajari masive in ultimii ani, sint instruti in domeniul integritatii

Biroul Anticoruptie al Directiei Generale Anticoruptie, "Afacerile Interne" ale MIRA, desfasoara in aceasta perioada o capanie de informare a angajatilor ministerului in privinta prevenirii si combaterii faptelor de coruptie. "Obiectivul nostru este ca toti noii incadrati in structurile MIRA sa cunoasca legislatia in materie de anticoruptie", spune inspector principal Viorel Cherciu, seful Biroului Anticoruptie pentru judetul Vrancea. Pregatirea personalului ii vizeaza pe toti cei intrati in structurile ministerului dupa 1 ianuarie 2006, mai ales ca in ultimii ani Jandarmeria si Pompierii au angajat numeroase cadre. Temele abordate la instruirile DGA sint: legislatia anticoruptie, etica si deontologie, integritatea profesionala, prejudecati si stereotipuri privind coruptia si structura si competentele Directiei Generale Anticoruptie. "Cea mai importanta componenta a activitatii noastre o reprezinta cea de prevenire. Exista si preventia represiva, pe care o realizeaza organul de urmarire penala, procurorul sau judecatorul. Noi ne dorim ca, odata intrati in sistem, oamenii sa renunte la mentalitati care ii fac permisivi la fapte de coruptie", adauga inspectorul principal Cherciu.


"Putem verifica daca se cumpara influenta de la prefect"


Pentru ca atributiile DGA sint insuficient cunoscute, ofiterii anticoruptie sint sesizati cu privire la cauze in care nu au competenta, ca cele vizind retrocedarile de terenuri, la nivelul primariilor, unde oamenii sint nemultumuti de activitatea comisiilor de retrocedare. DGA are competenta sa investigheze doar fapte comise de angajati ai MIRA, sau incercari ale "civililor" de cumparare de influenta, dare de mita sau de foloase necuvenite. "Avem competente inclusiv in cauze in care se incearca cumpararea de influenta de la prefect, daca este cazul", spune inspectorul principial Viorel Cherciu. Alte categorii de fapte pe care DGA nu le poate ancheta sint cele legate de procese in curs. Biroul Anticoruptie Vrancea a sesizat Parchetul in 10 dosare penale, cauze in care sase persoane au fost invinute sau inculpate. Nici un angajat al MIRA nu a fost invinuit. DGA da asigurari ca angajatii tentati de fapte de coruptie parasesc sistemul in urma picarii testelor de integritate, organizate de Biroul de Teste de Integritate si Flagrant. Acest Birou poate constata comiterea, in flagrant, a unor infractiuni, sau poate aplica teste de integritate care masoara vulnerabilitatea angajatilor la fapte de coruptie. (Ciprian BOBEICA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.