Ultima oră

Salariatii de la Incom au iesit la lupte de strada

Doina Ganea
18 dec 2007 4851 vizualizări
400 de oameni si-au strigat ieri dreptul la munca blocind strada Cuza-Voda u confectionerii de la Incom Vranco si Euroconf Industrial cer conducerii respectarea contractelor de munca si asigurarea drepturilor banesti u oamenii au de ales intre un salariu de mizerie sau pierderea locului de munca in favoarea confectionerelor din China sau Republica Moldova u atit salariatii cit si patronatul se dau reciproc in judecata u astazi, grevistii vor continua protestele in curtea fabricii dar ameninta si cu proteste in Piata Unirii u sindicalistii italieni de la Incom s-au solidarizat cu colegii de la Focsani

In prag de sarbatori 1.300 de familii sint lasate fara bani

Salariatii de la societatile de confectii Incom Vranco si Euroconf Industrial au iesit ieri in strada pentru a-si cere drepturile. Oamenii sint decisi sa nu mai intre in societate pina cind conducerea nu va sta de vorba cu ei. De altfel, directorul societatii nu a mai venit la munca de cind au izbucnit protestele, motivind ca este plecata in interes de afaceri. Vineri dimineata, salariatii au gasit sectiile inchise. Aproximativ 400 de muncitori au stat in ger si zapada fiind revoltati pe conducerea fabricii de confectii care nu le acorda drepturile prevazute in contractul colectiv de munca. In timp ce confectionerii au blocat ieri strada Cuza-Voda, in dreptul societatii, liderul de sindicat Toader Arcalean a depus si o cerere la Primaria Focsani pentru obtinerea unei autorizatii de a protesta joi in Piata Unirii. Angajatii sint nemultumiti ca doleantele lor in ceea ce priveste salariul pe anul viitor nu au fost luate in considerare de conducere. Ei au cerut initial o majorare salariala cu 20%. Nu au obtinut-o, iar acum singura revendicare este aceea de a semna contractul de munca in forma sa initiala. Solicitare refuzata de reprezentantii firmei, care au propus un alt contract de munca, in care se mentioneza o majorare salariala de pina la 600 de lei. Crestere care inseamna insa retragerea bonificatiilor si scaderea numarului de zile de concediu de la 30 la 25 de zile pe an. Mai mult decit atit, grevistii sint amenintati ca daca nu semneaza contractul in conditiile impuse de patronat vor fi inlocuiti cu muncitori din Republica Moldova sau China. In mijlocul protestatarilor s-au aflat ieri prefectul Dragos Mircea si primarul Decebal Bacinschi. Reprezentantul sindicalistilor, Toader Arcalean, a stabilit aseara impreuna cu vicepresedintele BNS Matei Bratianu si liderul BNS Vrancea, Dumitru Adam, strategia gestionarii conflictului de munca. In vedererea deschiderii discutiilor cu conducerea societatii vor interveni, in aceasta dimineata, si directorul Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie, Gheorghe Costin si inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca, Victoria Diaconu. In cazul in care salariatilor nu le va fi permis accesul in sectii, acestia intentioneaza sa dea in judecata societatea, pentru interzicerea dreptului la munca.


Amenintari cu forta de munca din China


Citeva sute de muncitori erau foarte revoltati ieri dimineata pe atitudinea conducerii Incom Vranco. "Vrem negociere! Huooooooo!, Doamna Leca si al ei grup ne-au luat si ce-am avut", scandau oamenii, dotati si cu fluiere. Angajatii au blocat de la ora 10.00 strada Cuza Voda din dreptul Incom Vranco, traficul fiind deviat pe Strada Comisia Centrala de catre politistii rutieri. Jandarmii sositi la fata locului au incercat sa-i disperseze pe protestatari, insa fara succes. Oamenii au plecat abia la ora 15.30, cind se incheie de obicei programul de munca. Pe protestatari nu i-a speriat nici faptul ca sint in ilegalitate, nici oboseala, nici frigul sau unii soferi suparati care fortau trecerea prin multimea de oameni. Un conducator auto care a vrut sa treaca printre protestatari s-a ales cu masina lovita si chiar a depus plingere la Politie. "Ce facem acum fara bani? Avem copii bolnavi, trebuie sa le dam de mincare, sa le luam medicamente. Vai de sarbatorile noastre!", se plingeau femeile la poarta fabricii. Oamenii au fost amenintati de conducerea Incom ca daca nu accepta conditiile impuse exista riscul sa-si piarda definitiv locul de munca. "Noi amenintari de genul acesta am mai auzit. Ca va aduce chinezi sau moldoveni. Cred ca vor fi cheltuieli mai mari cu aceasta forta de munca decit cu noi. Cine va veni sa munceasca pe salariul minim pe economie? Ce, chinezii nu au nevoie de bani? Ei nu maninca? In plus daca se fac concedieri trebuie sa ni se asigure 75% din salariul minim pe societate", ne-a declarat, Toader Arcalean, liderul Sindicatului Liber si Independent al Incom Vranco si Euroconf Industrial Focsani.


Oficialitatile ridica din umeri


Prefectul Dragos Mircea a fost ieri prezent printre grevisti, incercind sa calmeze spiritele. La fel si primarul Decebal Bacinschi, care a stat de vorba cu protestatarii aproximativ 30 de minute. Edilul a declarat ca solicitarile sindicalistilor nu tin de competenta sa, insa i-a atentionat ca blocarea ilegala a strazii ar putea avea repercusiuni asupra lor. "Eu le dau dreptate oamenilor. E dreptul lor democratic sa protesteze, nu stiu care este situatia exacta, dar cred ca e democratic sa-ti ceri drepturile. Eu am fost alaturi de ei si i-am sustinut si data trecuta, dar mai mult de atit nu am cu ce sa-i ajut, pentru ca este vorba de o firma privata. Cit priveste autorizatia de miting vom analiza la comisie cererea si vom vedea in ce interval orar se va autoriza protestul de joi din Piata Unirii", a precizat primarul Decebal Bacinschi. Prezent la mitingul spontan al salariatilor, prefectul Dragos Mircea i-a anuntat pe oameni ca Cezarina Leca, managerul societatii, a contactat Prefectura si a transmis ca este plecata din judet pina joi si deci nu va participa la intilnirea de conciliere, programata de Directia Muncii. La fel ca si primarul, Dragos Mircea si-a declinat competenta de a-i ajuta in vreun fel pe protestatari. "Tin sa mentionez faptul ca societatea in cauza este cu capital privat, iar eu, in calitate de prefect, nu prea am competente. Salariatii nu aveau autorizatie pentru protest, dar avind in vedere ca era o situatie sociala deosebita am actionat cu prudenta si, dupa cum s-a vazut, am reusit in urma discutiilor cu oamenii sa stingem, cel putin temporar, aceasta stare de fapt. Am vorbit si cu liderii Sindicatului Liber si Independent al Incom Vranco si Euroconf Industrial (Toader Arcalean, Dochita Harabagiu, Nela Afloarei si Ioana Vrinceanu), carora le-a adus la cunostinta prevederile legale cu privire la declansarea unei greve", a precizat Dragos Mircea.


Sindicalistii au sutinerea colegilor din BNS


Prim vicepresedintele BNS, Matei Bratianu, a sosit ieri la Focsani si i-a indemnat pe salariatii de la Incom sa dea in judecata conducerea societatii. Sindicalistul i-a sfatuit pe oameni sa semneze in aceasta dimineata un document, in care sa precizeze faptul ca au fost la serviciu, dar nu au fost lasati sa lucreze. Matei Bratianu i-a asigurat pe protestatari ca va fi alaturi de ei, joi, cind este programata o noua runda de negocieri. "Acesta este un prim demers pentru actionarea in judecata a conducerii, careia muncitorii ii vor solicita plata salariilor pentru zilele in care nu se lucreaza, din salariile directorilor. Dl Bratianu ne-a asigurat ca va fi alaturi de noi, joi, la medierea de la Directia Muncii. Nu stiu care este explicatia acestei indirjiri din partea conducerii. Nu stiu cine ii invata, dar nu-i invata bine pentru ca le este incalcat dreptul oamenilor la munca. Nu te poti ascunde de negocieri la nesfirsit. Cred ca de fapt se urmareste intrarea in vacanta a oamenilor, care se va petrece de vineri incolo. Probabil ca nu vor sa le dea banii. Fabrica are comenzi, femeile lucreaza si simbata si acopera 100% din productie si nu exista refuz. Deci pretextul ca nu sint bani si se lucreaza in pierdere nu rezista", este de parere liderul BNS Vrancea, Dumitru Adam.


"Ne-au luat tot!"


"Sint peste 1.000 de oameni care asteapta ca orice roman sarbatorile de iarna. Ce sarbatori sa mai aiba acesti oameni fara un ban in buzunare? Ne-au luat tot, zile din concediu, prima de vacanta, cadourile de Craciun, ne iau si din sporul de vechime... Nu ne sustine nimeni! Daca pe cei din conducerea judetului nu am reusit sa-i sensibilizam, asta este singura noastra solutie. Vom veni aici cu cei de la Directia Muncii, ITM si vom semna un act prin care vom constata starea de fapt si anume refuzul patronului de a ne lasa sa muncim. Cezarina Leca a motivat ca nu vine sa discute cu noi pentru ca vineri unul dintre directori ar fi fost bruscat de sindicalisti si se teme sa nu fie si ea bruscata. Dar nu este adevarat. Noi am fost vineri, am semnat un proces verbal cu paznicul si am plecat acasa pentru ca nu era nimeni din conducere. Am inteles ca au venit mai tirziu directorii. Asa cum au venit si astazi dupa ce s-a incheiat protestul. Pretinde ca nu-i in judet, dar de fapt nu vrea sa dea ochii cu oamenii", a declarat Toader Arcalean, liderul sindicalistilor de la Incom. Intre timp, managerul Cezarina Leca a dat in judecata salariatii, imputindu-le ca daune produsele din perioada in care nu au lucrat. Angajatii au inceput sa primeasca citatiile chiar de ieri. Referindu-se la acest aspect, liderul sindical Toader Arcalean a precizat ca nu a avut timp sa ia la cunostinta despre continutul citatiilor, acestea fiind distribuite in perioada mitingului de protest. La ora 15.30, muncitorii au eliberat carosabilul, deblocind traficul in zona fabricii de confectii si au promis ca azi vor continua protestele, dar in incinta societatii. Reporterii nostri au incercat ieri sa obtina un punct de vedere oficial cu privire la conflictul de munca si de la conducerea celor doua societati, insa nu ne-a fost permis accesul in fabrica, iar la telefon ni s-a spus ca "doamna director Cezarina Leca nu este de gasit astazi". (Doina GANEA)


Proteste si in Italia


Lucratorii firmei Incom din Italia s-au solidarizat cu muncitorii din Focsani. Firma italiana este actionar majoritar la Incom Vranco din anul 1992, cind a cumparat 71% din actiuni pentru suma de 6 milioane de dolari. Liderul BNS Vrancea, Dumitru Adam, a anuntat ca a fost instiintata si Confederatia Sindicatelor de la Incom, din Italia, despre situatia de la Incom Vranco, care a anuntat ca la sediul firmei italiene vor avea loc proteste similare pentru sustinerea cauzei salariatilor focsaneni. Apelul catre sindicalistii italieni a fost facut de liderii Blocului National Sindical, confederatie la care este afiliat sindicatul de la Incom Vranco. "Sindicalistii italieni ne-au raspuns ca se solidarizeaza cu salariatii de la Incom Vranco si vor face actiuni de protest la sediul din Italia al firmei. Desi nu sint decit vreo 80 de angajati, acestia au anuntat proteste la sediul din Italia. Noi, la nivelul BNS, vom intreprinde tot ce tine de noi pentru a-i ajuta pe salariatii de aici deoarece este o grava eroare a celor din conducerea fabricii", a afirmat Dumitru Adam, liderul BNS Vrancea. Cit priveste amenintarile patronatului cu importul fortei de munca, liderul BNS Dumitru Adam crede ca este o prostie spusa in lipsa unor argumente. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 19

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 13 ore, 48 minute, 5 secunde
Meglio ke se ne vanno a casa questi italiani,ke non fanno altro ke sfruttano la gente.Perche non fanno cosi anche in Italia? In Romania fanno ke vogliono, perche l'autorita romena non prende citeste integral
, acum 739398 zile, 13 ore, 48 minute, 5 secunde
Nu cred ca trebuie sa-si faca nimeni griji ca vor veni muncitori din China sau Moldova sa munceasca in confectii la Focsani pe 600 RON. Chiar este o utopie sa crezi asa cevs si o amenintare fara citeste integral
, acum 739398 zile, 13 ore, 48 minute, 5 secunde
Uu ca rau mai este sa ajungi in confectii dar si acolo e bine ca maiastra mea spune ..lasa mai cosmine ca nui bine cand iei 40 lei pe un slit.....hhmm da sa fia cum spujne ia dar tot numi place si ma citeste integral
, acum 739398 zile, 13 ore, 48 minute, 5 secunde
Felcitari pentru comentariile lui Cosmin de la Paunesti, pentru ca acest Cosmin reprezinta Vrancea...Asa cum il percepeti voi pe Cosmin de la Paunesti, tot asa sunt perceputi vrancenii in Romania si-n citeste integral
, acum 739398 zile, 13 ore, 48 minute, 5 secunde
Da asa e ma uimesti ramane antrebarea de unde ai aflat tu de legaturile mele cu Marian orisan dac ami sacii eu o sa te informez andata de vreo cateva planuri demente cred ca stii la ce ma refer
, acum 739398 zile, 13 ore, 48 minute, 5 secunde
Mai Cosmine de la Paunesti...nume de manelist...Dorin a fost prea bland cu tine , eu si altii ti-am spus ca nu ai nici urma de coerenta in postarile tale, apropos zi-ne si 9 asa, de kuriozitate, cam citeste integral
, acum 739398 zile, 13 ore, 48 minute, 5 secunde
vai ce tare chestia mam suit pe muntele everest 2 si am vazut dara de oameni care faceau greva la focsani despre ca nau ce hal de craciun si nu au coaja de ceapa side mamaliga der a da la copii citeste integral
, acum 739398 zile, 13 ore, 48 minute, 5 secunde
VAI DA VEZI CE DE MIZER
, acum 739398 zile, 13 ore, 48 minute, 5 secunde
ba...ai facut lb.romana cu citoplasma? chiama-l pe costica marandis sa scrie, ca scrie mai bine ca tine!ha..ha..ha.hai dinamooooo!
, acum 739398 zile, 13 ore, 48 minute, 5 secunde
ba...ai facut lb.romana cu citoplasma? chiama-l pe costica marandis sa scrie, ca scrie mai bine ca tine!ha..ha..ha.hai dinamooooo!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.