Ultima oră

In Vrancea nu exista nici un pistol pentru asomarea porcilor

Silvia Vrînceanu Nichita
18 dec 2007 2457 vizualizări
Din acest an, porcii din gospodarii pot fi sacrificati prin asomare cu glont captiv, dar inca se mai admite si metoda traditionala u nici un medic veterinar din judetul nostru nu detine inca pistolul asomator u acesta costa 235 de euro si nu se produce in Romania

Vrincenii habar nu au cum trebuie sa taie porcul de Craciun, atita vreme cit autoritatile sanitar veterinare locale nu detin nici un asomator cu care sa sacrifice porcii fara ca acestia sa simta durerea, potrivit normelor europene in vigoare. Oficial, din acest an, sacrificarea porcilor se va face prin asomare cu pistol cu glont captiv, dupa cum a anuntat Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. La ora actuala, nici unul dintre cei 55 de medici concesionari din judet nu detine propriul asomator si este putin probabil ca pistoalele sa soseasca in judet pina la Ignat, cind va incepe efectiv sacrificarea porcilor, potrivit traditiei. "Practic, s-a recomandat sa incepem aplicarea masurii de asomare inainte de sacrificarea propriu-zisa. Este inca o perioada de gratie, este o masura pe care o implementam pentru ca abia acum medicii au inceput sa-si procure contra-cost, desigur, propriile asomatoare. Noi am stabilit sa le comandam prin intermediul Colegiului National al Medicilor Veterinari si speram sa le primim pina la Craciun de la firma care le importa si care ne-a facut deja o demonstratie practica. Am instruit si medicii cu privire la acest procedeu, stiu ce au de facut, dar inca nu avem capacitatea de a raspunde practic nevoilor populatiei", ne-a declarat medicul veterinar Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea. Un asomator cu teava de 30 de centimetri costa 235 de euro, iar Romania nu se numara printre producatorii de asemenea ustensile veterinare. Singurele unitati din judet dotate cu asomatoare profesioniste sint abatoarele care folosesc procedeul prin care determina pierderea imediata a cunostintei pentru toate speciile de animale sacrificate. Asomarea se realizeaza cu scopul de a elimina suferintele cauzate de sacrificare. Practic, asomatorul se pune in dreptul craniului si, ca urmare a socului provocat de percutia unei capse, animalul isi pierde cunostinta. Veterinarii spun ca asomarea evita si accidentele din timpul taierii cind animalele se zbat si se pot produce accidente. "Am avut cazuri in care cetatenii si-au sectionat artera femurala in timpul sacrificarii porcilor", ne-a mai spus dr. Iulian Cucoli. Autoritatile estimeaza ca anul acesta vrincenii vor sacrifica in propriile gospodarii in jur de 35.000 de porci de Craciun, de la Ignat si pina dupa Boboteaza, in functie de necesitati. In judet sint crescuti la ora actuala peste 85.000 de porci, 90 la suta dintre acestia fiiind imunizati in ceea ce priveste pesta in cadrul campaniei care vizeaza eradicarea acestei boli in Romania. Intregul efectiv de porcine al judetului va fi imunizat pina la 20 decembrie, dupa cum a anuntat DSVSA. (Silvia VRINCEANU)


Interdictii la taiere si vinzare


Porcii proveniti din exploatatii nonprofesionale, respectiv gospodarii individuale, pot fi taiati in mod traditional, sub supraveghere sanitara veterinara, dar, incepind din acest an, si prin asomare. Proprietarii sint obligati sa efectueze examenul trichineloscopic al carnii. Acesta costa 10 lei si se face prin intermediul medicilor veterinari. Carnea provenita de la porcii crescuti in gospodarii individuale poate fi utilizata numai pentru consum familial, fiind interzisa comercializarea acesteia, inclusiv in unitatile autorizate sanitar veterinar. Porcii crescuti in microferme comerciale (exploatatii de porcine cu un efectiv de pina la 20 porcine) pot fi comercializati doar pe piata locala. Este interzisa taierea de porci in tirgurile de animale si in vecinatatea acestora. Porcii proveniti din exploatatiile profesionale autorizate destinate taierii trebuie sacrificati in abatoare autorizate sanitar veterinar, iar comercializarea carnii se poate face numai prin unitati autorizate. Transportul animalelor de la exploatatia profesionala de origine trebuie efectuat cu mijloace de transport specializate, care respecta legislatia referitoare la bunastarea animalelor. în perioada premergatoare Sarbatorilor de iarna se comercializeaza cantitati apreciabile de produse alimentare de origine animala, astfel incit valorificarea acestora, in alte conditii decit cele prevazute de normele sanitare veterinare poate constitui un pericol pentru sanatatea publica. Inspectorii sanitar veterinari atrag atentia ca este interzisa comercializarea carnii, inclusiv a celei de porc, in alte locuri decit cele autorizate sanitar veterinar, iar carnea proaspata trebuie sa provina numai din abatoare aprobate sanitar veterinar. "Carnea trebuie sa fie insotita de certificat sanitar veterinar de transport, care atesta salubritatea si calitatea acesteia. în cazul in care carnea proaspata nu prezinta marca de sanatate, aceasta va fi sechestrata, urmind sa fie retrasa din consumul uman", mentioneaza ANSVSA. Marcarea carnii de porc destinata comercializarii pe piata nationala se efectueaza cu o stampila de forma hexagonala, in cazul unitatilor aprobate pentru schimburi intracomunitare si rotunda pentru celelalte unitati. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.