Ultima oră

Procuorii ii pot vina pe infractori prin toata Europa

Ciprian Bobeică
15 dec 2007 846 vizualizări
Intrarea in vigoare a conventiei privind asistenta judiciara reciproca intre statele membre UE usureaza munca anchetatorilor

Conventia privind asistenta judiciara reciproca in materie penala intre statele membre ale Uniunii Europene, intrata in vigoare la inceputul lunii decembrie, usureaza considerabil munca anchetatorilor. Procurorii vrinceni vor putea comunica direct cu omologii din statele membre ale uniunii, in efectuarea actelor de urmarire penala cu privire persoane sau fapte comise pe teritoriile altor state. Prin aceasta conventie, a fost inlaturata intermedierea Ministerului Justitiei sau a Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie in anchetele penale care necesitau cooperarea intre magistratii din statele mebre UE. "Principiul este cel al contactului direct intre autoritatile judiciare ale statelor membre in privinta cererilor de asistenta judiciara. Am realizat, impreuna cu colegii, o analiza a acestei conventii, pe care o vom aplica in cauzele care impun astfel de acte", spune Ion Lefter, prim procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea. Reglementarea ofera procurorilor forme moderne de lucru, precum audierile prin videoconferinta, anchetele sub acoperire, livrarile supravegheate, interceptarile de telecomunicatii. O importanta arie de aplicare a acestei conventii o reprezinta informatiile privind conturile bancare. Astfel, in cursul investigatiilor, procurorii vor putea formula cereri de informatii asupra conturilor personale ale indivizilor care fac obiectul anchetelor. Vor putea fi verificate si conturile celor care au calitatea de imputerniciti sau sint beneficiari economici ai unor depozite bancare, in legatura cu faptele investigate. (Ciprian BOBEICA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.