Ultima oră

Animalele fara identitate nu primesc subventii

Mihaela Beșleagă
10 dec 2007 599 vizualizări
Multi prefera sa cumpere animale fara documente, desi acest fapt le aduce doar dezavantaje u beneficiaza de subventii doar animalele inmatriculate in Registrul National al Exploatatiilor

Nu numai pentru oameni actele de identitate sint obligatorii, ci si pentru animale. In vederea alinierii la normele europene, pentru o mai buna evidenta a animalelor si o conditie necesara pentru obtienerea subventiilor este ca proprietarii de animale sa detina pentru acestea documente legale, respectiv formular de miscare, certificat de sanatate si pasaport (pentru bovine). "Din pacate, multi proprietari, desi cunosc legislatia, nu au reusit sa inteleaga fenomenul suficient de bine, deoarece nu au cumparat animalele cu documente legale. Subventiile se acorda doar pentru animalele inmatriculate", ne-a declarat dr. Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). Multe persoane prefera sa cumpere animale fara documente, desi acest fapt le aduce doar dezavantaje, intrucit beneficiaza de subventii doar animalele care sint inmatriculate la termen si care apar in baza de date a Registrului National al Exploatatiilor (RNE). "Multi incearca inca sa eludeze legea, insa isi dau seama ca nu mai merge asa. Atestarea se face doar prin inregistrarea miscarii animalelor de la cumparator la vinzator, care apare in RNE sau SNIA", a mai spus dr. Iulian Cucoli. Identificarea si inregistrarea animalelor este facuta de medicul veterinar, la cererea proprietarului. Fermierii trebuie sa anunte medicul veterinar in termen de sapte zile si in cazul deschiderii unei exploatatii sau a introducerii de animale intr-o gospodarie, in cazul nasterii unor animale, precum si pentru a notifica orice miscare a animalelor din exploatatie si dupa achizitionarea unor animale. Proprietarul trebuie sa permita accesul in exploatatie sau in gospodarie doar a animalelor identificate si care sint insotite de formularele de miscare, iar in cazul bovinelor si de pasaport. Noul proprietar are obligatia de a solicita medicului veterinar inregistrarea miscarii si in pasaportul bovinei cumparate. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.