Ultima oră

Lehuza Olaru, chemata la judecata lui Moise

Ziarul de Vrancea
8 dec 2007 1396 vizualizări
Micuta Daria a fost inmormintata ieri, printre lacrimile si suspinele parintilor. Inainte de externare, mama ramasa fara copil a fost chemata de sefii Spitalului Judetean pentru a da explicatii cu privire la acuzatiile aduse cadrelor medicale. Femeia crede ca daca nu ar fi uitat banii acasa, astazi fetita ei ar fi fost in viata.

Daria, fetita care a murit imediat dupa ce a vazut lumina zilei in sala de nasteri a Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon", a fost ingropata ieri, in cimitirul din Haret. "Eu, drept sa va spun, nu am avut puterea sa mai merg la cimitir, sotul meu s-a ocupat de tot, ca eu n-am mai suportat durerea. Era la fel de frumoasa ca atunci cind am nascut-o!", ne-a spus Nicoleta Olaru, cu ochii in lacrimi. Femeia a fost externata ieri de catre medicul de garda, ginecologul Ioan Placinta, nu inainte de a fi chemata sa dea explicatii cu privire la acuzatiile pe care le-a facut la adresa cadrelor medicale care au fost de serviciu in timpul travaliului ei. "A chemat-o directorul spitalului si, de fata cu toti medicii, a luat-o la intrebari. A intrebat-o daca este adevarat ce scrie presa, daca a fost tratata ca un animal, iar ea a spus ca a fost tratata groaznic cit timp a fost internata", ne-a mai spus Marian Olaru. Intre altele, managerul Nicolae Moise a pus femeia sa o recunoasca dintr-un grup pe asistenta care a jignit-o. "Au vorbit frumos cu mine, dar mi-au spus ca acuzatiile sint foarte grave. Le-am spus si lor tot ce am declarat si in ziar, ba chiar le-am spus ca mi-a fost rusine sa spun tot. Asistenta care mi-a vorbit urit nu era acolo, insa am inteles din cele spuse de colege ca este o anumita doamna Nuti. Le-am spus ca eu nu vreau sa cistig nimic din aceasta tragedie, doar sa nu se mai intimple si altor mame la fel. Le-am mai spus sa ma inteleaga ca sufar, fiindca toate mamele pleaca de aici cu copiii in brate, iar eu am plecat cu fetita in sicriu. Directorul a spus in cele din urma ca, daca lucrurile stau cum am spus eu, cine este vinovat trebuie sa plateasca", ne-a relatat ieri Nicoleta Olaru. La "sedinta" a participat si medicul Ana Maria Trus, ginecologul care a asistat femeia la nastere. In cadrul discutiei, printre altele, s-a reclamat si lipsa unui pediatru, care ar fi avut competentele profesionale necesare pentru a acorda nou nascutului ajutor specializat. Convocarea de ieri poate fi interpretata si ca o incercare de intimidare a femeii care si-a facut publica suferinta dupa ce timp de aproape trei zile nici un medic nu a consultat-o, desi avea dureri cumplite iar nasterea nu se mai producea.


"Daca aveam bani, imi salvam fetita"


Nicoleta Olaru ne-a dezvaluit ieri ca nu a incercat sa ofere nici o atentie cadrelor medicale pur si simplu pentru ca, fiindu-i foarte rau, a uitat sa-si ia banii la ea, vineri, 30 noiembrie, cind s-a internat. "Chiar nu era problema de bani, ca avem si noi bani acasa, insa sotul meu a fost de serviciu si nu a avut timp sa-mi aduca. N-am indraznit sa vorbesc cu nici un doctor fara sa am bani in buzunar, nu erau banii o problema, dar fara n-am indraznit sa deranjez vreun doctor. La final as fi fost atenta cu cei care m-au ingrijit, cum au facut si celelalte femei", ne-a spus mama care si-a pierdut copilul la maternitate. Cazul Nicoletei Olaru a aparut ieri si pe prima pagina a cotidianului "Evenimentul Zilei", iar povestea ei a facut si obiectul unei interventii la postul de radio BBC. Conducerea spitalului a anuntat ca a fost constituita o comisie care are misiunea sa afle circumstantele in care s-a produs decesul fetitei care urma sa fie botezata Daria. Pina pe data de 12 decembrie, sase medici vor incerca sa afle daca este vorba de culpa medicala sau doar de o nefericita complicatie. "In momentul de fata, conform Legii 95 privind reforma in sistemul sanitar, s-a format o comisie care se va ocupa de investigarea cazului. Pe data de 12 decembrie vom avea si rezultatul", ne-a declarat managerul general al spitalului, dr. Nicolae Moise. Deocamdata nu se stie daca aceasta comisie va cerceta si modul in care a fost tratata sau mai bine zis netratata femeia care a venit sa nasca la maternitate cu buzunarul gol. O ancheta a fost inceputa si de catre Colegiul Judetean al Medicilor, insa familia a depus o plingere si la Parchet. Parintii sustin in continuare ca ei nu vor nimic altceva decit sa iasa adevarul la iveala. Sotii Olaru spun ca acuzatiile lor nu se indreapta impotriva intregului corp medical, intrucit sint si cadre medicale care-si fac treaba cu simt de raspundere si daruire. (Silvia VRINCEANU, Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.