Ultima oră

Nu plecati la drum cu masina neechipata de iarna

Mihai Boicu
8 dec 2007 671 vizualizări
Soferii trebuie sa-si verifice partea tehnica a autoturismelor si sa le doteze corespunzator inainte de a pleca la drum u desi iarna inca nu s-a instalat pe deplin, circulatia se desfasoara cu dificultate pe anumite portiuni de drum din zona de munte nepregatita de iarna!

Iarna se apropie cu pasi repezi, iar politistii rutieri au demarat o ampla campanie pentru ca soferii sa nu plece la drum daca nu au autoturismul dotat corespunzator. Politistii spun ca si in situatia in care autoturismele au fost bine intretinute pina acum, se recomanda totusi o vizita pe la service-urile din oras, pentru verificarea sistemelor de aprindere, cel electric, de frinare si de directie. Soferii vor avea grija ca stergatoarele sa functioneze corespunzator, iar aeroterma, farurile si sistemul de dezaburire trebuie controlate inainte de plecarea la drum. De asemenea, sistemul de frinare si frina de mina vor trebui incercate pina la plecare. Politistii rutieri le recomanda participantilor la trafic sa respecte regulile de circulatie. Soferii sint sfatuiti sa tina cont de indicatiile organelor de politie cu privire la arterele pe care trebuie sa circule in cazul blocajelor generate de inzapezirea unor autovehicule. Pietonii trebuie si ei sa aiba o atentie sporita si sa circule doar pe trotuar, nu pe partea carosabila. Totodata, politistii spun ca soferii sint obligati sa-si echipeze autovehiculele cu lanturi. "Potrivit articolului 181, punctul 14, din HG 85/2003, autovehiculele cu masa mai mare de 3,5 tone, pe drumurile acoperite cu zapada, gheata, sau polei trebuie sa aiba montate pe roti lanturi sau alte dispozitive antiderapante omologate", spune subcomisarul Daniel Fatu, seful SPR Vrancea. Acesta recomanda si celorlalti participanti la trafic sa foloseasca lanturile si sa-si doteze masinile cu lopatica si saci de nisip, pentru a interveni in caz de inzapezire, pentru deblocare in trafic. Politistii mai atrag atentia soferilor sa nu plece la drum inainte de a se interesa de starea drumurilor pe care urmeaza a circula si nici sa nu se aventureze pe soselele din judet si din tara decit in conditiile in care au probleme urgente de rezolvat. (Dan CHIRIAC)


Circulatie dificila la munte


Circulatia rutiera se desfasoara cu dificultate pe anumite portiuni de drum din zona de munte, atit din cauza vremii, cit si din alte motive Tronsoanele de drum pe care se circula cu probleme sint DN 2L, km 72-74, la Soveja, DN 2D, km 86-95, Lepsa-limita judet Covasna, unde carosabilul este acoperit cu zapada framintata. De asemenea, pe DN 2D in zona Cascada Putnei se circula pe un singur fir pe o lungime de apromativ 20 de metri din cauza grotisului care a cazut de pe versanti. Drumurile nationale actioneaza cu utilaje in zonele unde se inregistreaza probleme.

In ceea ce priveste precipitatiile care s-au inregistrat zilele trecute, toate cursurile de apa din judet sint situate sub cotele de aparare. "Toate localitatile judetului sint alimentate cu energie electrica, liniile electrice si posturile de transformare afectate zilele anterioare au fost repuse in in functiune", se arata intr-un comunicat de presa al Prefecturii. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.