Ultima oră

Prunache si doi angajati, condamnati la inchisoare

Mihai Boicu
4 dec 2007 1587 vizualizări
Omul de afaceri a fost condamnat de Judecatoria Sectorului 1 pentru ca ar fi falsificat documentele pentru obtinerea unei lucrari finantate prin SAPARD u Agentia a dat 3,45 milioane lei pentru modernizarea drumurilor din comuna nemteana Cordun u doi angajati ai Aispa Stars 95 au primit cite 10 ani de inchisoare u avocatul lui Prunache acuza magistratii de abuz u sentinta nu este definitiva si a fost deja atacata la Tribunalul Bucuresti

Afaceristul Corneliu Prunache a fost condamnat saptamina trecuta de Judecatoria Sectorului 1 la patru ani de inchisoare pentru acuzatia ca ar fi dat Agentiei SAPARD o "teapa" de 3,45 milioane lei. Judecatorii au condamnat si doi angajati ai sai care l-ar fi ajutat, Virgil Cezar Pirlatescu si Gheorghe Petrescu, la cite zece ani inchisoare. DNA a trimis dosarul in instanta anul trecut, in iulie. Patronul falimentarei Aispa Stars 95 a fost acuzat ca, impreuna cu cei doi angajati, a falsificat documentele cu care a cistigat la licitatie, in 2003, o lucrare de asfaltare a drumurilor din comuna Cordun, judetul Neamt, finantata prin programul SAPARD. Contractul pentru finantarea obiectivului "Modernizarea drumurilor comunale Simionesti-Pildesti si Cordun E 85", pe o lungime de 5,6 km, a fost semnat pe 15 aprilie 2003. DNA a inceput ancheta ca urmare a plingerilor facute la mai multe institutii de fosta sefa a Serviciului financiar-contabil din Primaria Cordun, Aritmisia Ciuchina. Aceasta a sustinut ca primarul din Cordun, Adrian Diaconu, a redactat in fals o hotarire a Consiliul Local, datata pe 30 mai 2003, prin care s-a aprobat constituirea unei comisii de licitatie al carei presedinte era chiar el. Aispa Stars 95 a fost singura firma care a depus oferta, iar pe 25 august 2003 s-a semnat contractul de executie. Aritmisia Ciuchina a sustinut ca balastul pe care firma lui Prunache l-a pus pe drumurile din comuna a fost luat din pasunea comunala. Lucrarea a fost "inaugurata" in 2004, in campania electorala. Procurorii anticoruptie au sustinut in rechizitoriu ca documentatia pentru licitatie a fost falsificata, iar Aispa Stars 95 a inselat Consiliul Local Cordun. Prunache si angajatii sai au fost acuzati de mai multe infractiuni prevazute de art. 18 din Legea 78/2000, privind sanctionarea unor fapte de coruptie. Una dintrea acuzatiile aduse lui Pirlatescu si Petrescu au fost de fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata. "Obtinerea pe nedrept a fondurilor europene a fost rezultatul incalcarii din culpa a atributiilor de serviciu de catre Corneliu Prunache", au spus procurorii DNA. Sentinta data de magistratii Judecatoriei Sectorului 1 nu este definitiva, ea fiind deja atacata la Tribunalul Bucuresti.


Avocatul lui Prunache acuza magistratii de abuz


Ion Bratu, avocatul lui Corneliu Prunache, ne-a declarat ca, din punctul de vedere al apararii, s-au incalcat mai multe principii de drept si anume: principiul legalitatii incriminarii, principiul neretroactivitatii legii penale si dreptul la aparare, atita in faza urmaririi penale, cit si in faza judecatii. "Toata acuzatia se bazeaza pe faptul ca Aispa Stars 95 ar fi fost beneficiara unor fonduri europene, ceea ce este total eronat, intrucit contractul de finantare este intre Consiliul Local Cordun si Agentia SAPARD. In momentul in care s-a incheiat contractul de finantare intre Agentia SAPARD si Consiliul Local nu exista incriminare pentru fapta pentru care au fost trimisi in judecata. Intre contractul de finantare, obtinut pe data de 15 aprilie 2003, si contractul de executie nu exista nici un raport de determinare, de cauzalitate, in sensul ca Aispa ar fi determinat obtinerea in mod nelegal a contractului de finantare. Textul de lege considera ca este infractiune utilizarea de acte false pentru obtinerea de fonduri europene, iar dl Prunache a fost trimis in judecata pentru ca nu a supravegheat in mod corespunzator subalternii in obtinerea finantarii. In faza de urmarire penala nu ni s-a precizat in mod concret in ceea ce constau atributiunile de serviciu incalcate, ce acte false au fost in utilizate in obtinerea de fonduri europene. Raspunsul magistratului procuror a fost ca «Stim noi». Am solicitat o expertiza tehnica pentru a se vedea ca lucrarea a fost executata in mod corespunzator. Aceasta proba ne-a fost respinsa si in timpul urmarii penale si in timpul procesului", ne-a declarat Ion Bratu. Corneliu Prunache a mai fost trimis de procurorii DNA intr-un dosar, referitor la modul in care s-au cheltuit banii pentru constructia noului sediu al CAS Vrancea. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.