Ultima oră

Paranghelia de 9 mai va costa cu 30.000 de lei mai mult decât în 2016

Ionel Sclavone
8 mai 2017 7277 vizualizări
Scump, dom’ne scump, anul trecut era mai ieftin

Consiliul Județean va plăti mai mult în 2017, comparativ cu anul trecut, pentru organizarea Zilei Europei. Deși programul evenimentului este aproape identic cu din 2016, instituția condusă de baronul Marian Oprișan va scoate din buget cu aproape 30.000 de lei mai mult. Banii vor fi împărțiți între două firme agreate de administrația PSD în materie de contracte plătite din bani publici,Caspro Publicitate și OMP Events.

 

Consiliul Județean va plăti cu aproximativ 30.000 de lei mai mult în 2017, comparativ cu anul trecut, pentru organizarea manifestărilor dedicate Zilei Europei, din 9 mai.  Anul acesta, instituția condusă de Marian Oprișan a pus la bătaie un buget de 375.411,6 lei care vor fi împărțiți între OMP Events SRL, Caspro Publicitate SRL.

În urmă cu un an, Ziua Europei a fost organizată de o altă firmă de casă Infinity Sound, care a încasat 346.500 de lei de la Consiliul Județean (147.900 de lei) și Centrul Cultural Județean (198.600 de lei).

Deși costă mai mult, manifestarea din 9 mai 2017 se va desfășura după același  șablon ca și în anii trecuți: cros, concurs de ciclism, flash-mob etc. La finalul zilei vom avea parte de cireașa de pe tort, paranghelie din Piața Unirii. Pe scenă vor evolua Compania de Dans și Entertainment „The Sky“, Anda Adam, Shift, Andra&Band, Instinct, Datina, Gipsy Casual, Bere Gratis.

Toate evenimentele publice dintr-un an, începând cu sărbătorile de Crăciun și petrecerea de Anul Nou, Zilele Focșaniului și Festivalul Bachus până la Sărbătoarea Unirii - 24 ianuarie, Ziua Europei – 9 mai, Ziua Copiilor  - 1 iunie sau Ziua Eroilor – 6 august sunt tot atâtea ocazii pentru Consiliul Județean și Primăria Focșani ca să pună la cale spectacole în Piața Unirii.

De la an la an, însă, parangheliile au înghițit din ce în ce mai multe fondurile bugetare care sunt împărțite între câteva societăți comerciale și ONG-uri: OMP Group SRL, OMP Events SRL, Infinity Sound SRL, Asociația Culturală Euroshow, Caspro Publicitate, GMA Booking&Management și Global Music Art. În spatele acestora se află firmele de impresariat artistic, conduse de Radu Fornea, fostul component al trupei K1.

Culmea coincidenței, o parte dintre aceste firme se ocupă și de evenimentele organizate de PSD Vrancea.

Banii sunt plimbați printr-o schemă de tip suveică

Pentru a pierde urma banilor și pentru ca opinia publicănu se scandalizeze văzând ce sume sunt vehiculate, organizatorii au pus la cale o operațiune de tip suveică asemănătoare celor descrise în dosarele penale care privesc spălarea de bani. Alocările bugetare, aprobate de Consiliul Județean sau Consiliul Local sunt plimbate prin mai multe instituții publice și firme înainte să fie vărsate în conturile beneficiarilor finali. Rând pe rând, în schemă au fost introduse Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei“, Ateneul Popular, Teatrul Muncipal, Centrul Cultural Județean și, mai nou, instituții care nu au nici o legătură cu organizarea parangheliilor, precum Biblioteca Județeană și Muzeul Vrancei.

Rețeta succesului este atât de sigură încât organizatorii nici nu se mai obosesc să schimbe sau să îmbunătățească ceva. Chiar dacă vrâncenii dau semne de iritare și plictiseală iar numărul spectatorilor  este din ce în ce mai mic, băieții merg înainte fără să schimbe nimic dar solicitând, în fiecare an, sume din ce în ce mai mari.

Pe de altă parte, deși sunt vehiculate sume imense în această combinație, niciodată în ultimii 17 ani de când se organizează parangheliile în Vrancea, nu a fost prezentat vreun raport exact cu toate cheltuielile făcute măcar pentru un singur eveniment. Drept urmare, este foarte greu pentru cinevarealizeze o analiză comparativă a fondurilor cheltuite pentru aceste spectacole.  

Parangheliile în atenția DNA și a Curții de Conturi

Procedurile prin care sunt selectate firmele organizatoare pentru parangheliile de tipul celor organizate în Vrancea au atras atenția Curții de Conturi și DNA. În raportul de audit aferent anului 2015, dat publicității la începutul acestui an, Curtea de Conturi a stabilitinstituțiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean și a Consiliului Local nu au respectat procedurile de achiziție pentru organizarea de evenimente. Potrivit documentului, achizițiile s-au făcut în discreționar, fără o procedură de lucru și fără să fie respectate principiile al economicității, eficacității și eficienței, prevăzute în legislație.

Într-un răspuns la o  de informații publice, Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA a confirmat că a început urmărirea penală într-un dosar care privește activitatea Muzeului Vrancei condus de Horia Dumitrescu, aflat în subordinea Consiliului Județean. Ancheta vizează aspecte legate de organizarea procedurilor de achiziții publice pentru servicii de organizare a unor spectacole. (Ionel Sclavone)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
focsaneanu, acum 2515 zile, 9 ore, 27 minute, 27 secunde
In concluzie focsanenii vor spectacole intr-un oras pus la punct din toate punctele de vedere si care sa nu arate ca o mahala! Dar cine sâ inteleaga aceste lucruri simple?
LuluL5, acum 2515 zile, 11 ore, 8 secunde
De ce nu pot fi trasi la raspundere cei ce cheltuiesc banii publici pe plimbări in Asia si petreceri fara noimă, cînd orasul este ...praf? Unde sunt organele de control ANAF, DNA, Politie, etc?
lungu, acum 2515 zile, 11 ore, 16 minute, 57 secunde
Cat de naivi ( sau rau intentionati ) sunt unii oameni . Onorariul ANDREI incepe de la 5000 euro. Pentru cca. 45 min. Functie de locatie ( club, aer liber, petrecere privata ) pretul urca si la citeste integral
cetatean oarecare, acum 2516 zile, 5 ore, 29 secunde
Cata rautate, cate frustari va macina pe toti! Este NORMAL sa fie SPECTACOLE, este normal sa fie organizate astfel de evenimente de catre admistratia publica, oricare ar fi ea si orice culoare ar citeste integral
ReTeX, acum 2515 zile, 7 ore, 41 minute, 3 secunde
@cetatean oarecare: Tu te bucuri la un spectacol GRATUIT cu Andra in Piata Unirii??? Prietene, suntem satui de ea pana in gat. O cheama astia mereu de zici ca numai ea canta in Romania. Tu te bucuri citeste integral
Vivian, acum 2515 zile, 20 ore, 47 minute, 37 secunde
Nu este nimic gratis. Sunt bani furati de la oamenii simpli. Ca nu da Oprisan spectacole cu bani de acasa.
Alin, acum 2515 zile, 22 ore, 43 minute, 34 secunde
In toate tarile civilizate artistii adevarati vand bilete iar spectacolele gratuite. Iar spectacolele alea, draga cetateanului nu sunt gratuite, sunt platite din banii nostri cu care ar trebui sa se citeste integral
abc, acum 2516 zile, 10 ore, 6 minute, 22 secunde
Puscariabilii politicieni de vrancea nu se lasa induplecati de bunul simt ,au inceput sa arunce cu bani publici in curvele si expiratii muzicii ,se trag sfori pe banii nostri ca ni s-au marit citeste integral
BCCO, acum 2516 zile, 10 ore, 38 minute, 32 secunde
Mai baieti, voi nu v-ati saturat sa o ascultati pe Andra la fiecare concert organizat in dezastrul asta de oras? Chiar va place sa stati in miros de rahat si sa ascultati Andra si alti citeste integral
Roua, acum 2516 zile, 17 ore, 33 minute, 38 secunde
Ma bucur ca nu sunt singurul care crede ca acest specimen de ziarist numai ... ziarist nu e. Nu ii inteleg niciodata rautatea si nu imi dau seama de ce se crede atat de bun si a tot cunoscator.
esc, acum 2516 zile, 18 ore, 31 minute, 2 secunde
Prosti ii mai crezi pe vranceni, draga jurnalist. Ai impresia ca de acolo de la Bucuresti de unde locuiesti, tot ce visezi si iti imaginezi, e si adevarat. Nimic nu e bun din ceea ce face PSD, in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.