Ultima oră

Iluminatul public din Focşani suferă de boala întunericului

Alexandra TĂTARU
5 mai 2017 2196 vizualizări
Autorităţile locale au decis externalizarea Serviciului de Iluminat Public, de care se ocupa Direcţia de Dezvoltare şi Servicii Publice u un studiu comandat de municipalitate ajunge la o concluzie deloc m\gulitoare pentru administra]ia Foc[aniului: „Iluminatul este necorespunzător din punct de vedere calitativ şi estetic. Aspectul nocturn al oraşului nu reuşeşte să pună în valoare toate elementele arhitectonice, ornamental-peisagistice şi personalitatea oraşului”

Aleşii municipali din Focşani au aprobat studiul de oportunitate privind delegarea de gestiune a serviciului de iluminat public din municipiu. Acest studiu a fost realizat de firma Total Utility Serv Focşani, la cererea Primăriei, iar concluziile trase de cei care au realizat lucrarea nu sunt deloc măgulitoare pentru administraţia noastră locală. Majoritatea aparatelor de iluminat din municipiul Focşani sunt vechi, multe nu au bloc optic, distribuţia luminoasă este slabă, având un grad de etanşeitate scăzut. Iluminatul este necorespunzător din punct de vedere calitativ şi estetic. Aspectul nocturn al oraşului nu reuşeşte să pună în valoare toate elementele arhitectonice, ornamental-peisagistice şi personalitatea oraşului, se arată în studiu. De altfel, faptul că iluminatul public este chior pe timp de noapte se remarcă şi din scăderea drastică din ultimii ani a valorii facturii anuale pe care Primăria Focşani o plăteşte pentru consumul de energie electrică.

Orașul suferă de întuneric

Din datele oficiale oferite de Societatea de Furnizare Electrica reiese că dacă în anul 2013 oraşul consuma la capitolul iluminat public 10,32 milioane de kwh, cu o valoare a facturii de 6,6 milioane de lei, în anul 2014 consumul de energie electrică stradală a scăzut la 8,2 milioane kwh, cu o valoare de 4,9 milioane de lei. Anul următor, în 2015, scăderea consumului a fost una dramatică, ajungându-se la o cantitate de 4,8 milioane de kwh şi o factură de plată de numai 2,7 milioane de lei, aceeaşi situaţie fiind valabilă şi pentru anul 2016. Faptul că oraşul suferă de întuneric poate fi observat de orice focşănean care are curajul să se plimbe noaptea pe străzile din cartiere, unde dacă nu eşti atent pe unde calci te poţi trezi cu incidente dintre cele mai neplăcute. Nu mai spunem că pe arterele aşa zis luminate, becurile de pe stâlpii pentru iluminatul stradal funcţionează unul da, unul nu. Din studiul comandat de municipalitate mai rezultă că şi vegetaţia abundentă, cu ramuri de copaci care atârnă pe stâlpii de electricitate, obturează fluxul luminos al corpurilor de iluminat, recomandarea făcută administraţiei locale fiind de a toaleta periodic copacii.

Trebuie înlocuite sursele de iluminat uzate

Concluzia acestui studiu nu poate decât viza înlocuirea surselor de iluminat uzate şi ineficace cu alte surse de iluminat noi, moderne, nepoluante, conform cerinţelor europene, pentru asigurarea unui nivel de iluminare corespunzător în oraş. Se propune şi realizarea de tablouri de automatizare aferente punctelor de aprindere, aceste tablouri având rolul de a asigura comanda centralizată a iluminatului public din dispeceratul central. Autorii studiului spun că dacă aceste măsuri vor fi aplicate ar urma să se producă o economie la consumul de energie electrică cu 25%.  Rămâne de văzut după externalizarea acestui serviciu ce firmă se va ocupa de iluminatul public, serviciu care a funcţionat în această perioadă în structura Direcţiei de Dezvoltare şi Servicii Publice Focşani. La rectificarea bugetului local din luna august a anului trecut, actuala administraţie a retras suma de 470.000 de lei, bani care reprezentau bugetul pentru reabilitarea reţelei de infrastructură iluminat în Cartierul Sud. Banii retraşi au fost alocaţi pentru petrecerile de sunet şi foarte multe lumini din Piaţa Unirii, cu ocazia sărbătorii municipiului. (A.T.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.