Ultima oră

Mersul pe bicicletă, un pericol pentru cine nu respectă regulile de circulaţie

Dana Lepădatu
26 apr 2017 1183 vizualizări
Un bărbat de 42 de ani din Focşani a ajuns marţi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean după ce a căzut de pe bicicletă.

Acesta s-a ales cu un traumatism toracic, dar s-a prezentat la spital după cinci zile, atunci când durerile au devenit insuportabile. Şi nu este singurul caz de acest fel cu care medicii au avut de-a face. Un alt bărbat de 52 de ani din Vulturu a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui traumatism cranio-cerebral suferit ca urmare a căderii de pe bicicletă. Zilnic, la Urgenţe ajung biciclişti accidentaţi în trafic sau pur şi simplu victime a propriei neglijenţe. Cum în România nu prea există piste pentru biciclişti, este de datoria acestora să îşi ia câteva măsuri de siguranţă, spre binele lor.  

Ce obligaţii au bicicliştii care merg pe drumurile publice

Persoanele care vor să meargă cu bicicleta pe drumurile publice trebuie să aibă cel puţin 14 ani şi să aibă asupra lor actul de identitate, conform legislaţiei rutiere. Cei care încalcă legislaţia riscă să fie amendaţi. Este recomandabil ca bicicliştii să poarte o cască de protecţie. Bicicletele trebuie să aibă faruri şi dispozitive reflectorizant-fluorescente (ochi-de-pisică), fără de care circulaţia pe timp de noapte este interzisă. De asemenea, bicicletele care se circula pe drumurile publice trebuie să aibă un dispozitiv eficient de frânare, sistem adecvat de direcţie, sistem de avertizare sonoră, o lumină albă/galbenă în faţă şi o lumină roşie în spate, cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de aceeaşi culoare, precum şi elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie, care, în mişcare, să formeze un cerc continuu, fixate pe spitele roţilor. Dacă pe un drum este amenajată o pistă de biciclete, atunci bicicliştii vor circula doar pe aceasta. Dacă nu sunt amenajate astfel de piste, atunci bicicliştii pot circula pe acostament, în sensul de mers, dacă nu există pericole.

Interdicţii impuse prin lege biciclistilor 

Persoanele care circulă cu biciclete pe drumurile publice trebuie să le conducă pe un singur rând. Bicicliştilor le este interzis să înveţe să conducă aceste vehicule pe drumurile intens circulate şi nu au voie să circule pe sectoarele de drum cu acces interzis bicicletelor. Bicicliştii n-au voie să umble pe aleile din parcurile şi grădinile publice, exceptând cazurile în care circulaţia pietonilor nu este incomodată. Codul rutier prevede şi faptul că bicicliştii nu au voie să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale, să transporte o altă persoană (în afară de copiii de până la şapte ani, dacă bicicleta are montat în faţă un suport special), să circule atunci când drumurile sunt acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă, să circule cu defecţiuni tehnice la frâne sau cu o bicicletă fără avertizor sonor, să traverseze drumurile publice, pe trecerile de pietoni, pe bicicletă. De asemenea, bicicliştii nu au voie să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă şi să conducă vehiculul pe autostrăzi. Cei aflaţi sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora n-au voie să umble pe bicicletă.

Atenţie! Persoanele care nu respectă normele impuse circulaţiei bicicletelor riscă să primească între 600 şi 840 lei amendă. (Dana LEPĂDATU)

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.