Ultima oră

Pensiile vrâncenilor la mâna unei firme controlată de fugarul Ghiță

Ionel Sclavone
26 apr 2017 3134 vizualizări
Teamnet IT Operations SRL, una dintre firmele controlate de fugarul Sebastian Ghiță a încheiat zilele trecute un contract cu Casa Județeană de Pensii Vrancea având ca obiect servicii de întreținere și suport pentru aplicația informatică Mercur. Este un soft care gestionează activitatea instituțiilor implicate în asigurările sociale. Teamnet IT Operations este parte a grupului de companii cu același nume, fondat de fostul deputat PSD, și dat în administrare unor apropiați. Valoarea contractului încheiat cu Casa de Pensii se ridică la peste 14.000 de lei plus TVA.

 

Una dintre firmele controlate de fostul parlamentar, fugar, Sebastian Ghiță face afaceri cu Casa Județeană de Pensii Vrancea. Teamnet IT Operations SRL din București, parte a grupului Teamnet, fondat de Ghiță, a fost contractată de CJP Vrancea ca să asigure administrarea, service-ul și suportul tehnic pentru aplicațiile informatice MERCUR care gestionează activitățile instituțiile implicate în asigurari sociale.

Atribuirea contractului către firma bucureșteană s-a făcut prin încredințare directă, pentru suma de 1.785 lei, la care se adaugă TVA care va fi plătită pentru fiecare dintre cele opt computere pe care rulează aplicația informatică. În total, Teamnet IT Operations SRL va încasa 14.280 lei, respectiv  plus TVA.

Conform anunțului publicat în SEAP, în cadrul acestui proiect Teamnet IT Operations va fi responsabilă de managementul procesului de suport pentru nivelurile 1, 2 și 3 ale aplicației MERCUR, conform procedurilor agreate cu beneficiarul și a instrucțiunilor de lucru, generale sau specifice, asociate, fiecărui sistem informatic.

Firma IT va trebui să-și asume responsabilitățile și să preia toate problemele semnalate de beneficiar, să răspundă și să le rezolve în termenele stabilite. Lucrătorii săi vor analiza și vor monitorizeza modul în care sunt rezolvate cererile de suport. Ei vor identifica cea mai bună rezolvare pentru problemele sesizate și vor propune soluțiile optime, chiar dacă sunt diferite de cele solicitate de client.


Ghiță a pus mâna pe tot sistemul informatic guvernamental

Teamnet a fost înființat în 2001 de Sebastian Ghiță, inițial ca parte a grupului de firme Asesoft. Ulterior, compania s-a detașat și a fosrmat un alt consorțiu în jurul integratorului Teamnet Internațional SA care deține peste 50% din acțiuni la fiecare dintre firmele componente. Din Teamnet mai fac parte Daedalus Teamnet Medical, Teamnet Engineering și Ymens, Teamnet Solutions, Teamnet Project Management și Teamnet IT Operations. De-a lungul vremii, societățile din grupul lui Ghiță au fost angajate de Guvernul României pentru a informatiza aproape toate instituțiile publice. Cele mai multe contracte au fost obținute în guvernările PSD.

În august  2012, înainte de a fi ales în Parlament, Sebastian Ghiță a anunțat că și-a vândut acțiunile detinute la firmele de IT&C, inclusiv la Teamnet. În prezent, grupul este administrat de un apropiat al fostului deputat, Bogdan Padiu, care ocupă funcția de director general.

Doi ani mai târziu, în 2014, IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale și Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre au devenit acționari minoritari ai Teamnet International, cu câte 8,33%, în urma unei investiții de câte 5 milioane euro în capital propriu și cate 7,5 milioane euro în imprumuturi pe termen lung efectuate de fiecare dintre investitori.

Teamnet implicat în afacerile dubioase ale fostului deputat

La începutul acestui an, Bogdan Padiu, director general al Teamnet și Cristian Anastasescu, cumnatul lui Sebastian Ghiță au fost reținuți într-un dosar al DNA Ploiești în care fostul deputat este urmărit penal pentru trafic de influență, spălare a banilor și constituirea unui grup infracțional organizat. Cei doi au fost acuzați de complicitate la aceste infracțiuni, ambele în formă continuată.

După reținerea celor doi, DNA a anunțat că Sebastian Ghiță ar fi primit între 2007 — 2014, pentru contracte atribuite de autorități publice unor societăți din domeniul IT, sume cuprinse între 3 milioane și 10 milioane de euro.

Urmărit penal în mai multe dosare, având mai multe mandate de arestare pe numele său, Sebastian Ghiță a dispărut din țară la scurtă vreme după alegerile din decembrie 2016. El a fost reținut în Belgrad, chiar înainte de Paște, și se află în detenție urmând ca autoritățile române să facă demersurile pentru a fi extrădat în România.(Ionel Sclavone)

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.