Ultima oră

Obeliscul din Piaţa Unirii a început să se dezmembreze

Dana Lepădatu
11 apr 2017 7356 vizualizări
Obeliscul din Piaţa Unirii din Focşani a început să se dezmembreze. În cursul zilei de marţi, primăria a îngrădit spaţiul din jurul acestuia, după ce o placă din vârful monumentului a căzut.

Din fericire, la momentul acela nu era nimeni în preajma monumentului, astfel că nici o persoană nu a fost rănită. Măsura de delimitare a unui spaţiu de siguranţă în jurul obeliscului este menită a preîntâmpina eventuale accidente. (D.L.) 

 

ACTUALIZARE  11.04.2017 ora 18,30:

 

Obeliscul din Piaţa Unirii a început să se dezmembreze

O placă din vârful Monumentului Unirii s-a desprins de pe monument u o primă evaluare arată că monumentul ar avea nevoie de o restaurare, motiv pentru care primăria a demarat procedura prin SEAP

Obeliscul din Piaţa Unirii din Focşani a început să se dezmembreze. În cursul zilei de marţi, primăria a îngrădit spaţiul din jurul acestuia, după ce o placă din vârful monumentului a căzut. Din fericire, la acel moment nu era nimeni în preajma monumentului, astfel că nici o persoană nu a fost rănită. Măsura de delimitare a unui spaţiu de siguranţă în jurul obeliscului este menită a preîntâmpina eventuale accidente, mai ales că, se pare, monumentul are nevoie de o intervenţie mai amplă.

 După Paşte, Monumentul Unirii va fi restaurat

Procedurile pentru restaurarea monumentului au fost deja demarate, dar vine Paştele şi între timp nu se poate face mare lucru, cu atât mai mult cu cât este nevoie de licitaţie prin SEAP. “Procedurile în SEAP au fost deja demarate şi ne dorim ca după Paşte să avem şi un câştigător“, ne-a spus vice-primarul Marius Iorga. Între timp, se iau măsuri de Paşte, pentru a nu exista riscul ca vreo placă să lovească pe careva. “Pentru noaptea de Înviere, am vorbit cu Jandarmeria, să facem un cordon acolo, delimitat cu câţiva jandarmi, ca să nu avem incidente”, spune viceprimarul. Deşi s-a încercat luarea unor măsuri imediate pentru a evita producerea de noi accidente, înălţimea monumentului şi vântul puternic au făcut intervenţia imposibilă, şi pentru că ar fi putut pune în pericol viaţa persoanei care a urcat acolo. Potrivit viceprimarului, s-a constatat totuşi în timpul acestei tentative că plăcile din vârful obeliscului sună a gol, semn că sunt dezlipite în parte. Acesta este principalul motiv pentru care s-a luat în calcul o lucrare mai amplă de restaurare a monumentului. Ultima renovare a obeliscului a fost în 2010, în cursul lucrărilor de restaurare a ansamblului arhitectural „Piaţa Unirii”, dar nu s-a intervenit până la vârf. Atunci s-au înlocuit, potrivit viceprimarului, plăcile de deasupra basoreliefului, precum şi plăci de la baza monumentului.

 Monumentul Unirii, un proiect executat cu minuţiozitate

 Monumentul se compune dintr -un trunchi de piramida de 14,60 încheiat în vârf cu o piramidă de 0,60 m, un tron de 2,40 m din bronz  şi trei trepte de forma octogonală în plan şi este opera maestrului Ion Jalea. Înălţimea totală a monumentului este de 19,64 m. Execuţia acestui monument a fost deosebit de minuţioasă, conform datelor care se păstrează încă în arhive. Potrivit Memoriului General ataşat proiectului nr 690/1975, Întregul edificiu se va executa pe o fundaţie existentă realizată special în acest scop, în anul 1974 , o dată cu piaţa. Adâncimea fundaţiei de 4 m din beton având aspectul unui tub de beton armat,  grosimea variind între 25 cm la bază şi 10 cm în vârful trunchiului. Prin solutia adaptată se va reduce în mod substanţial volumul de beton şi oţel. Între cota 3,34 si 4,44 betonul se va turna ulterior pentru margini, conform planşei de rezistenţă. Turnarea ulterioară se va executa deoarece este necesar ca la partea superioară a tronului să se lase liber un spaţiu de cel puţin 60 de cm, pentru pătrunderea unui montor, care va executa prinderea tronului de bronz, monolizarea şi fixarea lui cât şi sudarea şi prinderea de corpul de beton. După terminarea montării tronului de bronz se va putea umple spaţiul dintre tron şi corpul de beton şi apoi se va cofra şi turna betonul. Operaţiunile de execuţie - în primul rând sa va trasa împreună cu proiectantul perimetrul ce va fi demolat din pavajul pieţei  pentru executarea fundaţiilor. Se vor demola şi depozita la beneficiar pavajul de marmoră existent  în jurul bornei. De asemenea, borna va fi demontată şi montată pe viitorul amplasament  stabilit de Consiliul Popular Judeţean Vrancea. Accesul automacaralei se va face numai prin aleea dinspre parc  cu precauţiuni deosebite la trecerile peste zonele mozaicate. Se va înlătura stratul de ciment şi se va face legătura între armăturile lăsate în fundaţie şi baza monumentului. Se va respecta planşa de rezistenţă. În cazul unor abateri de la axul existent al pieţei, turnate anterior executării monumentului se va chema proiectantul. Tubul de beton de la cota 3,34 pâna la cota 19,4 va avea lăsate mustăţi din 60 în 60 de cm, pe verticală, pe toate laturile, conform planşei. Mustăţile vor folosi la prinderea plăcilor de granit. Între betonul armat şi placi va  rămâne un strat de 4 cm pentru beton. Se vor rezolva toate normele de securitatea muncii specifice acestui gen de lucrări,  schelele vor fi ancorate solid având în vedere înălţimea relativ mare şi spaţiul îngust pe care se lucrează. Pentru a se evita căderile de materiale si unele accidente se vor monta planşe de protecţie.  Monumentul va fi placat în totalitate cu plăci de granit de 3 cm grosime cu excepţia tronului executat din bronz. Plăcile vor avea aceeşi grosime - 3 cm- atât pentru placarea pe verticală cât si orizontală. Monumentul va avea în vârf o piramidă masivă din granit cu înăltimea de 60 cm. Întreaga suprafaţă va fi lustruită". (Dana LEPĂDATU)
 


 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
@Klaus, acum 2570 zile, 19 ore, 29 minute, 52 secunde
Pavimentul ar trebui schimbat primul, impreuna cu toata fatetarea monumentului central care se pare ca a devenit foarte periculos. Macar sa-l verifice cu atentie, sa nu cumva sa mai cada bucati din citeste integral
@Klaus, acum 2570 zile, 19 ore, 32 minute, 13 secunde
Intelegeti, oameni buni! Toata lucrarea din Piata Unirii este de mantuiala. Hora Unirii scrisa pe jos e plina de litere lipsa, a oxidat foarte urat si arata prost. Tot pavimentul chinezesc este ca si citeste integral
pal, acum 2570 zile, 22 ore, 11 minute, 30 secunde
Il poate reface DEDAL BAHAMAT cu cateva miliarde bune , cum a facut si pavajul din Pta Unirii. ,trainic pentru 2000 de ani.
Klaus, acum 2571 zile, 2 ore, 54 minute, 13 secunde
Nici nu vreau sa ma gandesc ce tragedie ar fi putut provoca....la baza monumentului stand mai mereu tineri, parinti si copii. Bine ca nu a fost nici un incident. Si totusi, cum cum ramane cu lucrarea, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.