Ultima oră

"Ultima oră:După ce ZdV a "deranjat-o din somn" Garda de mediu pretinde c-a descoperit cine-mpute Focşaniul

Ziarul de Vrancea
3 apr 2017 7124 vizualizări
Citiţi în continuare ce explicaţii dă această instituţie a statului despre modul nesimţit în care-i împuţit Focşaniul de zile bune şi trageţi singuri conluziile

ACTUALIZARE

 

50.000 de lei a costat poluarea Focşaniului cu mirosuri pestilenţiale din ultimele zile

 

Firma Aviputna Golești a fost amendată cu 50.000 lei, după ce comisarii Gărzii de Mediu au descoperit că societatea a depozitat cantități mari de dejecții de păsare pe terenuri agricole u Garda de Mediu susține că fertilizarea terenurilor cu dejecții s-a făcut fără respectarea regulilor impuse prin autorizația de mediu u societatea nu este la prima abatere 

Focșănenii au fost nevoiți să-și închidă ermetic ferestrele de la sfârșitul lui martie, 2017 și până duminică. Faptul că mirosurile pestilențiale au invadat din nou orașul a fost reclamat de numeroşi cetățeni. Vântul, bată-l vina! Așa simțim cu toții, din plin, care sunt marile realizări economice din zonă. Nimic industrial, doar pestilențial! Garda de Mediu Vrancea s-a autosesizat până la urmă, chiar de 1 aprilie, astfel că a făcut verificări la toate punctele care ar fi putut fi sursa mirosurilor. Precizăm că, la mică distanță de oraș, există două ferme de creștere a păsărilor și una de creștere a porcinelor. Comisarii de mediu au identificat, în final, o fermă de creştere a păsărilor din Goleşti, unde se transportă şi se depozitează pe terenurile proprii cantităţi importante de dejecţii de pasăre. Aceeași despre care în urmă cu doi ani scriam că ar trebui să investească nu doar în izolarea lagunelor de dejecții, ci și în responsabilitate și respect față de focșăneni. Aviputna din Goleşti  a fost amendată cu suma de 50.000 de lei, sumă mult mai mare față de cea din anul 2014, respectiv 15.000 lei. ”Administrarea ca fertilizant a dejecţiilor s-a făcut prin nerespectarea tehnicilor şi etapelor de fertilizare prevăzute în autorizaţia de mediu, societatea transportând dejecţiile fermentate cu mijloace care permit eliberarea de emisii în atmosferă, iar depozitarea temporară pe o suprafaţă relativ mare în câmp, nepermisă de autoritatea de reglementare şi neîncorporarea imediată în sol, aşa cum prevede Codul bunelor practici agricole, au determinat, sub influenţa condiţiilor meteo, o vaporizare intensă. S-au dispus măsuri imediate de interzicere a operaţiunilor de transport a dejecţiilor, încorporarea imediată a dejecţiilor depozitate în câmp, efectuarea în continuare a acestor acţiuni cu respectarea strictă a regulilor stabilite prin actele de reglementare”, potrivit comunicatului trimis de Garda de Mediu Vrancea. Întrebarea rămâne: Este mai ieftin să se plătească amenzi sau să se investească în soluții eficiente?

 

Comisarii Gărzii de Mediu vor merge în teren la fertilizările cu dejecții

Aurel Cristian, șeful Gărzii de Mediu Vrancea, spune că în urma incidentului care a făcut de nerespirat aerul din Focșani, a luat decizia să se supravegheze mult mai strict modul în care se transportă dejecțiile pe terenurile agricole și cum se fac fertilizările. ”Nu vom mai permite să se facă fertilizări fără prezența Gărzii de Mediu. Vom cere graficul cu fertilizările, pe zile și unde se fac, pentru a fi prezenți și noi la fața locului”, a spus Aurel Cristian. Comisarul șef al Gărzii de Mediu Vrancea nu a vrut să confirme numele firmei amendate, însă a spus că de la aceasta nu se mai așteaptă la probleme pentru că firma respectivă obișnuiește să arunce primăvara dejecțiile strânse timp de un an de zile. ”Prin autorizația de mediu le-am pus reguli foarte clare pentru fertilizare. Dejecțiile trebuie încorporate în pământ, nu trebuie depozitate. În momentul în care le-ai întins, sunt condiții excelente pentru împrăștierea mirosului. Le-am spus că trebuie să vadă care este vântul dominant, să nu bată spre oraș, să nu împrăștie dejecțiile atunci când este cald”, a mai spus Aurel Cristian. Practic, firma în cauză în loc să transporte dejecțiile pe câmp și să le încorporeze imediat, le-a depozitat în cantitate mare pe teren în vederea împrăștierii, iar de aici mirosurile. Firma vinovată are, potrivit șefului Gărzii de Mediu Vrancea, o investiție în derulare cu fonduri europene pentru dotarea cu un echipament pentru uscarea dejecțiilor și transformarea acestor în îngrășământ care să poată fi ambalat și comercializat. Alte firme care au pus probleme în trecut dețin suprafețe mari de terenuri în mai multe zone ale județului, ceea ce le permite să alterneze zonele în care fac fertilizări cu dejecții. Astfel, iarna, fertilizările se fac pe terenurile din jurul Focșaniului, iar când se încălzește, pe terenurile din localitățile mai îndepărtate de oraș.

Din marile realizări economice cu iz… și repetiție

În anul 2014, în Ziarul de Vrancea am publicat o opinie despre mirosul pestilențial care invadează orașul în zilele călduroase. De obicei, în serile de vară aerul devine insuportabil, dar anul acesta fenomenul s-a declanșat mult mai devreme. Reacțiile nu au întârziat să apară, iar pe rețelele de socializare focșănenii au reclamat din nou faptul că nu se poate respira. Și chiar așa a fost. Totodată, a fost și un prilej prin care tabăra politică adversă să acuze mai mult ca niciodată. Și? Unde sunt soluțiile? Situația persistă de zeci de ani și nu ai cum să muți fermele mult mai departe. Pe la noi, așa cu am mai spus, ”nu mai curge Milcovul cu grăbire, curg dejecţiile în neştire şi ne învăluim serile de vară cu mirosurile moldoveneşti de r..at. ”, precizam în textul din 2014. ”Încă din anul 2006, Ziarul de Vrancea publica un text din care reieşea cum s-a pasat motanul în curtea cui s-a nimerit şi vinovaţii declarau că situaţia se va remedia imediat ce se va achiziţiona nu ştiu ce instalaţie performantă. Au mai trecut încă 8 ani de atunci şi situaţia s-a repetat în fiecare vară”, am reamintit în același text din 2014. Au mai trecut doi ani de atunci, iar amenzile usturătoare nu i-au potolit pe cei care nu au avut respect pentru focșăneni.

Porți deschise la Aviputna în 2014

A urmat un protest al societății civile în Piața Unirii. Atunci, câțiva dintre cei ”intoxicați” au ieșit cu recipientele pline de parfum și au udat pavimentul de gresie chinezească cumpărată din cei  8 milioane de euro investiți în Piața Unirii. Am deschis cu toții dulapurile şi am scos din ele nişte parfumuri.  Ne-am ”bătut” cu ”pufuri” de lăcrămioare, de salcâm alb, de chanel, de orice miros care ar fi putut schimba atmosfera de cloacă! ”Puff spre nord, puff spre sud, puff spre toate punctele cardinale, inclusiv spre Consiliul Judeţean. Nu am politizat acţiunea, dar nu a stricat un puff! Am reuşit într-un fel să ne exprimăm off-ul. Revolta noastră a determinat ca una dintre societăţile bănuite de nereguli să-şi deschidă porţile şi să invite pe toată lumea să se convingă la faţa locului că toate găinile se hrănesc, cresc, se ouă şi se ... (! Ştiţi voi) libere la sol, în cele mai europene şi ecologice condiţii”, povesteam, tot în anul 2014, pentru Adevărul.ro. Societatea Aviputna ne-a invitat să vedem că acolo totul e curat ca lacrima și nu este cazul să ne lamentăm atât de tare. Noi am acceptat tocmai din dorința de a elucida misterul și am apreciat faptul că a fost singura societate care s-a arătat interesată să ofere lămuriri.”Am vizitat una dintre halele pentru găini ouătoare. Am inspirat adânc aerul, nimic! Am mirosit găinaţul de la 2 mm, nimic! Uscat-curat! Pasul doi: Hala de sortare şi ambalare şi depozitare. Prea puţine cartoane de ouă depozitate. Cerere mare! Îi cred! Mirosea a curat, a var şi vopsea proaspătă! Nu aici era neregula! Ieşim ca nişte marţieni din hală numa` buni de îmbarcat spre... staţia de depozitare dejecţii! Eh! Aici e mai complicat! Traversăm curtea. Aflăm că peste 200 de hectare de teren agricol sunt fertilizate cu găinaţ, că cererea este mare şi pentru acest timp de îngrăşământ, dar care ar fi interesul? „Să încasăm bani sau să hrănim sănătos găinile?”, mai precizam în același articolul din Adevărul. Totuși, situația se repetă și în 2017 și devine cam frustrant să deschizi fereastra şi să inspiri amestecuri de grajd! Fiecare societate îşi va apăra cauza şi totul ar părea a fi în armonie cu mediul.

Am insistat să vedem laguna cu dejecţii

Povestea continuă! Un drum, un curs de apă aproape colmatat, o movilă, un canal de colectare a apelor uzate şi, în sfârşit, „laguna”. Aproape golită, încă mai oferea o imagine marţiană. Pe ici-colo se simţeau mirosurile, dar nu atât de puternice încât să te alunge! Probabil că mirosul din laguna celor de la ferma de creştere a porcinelor ar fi de 30-40 de ori mai mare, dar până nu ne deschid şi ei porţile, nu putem judeca! Reprezentanţii societăţii Aviputna au recunoscut că „laguna” trebuie acoperită, dar investiţia au estimat-o la 400.000 euro. ”Este mai greu, nu mai sunt bani şi fiecare pas trebuie calculat şi pus pe lista de priorităţi! Ce am reuşit să facem până acum, am făcut!”, au spus, în 2014, reprezentanții fermei de păsări. Vom vedea ce se va mai întâmpla și cât timp vom mai fi nevoiți să înspirăm ”parfumurile” lor. (A.T., M.B.)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
sandu, acum 2550 zile, 16 ore, 33 minute, 35 secunde
cred ca mai trebuie sa cercetati
stan, acum 2550 zile, 17 ore, 52 minute, 39 secunde
VA exprima viitorul in actiune si se scrie legat .
alex, acum 2551 zile, 5 ore, 13 minute, 44 secunde
Mie mi se pare in regula, au gasit sursa, I-au sanctionat asta trebuie sa faca garda de mediu. Nesimtiti sint aia de la Aviputna, ca daca ferma este din Golesti, numai Aviputna a lui Balaban este.
Veber Laurentiu, acum 2551 zile, 6 ore, 59 minute, 32 secunde
..urmariti ultimul rind al comunicatului dpdv. gramatical care este sub semnatura.!!!
., acum 2551 zile, 7 ore, 11 minute, 59 secunde
nu se da nume , ptr ca de acolo mananca toti imbuibatii judetului
, acum 2550 zile, 18 ore, 16 minute, 33 secunde
Hahahahaha....sa lesini de ras,nu alta...apai nu de acolo isi ling degetele VIPurile burtoase ,pantecoase,arogante,matoase ale provinciei,vipuri aflate vesnic la putere,dupa al doilea razboi citeste integral
delavrancea, acum 2551 zile, 7 ore, 20 minute, 45 secunde
" ...v-a sanctiona orice abateri " ??? Dar abaterile de la normele elementare ale gramaticii limbii romane, cine le sanctioneaza ? Adunatura de politruci agramati...
lars, acum 2551 zile, 11 ore, 8 minute, 21 secunde
SI SOCIETATEA CARE A ,,PACATUIT,, NU ARE NUME?COMUNICATUL ASTA NU PREA ...MIROASE BINE!AVETI CURAJUL SA DATI UN NUME IN SPATIUL PUBLIC SAU VA E FRICA DE UN PROCES?HMMM!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.