Ultima oră

Cetăţeni amendaţi pentru provocarea incendiilor de vegetaţie uscată

Dan Chiriac
2 apr 2017 1140 vizualizări
15 intervenţii au avut pompierii în numai o săptămână pentru astfel de incendii u sancţiunile pot ajunge la 2.000 de lei

 Trei cetățeni au fost sancționați pe parcursul acestei săptămâni deoarece nu au respectat măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor în cazul utilizării focului deschis. Marți, 28 aprilie a.c., un cetățean din orașul Panciu care a dat foc resturilor vegetale rezultate în urma curățării viei a scăpat flăcările de sub control, incendiul propagându-se la plantația de viță de vie din apropiere. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2000 lei pentru nerespectarea normelor specifice de apărare împotriva incendiilor la utilizarea focului deschis.  Miercuri, 29 martie a.c., alte două persoane au fost sancționate contravențional pentru fapte similare. O persoană din localitatea Țifești care a scăpat de sub control focul  făcut ca urmare a lucrărilor de curățenie efectuate în propria grădină s-a extins și a cuprins grajdul gospodăriei învecinate. În localitatea Panciu, un cetățean care efectua lucrări de igienizare a plantației de viță de vie a solicitat sprijin pompierilor după ce focul s-a extins la butucii din plantație. Şi în aceste cazuri, s-a luat măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în cuantum de 1000 lei fiecare.

Incendiile la vegetația uscata, în creștere

 „Astfel de situații, care pot părea inițial că nu au un grad de pericol ridicat, favorizate de vânt şi de stadiul avansat de uscăciune, pot degenera, transformându-se în adevărate pericole. Scăpate de sub control, flăcările se pot extinde cu ușurință și rapiditate. În această perioadă, în urma acţiunilor de igienizare a terenurilor şi curţilor de vegetaţia uscată, conform datelor statistice întocmite la nivelul inspectoratului, se observă o creştere a numărului incendiilor de vegetaţie uscată. Numai în această săptămână s-au înregistrat 15 intervenții pentru stingerea incendiilor care se manifestau la vegetație uscată, 5 dintre acestea fiind gestionate independent de serviciile voluntare pentru situații de urgență. Astfel de intervenții s-au înregistrat pe teritoriul localităților Câmpineanca, Cârligele, Paltin, Reghiu, Dumbrăveni, Focșani (cartier Mândrești), Panciu, Adjud, Slobozia Ciorăști, Bolotești și Cotești.  Pentru a se evita astfel de situaţii în care bunurile populaţiei, mediul înconjurător şi chiar viaţa cetăţenilor sunt puse în pericol, reamintim că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se efectuează doar în locurile special amenajate, numai pe baza permisului de lucru cu foc (valabil o singură zi), emis prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii. De asemenea, utilizarea focului deschis se realizează doar pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată, iar în jurul fiecărei grămezi, pe o distanţă de 5 m, se va curăţa vegetaţia. Trebuie asigurate mijloacele şi materialele necesare pentru stingerea eventualelor incendii şi se interzice acoperirea cu pământ a focarelor”, se arată într-un comunicat al ISU Vrancea. Reprezentanţii autorităţilor publice locale au obligaţia de a aduce la cunoştinţa cetăţenilor prevederile generale şi specifice ce trebuie să fie respectate când execută arderi de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale şi, totodată, să urmărească aplicarea acestora. (D.CHIRIAC)

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.