Ultima oră

Goodbye, Londra! Sau adio?

Ziarul de Vrancea
29 mar 2017 1158 vizualizări
Marea Britanie a invocat ieri articolul 50 din Tratatul de la Lisabona care declanşează oficial procedura de ieşire a Regatului din UE n urmează doi ani de negocieri dure prinvind acordurile economice şi libertatea de circulaţie

Guvernul britanic a publicat, ieri, la nouă luni după referendumul care a divizat ţara şi a fragilizat proiectul constucţiei europene, scrisoarea care stipulează că Regatul Unit declanşează negocieri în vederea ieşirii din Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a semnat scrisoarea de activare a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care i-a fost remisă preşedintelui Consiliului European Donald Tusk. ”Notific Consiliul European, în conformitate cu Articolul 50(2) al Tratatului Uniunii Europene intenţia Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeană”, se arată în document.
Theresa May şi-a început ieri după-amiază discursul din Camera Comunelor, notând că scrisoarea a fost livrată preşedintelui Consiliului European, iar din acest moment ”Regatul unit părăseşte Uniunea Europeană”. May a precizat că este vorba de un moment istoric şi nu poate exista o cale de întoarcere pentru Marea Britanie. Ea a adăugat că naţiunea va lua de acum propriile decizii şi îşi va face propriile legi.
Theresa May a mai spus că părăsirea blocului comunitar înseamnă că legile vor fi făcute de acum înainte la Londra, Cardiff, Glasgow şi Belfast.
De asemenea, ea a menţionat că Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, dar nu şi Europa. În acest sens, britanicii vor continua să colaboreze cu europenii în probleme care ţin de securitate şi apărare după retragerea din UE.  ”Un parteneriat nou, special şi profund cu Uniunea Europeană”, a susţinut prim-ministrul Regatului Unit ”Poate acum, mai mult ca niciodată, lumea are nevoie de valorile liberale şi democratice ale Europei - valori pe care le împărtăşeşte şi Marea Britanie”, a declarat premierul în ropotele de aplauze ale parlamentarilor conservatori din Camera Comunelor.
Theresa May a menţionat că vor exista desigur consecinţe ale ieşirii din UE. Însă, ea îşi propune să livreze poporului britanic un proces ordonat de Brexit. Premierul se bazează că este atât în interesul Londrei, cât şi a Bruxelles-ului, să existe un proces de retragere cât mai puţin tensionat din UE. May a precizat că britanicii nu vor încerca să păstreze doar beneficiile unei aparteneţei la blocul comunitar în timpul negocierilor pentru Brexit.
”Atunci când voi sta în următoarele luni la masa negocierilor, eu voi reprezenta fiecare persoană din întreaga Mare Britanie - tineri şi bătrâni, bogaţi şi săraci, din metropole, orăşele, comune şi sate. Şi da, pe acei cetăţeni ai UE care au transformat această ţară în acasă”, a continuat ea.
Planul Guvernului pentru Brexit vorbeşte despre o ţară cu adevărat globală, care va construi relaţii cu vechi prieteni şi cu noi aliaţi din întreaga lume.

“Marea Britanie păşeşte în necunoscut”

Presa britanică şi-a luat la revedere de la Uniunea Europeană, după 44 de ani, publicaţiile afişând pe primele pagini, ieri, titluri prin care şi-au exprimat regretul sau, dimpotrivă, bucuria în privinţa declanşării procesului formal de implementare a Brexit-ului. The Guardian a publicat pe prima pagină un puzzle cu harta Europei din care lipsesc piesele ce ar fi trebuit să reprezinte Marea Britanie. În locul pieselor este afişat titlul: ”Today Britain steps into the unknown” (”Astăzi Marea Britanie păşeşte în necunoscut”).
Pe de altă parte, tabloidul Daily Mail a folosit titlul cu majuscule ”Libertate!”.
Tabloidul The Sun, încă cel mai vândut cotidian britanic, a publicat pe prima pagină o imagine cu Stâncile albe de la Dover, care despart Anglia de Franţa, alături de titlul ”The Sun. Dover & Out”, care trimite la expresia ”over and out”, o formulă informală de a spune ”la revedere”. Deasupra titlului, The Sun a publicat textul: ”Astăzi, în timp ce prim-ministrul nostru declanşează ieşirea Marii Britanii din UE, transmitem acest mesaj de pe cunoscutele Stânci albe către vecinii noştri”.
Într-o notă mai sobră, The Times a optat pentru titlul “The eyes of history are watching” (”Ochii istoriei urmăresc”), încadrat lângă portretul lui Robert Walpole, primul prim-ministru al Marii Britanii, tablou care apare deasupra unui şemineu în faţa căruia Theresa May a semnat scrisoarea. Folosind aceeaşi imagine a prim-ministrului britanic semnând scrisoarea, The Daily Telegraph a optat pentru titlul: ”Uniţi dincolo de Brexit, spune May”.
Financial Times a publicat aceeaşi imagine, la dimensiuni mai mici, cu titlul simplu: ”May semnează scrisoarea istorică în privinţa Brexit-ului şi deschide calea pentru compromis”. Imaginea prim-ministrului britanic semnând scrisoarea a apărut şi pe primele pagini ale publicaţiilor Daily Mirror şi Metro, cu titlurile: ”Dragă UE, este timpul să plecăm”, lângă un citat al premierului – ”Suntem o uniune extraordinară de persoane şi naţiuni cu o istorie plină de mândrie şi un viitor strălucit”, respectiv ”May ne deconectează”. Daily Express a ales titlul ”Dragă UE, te părăsim”, mesaj pe care i l-a atribuit prim-ministrului britanic către Bruxelles.
A existat şi o publicaţie, Daily Star, care a ignorat aproape complet subiectul Brexit-ului, la care a făcut referire într-un chenar mic aflat în colţul din dreapta al primei pagini, cu mesajul: ”Brexit-ul începe astăzi”, aşezat deasupra unei imagini cu Mel B în lenjerie intimă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.