Ultima oră

Cinci angajaţi ai Electrica şi doi patroni din judeţ trimişi în judecată în dosarul Reţeaua “Maistrului”

Ziarul de Vrancea
28 mar 2017 9041 vizualizări
Aceştia sunt următorii: maiştrii Vasile Aldea şi David Bucur şi electricienii Marin Preda, Ionel Toma, şi Aurel Tîrlă angajaţi ai Electrica Distribuţie Muntenia Nord , şi oamenii de afaceri locali Valentin Stoica, patronul Lumy Rob şi Ionuţ Damaschin, de la SC Arta Fier Damaschin din Goleşti.Conform achetatorilor în grupul infracţional organizat apare şi numele fostului director Dumitru Dănilă, care a murit anul trecut .Prejudiciul reţinut de procurori în cauză este de peste un milion de lei

 

Dosarul penal deschis în octombrie 2014 de procurorii vrânceni s-a finalizat săptămâna trecută, prin trimiterea în judecată a şapte persoane, cinci angajaţi ai Electrica Distribuţie Muntenia Nord şi doi patroni din judeţ.Despre acest caz Ziarul de Vrancea  a scris de-a lungul timpului următoarele articole:

Reţeaua “Maistrului” - Mega-afacerea penală cu energie electrică din subordinea lui Dănilă;

 

"În Focşani doar proştii plătesc curentul electric!"

 

Din cercetările procurorilor rezultă afaceriştii locali menţionaţi ar fi beneficiat de ajutorul angajaţilor Electrica, contracost , pentru a "interveni" în contoarele care măsurau consumul de energie electrică , astfel încât beneficiarii să nu plătească valoarea reală  pentru energia electrică consumată sau să plătească foarte puţin.Anchetatorii au mers la "punct ochit - punct lovit" în majoritatea percheziţiilor făcute la persoanele care beneficiau de energie electrică gratuită.Un maistru din cadrul Electrica Focşani era “omul de legătură” care aranja cu cei interesaţi în afacerea penală cu energie furată.De la acesta, anchetatorii au confiscat circa 30.000 lei şi câteva mii de euro, bani pe care nu a putut să-i justifice.Afacerea devenise atât de profitabilă încât “doar proştii mai plăteau energia electrică” Vom reveni cu amănunte.

ACTUALIZARE articol 28.03.2017 ora-18,30:

 

 

Foto: Branșamentele erau realizate cu ajutorul lucrătorilor de la Electrica implicați în rețeaua infracțională

 

Rețeaua Maistrului dă ochii cu instanța de judecată

 

Cinci foști și actuali lucrători la Electrica Focșani care făceau parte din gruparea intitulată generic ”Rețeaua Maistrului” au fost trimiși în judecată.Alături de aceștia, mai sunt judecați doi patroni de societăți comerciale și una dintre cele două firme.Faptele privesc grupul infracțional care ”gira” consumul ilegal de curent de la cinci societăți comerciale din Focșani, printre care se numără două restaurante, două magazine și o societate de prelucrare a fierului forjat

 

Rețeaua Maistrului a ajuns în instanță după aproape doi ani și jumătate de cercetări, verificări și expertize tehnice. Aproape un milion de lei este prejudiciul total calculat de oamenii legii, rezultat din furtul de electricitate din rețeaua furnizorului de energie electrică. Numai în cazul unui singur inculpat, afaceristul Valentin Victor Stoica, patronul de la Lumy Rob din Focșani, anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu de circa 600.000 lei. Cel de-al doilea patron inculpat în acest dosar este Ionuț Damaschin, de la Arta Fier Damaschin din Golești. Atât el cât și societatea au fost inculpați în acest dosar pentru că au beneficiat de energie electrică ”subvenționatăde ”Rețeaua Maistrului”. Valoarea este însă mai mică decât în cazul restaurantului LumyRob. În ”hora” energie electrice ”subvenționate” de Maistru au mai intrat, cel puțin conform materialului de urmărire penală din acest dosar, alte trei societăți, respectiv Maxicom, Dalex Doc Golești, IMN Max Mixt (n.r.- societatea care patronează restaurantul Zimbru aparținând omului de afaceri Ion Manoliță). Procurorii nu au finalizat însă cercetările cu privire cei care au beneficiat de rețeaua Maistrului, motiv pentru care, pentru alte fapte, cauza a fost disjunsă.  Potrivit procurorilor, afaceriştii ar fi beneficiat de ajutorul angajaţilor Electrica, contracost evident, pentru a "interveni" în contoare, astfel încât beneficiarii nu plătească energia electrică consumată sau să plătească foarte puţin. Este vorba despre restaurante, spaţii de producţie, unde de obicei facturile la energia electrică sunt însemnate. Valentin Stoica, patronul de la Lumy Rob este învinuit de furt, dar şi de spălare de bani, după ce în perioada septembrie 2010-septembrie 2014 , cu ajutorul lui Vasile Aldea, David Bucur şi Marin Preda a sustras 444.373 kwh energie electrică, în valoare de 248.774 de lei, de la reţelele de distribuţie Muntenia Nord. Aceeaşi persoană este învinuită pentru sustragerea unei cantităţi de 633.070 kwh energie  electrică, în valoare de 363.403 lei, prin folosirea de instalaţii clandestine.

Cum erau răsplătiţi electricienii

Procurorii spun că în schimbului ajutorului, patronul Stoica i-a dat lui Bucur David 20 de bucăţi popi metalici, în valoare de 400 de lei şi i-a organizat fiicei acestuia o petrecere la Restaurantul Lumy Rob, în valoare de 1.500 de lei. Totodată, David a participat la un revelion pe gratis în restaurantul afaceristului, pentru care ar fi trebuit plătească 100 de euro. În ceea ce-l priveşte pe Ionuţ Damaschin, unul din patronii de la Artă Fier Damaschin Goleşti, acesta a sustras energie electrică în valoare de 199.051 de lei. Cu ajutorul lui Aldea, Bucur, Preda, Toma şi Tîrlea, acesta a beneficiat de o instalaţie clandestină la reţelele Electrica. Damaschin este învinuit şi de dare de mită, pentru că i-a oferit lui Vasile Aldea porţi de acces şi panouri din fier forjat în valoare de 5.000 de lei, pentru imobilul său din comuna Vulturu, satul Hînguleşti. În judecată a fost trimisă şi firma Artă Fier Damaschin, în calitatea de persoană juridică, pentru dare de mită. Procurorii au renunţat la urmărirea penală faţă de Odette Adam, acuzată iniţial de fals în înscrisuri. În cauză s-a reţinut că şi alte societăţi din Vrancea, precum Maxicom sau Dalex Doc au beneficiat de ajutorul angajaţilor Electrica, fiind creat un prejudiciu de peste 150.000 de lei.

 Cine este Maistrul și care sunt membrii rețelei

În octombrie 2014, procurorul vrâncean Nicolae Pîrcălăbescu demara în forță cercetările în acest dosar, după ce mai multe semnale fuseseră trase chiar pe forumul de comentarii al site-lui Ziarului de Vrancea. Zeci de persoane ajungeau la audieri și erau întrebate despre implicarea în grupul infracțional care ghida furturile din rețeaua de distribuție a energiei electrice. În cursul acestei luni, doar cinci dintre ei au fost trimiși în judecată. Este vorba despre maiştrii Vasile Aldea şi David Bucur şi electricienii Marin Preda, Ionel Toma, şi Aurel Tîrlă. Primii doi au avut, conform anchetatorilor, rolurile cheie în organizarea grupării infracționale. Aceştia sunt învinuiţi pentru fapte de corupție, luare de mită în legătură cu abuzul în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complictate la furt, instigare sau complicitate la executarea de instalații clandestine în scopul ocolirii dispozitivelor de măsură și control. La o singură percheziție domiciliară, de la un angajat Electrica s-au ridicat 30.000 de lei şi 7000 de euro,  bani obţinuţi din „şpăgi”. Doar în cazul maistrului Vasile Aldea, în vârstă de 65 de ani, au fost reţinute de către procurori inițial, nu mai puţin de 60 de fapte penale, în timp ce David Bucur, de 49 de ani, este învinuit de comiterea a 35 de fapte. În cazul lui Aldea, după noile precizări în privința infracțiunii de abuz în serviciu, au fost reţinute peste 40 de fapte, multe dintre ele având mai multe acte materiale.

Fostul director făcea parte din grup

Fostul director al Electrica Distribuţie, care a murit anul trecut, apare în dosar ca făcând  parte ,conform rechizitoriului întocmit de procurorul de caz, dintr-un grup infracţional organizat.

“În perioada 2012-aprilie 2015, Dumitru Dănilă, Aldea Vasile, David Bucur, Preda Marin, Ionel Toma şi Aurel Tîrlă au constituit un grup infracţional organizat care a avut ca scop sustragerea de energie electrică”, se arată în rechizitoriul procurorilor. Totodată, Aldea şi David sunt învinuiţi şi de şantaj, după ce la sfârşitul anului 2014 l-au constrâns prin ameninţare pe un electrician, angajat al Muntenia Nord, să nu mai facă cunoscute consumurile frauduloase de energie la consumatorii de la care cei doi maiştri primeau sume de bani sau alte foloase. Electricianul a fost ameninţatva fi mutat la o altă formaţie de lucru şi i se va lua maşina de serviciu. În cauză, procurii au dispus măsuri asiguratorii, pe bunuri imobile, pentru recuperarea prejudiciului. Reamintim că în 24 mai 2016, procurorii i-au reţinut pe Aldea, Bucur, Preda, Stoica, Damaschin şi Tîrlă. Pe 26 mai, magistraţii Tribunalului Vrancea au admis în parte cererea procurorilor de arestare preventivă a celor pomeniţi, fiind arestaţi pentru 30 de zile Aldea, Bucur şi Stoica, iar faţă de Damaschin s-a luat măsura arestului la domiciliu. Instanţa a dispus controlul judiciar faţă de Marin Preda. Pe 21 iunie 2016 s-a prelungit măsura arestării preventive faţă de cele trei persoane aflate deja după gratii, iar la 30 iunie Curtea de Apel Galaţi a decis încetarea arestului preventiv în cazul lor, dar şi în cazul arestului la domiciliu faţă de Damaschin. În iulie 2016, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea  a luat decizia controlului judiciar, pentru 60 de zile, faţă de Aldea, Bucur, Stoica şi Damaschin. Un alt inculpat din acest dosar este cercetat separat după ce a pretinseste avocat și a cerut anchetatorilor date și documente din dosarul aflat în faza de anchetă. Cauza se află în prezent în fază de Cameră Preliminară la Tribunalul Vrancea. (G. SAVA)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
gica, acum 603 zile, 3 ore, 19 minute, 59 secunde
De ce nu lasati toate mesajele?I deranjeaza pe schiopu de Martis?
gicu, acum 603 zile, 3 ore, 22 minute, 17 secunde
Pe Vasile Aldea il doare in tenesi,tocmai si- a luat un mare WW Amaroc si se da cu el prin oras! Pai de cand fura asta,habar nu aveti...,vad ca pe Martis nu il intreaba nimeni ca avea TRAF separat la citeste integral
gimi ionut, acum 603 zile, 4 ore, 11 minute, 15 secunde
Pe Vasile Aldea il doare in tenesi,tocmai si- a luat un mare WW Amaroc si se da cu el prin oras! Pai de cand fura asta,habar nu aveti...,vad ca pe Martis nu il intreaba nimeni ca avea TRAF separat la citeste integral
dany, acum 603 zile, 19 ore, 2 minute, 7 secunde
Nebunel,vrei sa bagi mortul la parnaie?Danila e pamant de flori de care a luni!!!!
dany, acum 603 zile, 19 ore, 5 minute, 56 secunde
Ticule,nu prea ai fost pe la scoala fratior
Ticu, acum 603 zile, 19 ore, 16 minute, 26 secunde
Famiglia danila la puscarie!familia David la puscarie.familia Mihu la puscarie,bolovan la pusacrie huooo hotii la puscarie .la puuuuscarieee,la puscariiie,band ade hoti la puscarie,va duceti la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.