Ultima oră

Neculai Ionescu a fost condamnat definitiv în dosarul conflictului de interese

Gabriel Sava
23 mar 2017 6502 vizualizări
Anterior, fostul edil a mai primit o condamnare definitivă în dosarul adreselor falsificate de la PNG u pentru faptele comise în ambele cauze, Ionescu urmează să execute sub supraveghere o pedeapsă de un an și două luni u fostul primar a rămas definitiv și fără postul de consilier local

O nouă condamnare definitivă pe numele fostului primar de la Homocea, Neculai Ionescu. Judecătorii Curții  de Apel de la Galați au decis în cursul acestei săptămâni respingerea apelului declarat de fostul primar în dosarul în care acesta a fost judecat pentru comiterea infracțiunii de conflict de interese. ”Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Ionescu Neculai împotriva sentinţei penale nr. 2021/02.11.2016 a Judecătoriei Focşani (…). Definitivă”, se arată în decizia de luni a magistraților gălățeni. În acest fel, Ionescu rămâne cu o condamnare de un an și două luni de închisoare pe care urmează să o execute sub supraveghere.

”Condamnă pe inculpatul Ionescu Neculai, pentru săvârşirea infracţiunilor de: - conflict de interese,(…) (comisă la data de 02.11.2011), la o pedeapsa de 1 an închisoare; - conflict de interese, (…) (comisă la data de 30.10.2012), la o pedeapsa de 1 an închisoare; - conflict de interese, (…) (comisă la data de 29.11.2013), la o pedeapsa de 1 an închisoare; Constată că infracţiunile din prezenta cauză sunt concurente cu infracţiunile pentru care i s-a aplicat condamnatului pedeapsa de 10 luni închisoare și pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 al. 1, lit. a, teza a II-a, b şi c Cod penal din 1969, prin sentinţa penală nr. 226/07.06.2015 a Judecătoriei Adjud, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 1415/A/15.12.2015 a Curții de Apel Galați. Descontopește această pedeapsa rezultantă de 10 luni închisoare, în pedepsele componente, astfel: -8 luni închisoare, pentru instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale (…) - 8 luni închisoare, pentru infracţiunea de uz de fals, (…) -sporul de 2 luni închisoare. (…) anulează suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante de 10 luni închisoare și pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 al. 1, lit. a, teza a II-a, lit. b şi c Cod penal din 1969, aplicată prin sentinţa penală nr. 226/07.06.2015 a Judecătoriei Adjud, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 1415/A/15.12.2015 a Curții de Apel Galați. (…) contopeşte toate pedepsele de mai sus în pedeapsa mai grea de 1 an închisoare, pe care urmează că o execute inculpatul. Menține și sporul de 2 luni închisoare stabilit prin sentinţa penală nr. 226/07.06.2015 a Judecătoriei Adjud, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 1415/A/15.12.2015 a Curții de Apel Galați, pedeapsa finală de executat fiind de 1 an şi 2 luni închisoare și pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 al. 1, lit. a, teza a II-a, b şi c Cod penal din 1969. În baza art. 861 Cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicată inculpatului pe durata termenului de încercare de 3 ani și 6 luni, care se va socoti de la data rămânerii definitive a sentinţei penale nr. 226/07.06.2015 a Judecătoriei Adjud prin care s-a pronunțat anterior suspendarea condiționată a executării pedepsei – respectiv data de 15.12.2015 (…). Obligă inculpatul ca pe durata termenului de încercare să respecte măsurile de supraveghere (…) de a căror verificare va răspunde Serviciul de Probaţiune Vrancea: - să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune Vrancea ; - să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea, - să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, - să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existent (….)”, se arată  în decizia Judecătoriei Focșani din 2 noiembrie 2016.

Ionescu a fost trimis în judecată pentru că a atribuit lucrări fratelui său

 Rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată Ionescu face trimitere la fapte comise de edilul liberal în perioada 2011-2013. “În perioada 2011- 2013, Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Homocea a încredințat direct PFA I. I., din localitate, care aparține fratelui primarului în funcție, trei contracte de prestări servicii, respectiv pentru deszăpezire și pentru combaterea poleiului de pe drumurile de interes public din localitatea Homocea”, au spus procurorii gălățeni la momentul trimiterii în judecată. Documentele au fost semnate între frații Neculai Ionescu în calitate de primar și Ilie Ionescu, titularul PFA-ului care a executat lucrările. Conform materialului de urmărire penală, primul contract s-a semnat în noiembrie 2011, pentru închirierea de utilaje în vederea deszăpezirii principalelor drumuri comunale din Homocea. În mod similar s-a procedat și în toamna lui 2012 și 2013, când primarul a semnat noi contracte în vederea combaterii poleiului pe drumurile asfaltate de interes public din comună. Procurorii au stabilit că PFA-ul aparținând fratelui primarului de la Homocea ar fi obținut un avantaj patrimonial în sumă de 11.135 lei. La momentul trimiterii în judecată, fostul edil a spus că banii respectivi ar fi acoperit doar valoarea carburantului consumat de fratele său cu un tractor cu remorcă din care s-a împrăștiat materialul antiderapant. Pe rolul unei unități de parchet se mai află în cercetare un dosar penal care îl privește pe fostul edil Neculai Ionescu. Dacă va fi trimis în judecată și va fi condamnat în interiorul termenului de încercare stabilit prin decizia definitivă de luni, Ionescu ar putea ajunge după gratii.

 Ionescu a rămas definitiv și fără postul de consilier local

Din 2004 și până în iunie 2016, Neculai Ionescu a fost primarul comunei Homocea. La alegerile locale de anul trecut, acesta a candidat din partea UNPR pentru un nou mandat de primar însă a obținut doar un post de consilier local. Ca urmare a condamnării definitive din dosarul adreselor falsificate, acesta a fost demis din Consiliul Local, decizie pe care Ionescu a contestat-o la instață. Cererea de anulare a HCL de demitere a sa și a fostului său viceprimar, la rândul său, condamnat definitiv. Atât instanța de fond cât și cea de apel au respins cererea de anulare a HCL 9/49/5.07.2016, cea prin care fostul primar și-a pierdut postul de consilier local. (Gabriel SAVA)

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.