Ultima oră

Lovitură DNA la Focşani Decebal Bacinschi, cercetat pentru abuz în serviciu în dosarul luminiţelor

Gabriel Sava
22 feb 2017 5009 vizualizări
Acesta a fost pus sub control judiciar în dosarul privind atribuirea lucrărilor de iluminat ornamental în Piaţa Unirii u procurorii spun că faptele au avut loc în perioada decembrie 2013- ianuarie 2014 u din bugetul local s-au achitat prin încredinţare directă către o firmă din Bucureşti 497.000 lei pentru „perdeaua” de luminiţe u şedinţa de CL din 16 decembrie 2013 a avut loc după ce lucrările fuseseră terminate

Lovitură a procurorilor anticorupţie la Primăria Focşani. Fostul edil din partea PSD, Decebal Bacinschi, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile începand cu data de 22 februarie 2017. Măsura a fost luată după ce anchetatorii i-au comunicat fostului primarare calitate de inculpat sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu. Cauza penală vizează modul de atribuire a lucrărilor pentru instalaţiile de iluminat ornamental din Piaţa Unirii, lucrări executate de firma Total Strada SRL din Bucureşti în decembrie 2013. „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 22.02.2017, a inculpatului Bacinschi Decebal-Gabriel, la data faptei primar al Municipiului Focşani, judeţul Vrancea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, se arată în comunicatul de presă al DNA dat publicităţii în cursul zilei de miercuri.

Procurorii au descins în 2014 la Focşani

 

DNA a ridicat în martie 2014 mai multe documente de la Primăria Focşani

 În primăvara anului 2014, echipe mixte de anchetatori poposeau la Primăria Focşani, acolo unde au mers şi au solicitat mai multe documente, referitoare la mai multe investiţii ale municipalităţii. Tot atunci, procurorii au făcut şi o percheziţie informatică a mai multor computere, printre care se număra şi cel al primarului pe atunci în funcţie, actualmente inculpat în prezenta cauză. Oamenii legii au ridicat atunci echipamente IT, suporturi magnetice de stocare, dar şi sute de volume cu documente de la diverse compartimente şi departamente ale primăriei. „Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2013-2014. În cursul zilei de 09 martie 2016, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 7 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Vrancea şi Ilfov, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale”, este conţinutul comunicatului remis la momentul respectiv presei, adică pe 9 martie 2016. Pe atunci primar în funcţie, Decebal Bacinschi s-a arătat destul de liniştit, după ce procurorii au stat de vorbă cu acesta şi au făcut o percheziţiei informatică a computerului aflat în biroul edilului şef. Tot atunci au început şi acuzele la adresa juristului Liviu Pogorevici, pe care mulţi l-au indicat ca fiind denunţător în cauză. Doar că suspiciunile se îndreptau către modul în care au fost încredinţate, verificate, decontate şi bugetate lucrări la mai multe obiective de investiţii, printre care două mari unităţi şcolare.

Ce spun acum procurorii DNA

Conform comunicatului de ieri, obiectul dosarului penal îl constituie contractul privind obiectivul ,,Instalaţii de iluminat ornamental în Piaţa Unirii - Municipiul Focşani”. Adică montarea celebrei perdele de luminiţe din Piaţa Unirii care, la începutul lunii decembrie 2013, era deja montată, iar la 2 săptămani, municipalitatea cerea votul consilierilor pentru plata serviciilor prestate. „În perioada decembrie 2013 - ianuarie 2014, inculpatul Bacinschi Decebal-Gabriel, în calitate de primar al municipiului Focşani, cu intenţie, a atribuit în mod direct, către o firmă „agreată”, un contract privind obiectivul ,,Instalaţii de iluminat ornamental în Piaţa Unirii - Municipiul Focşani” şi ulterior a achitat contravaloarea lucrărilor, deşi ştia că preţul acestora este supraevaluat.În ambele cazuri, edilul a acţionat contrar dispoziţiilor legale, rezultatul acestor acţiuni fiind prejudicierea bugetului local cu suma de 356.642 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în cuantum de 246.121 de către societatea respectivă. De menţionat este faptul că, la data încheierii contractului, instalarea ornamentelor de sărbători era deja finalizată”, se arată în comunicatul de presă de ieri. La momentul respectiv, mai mulţi consilieri ai opoziţiei din CL Focşani au reclamat „urgenţa”, însă, prin vot, s-a aprobat alocarea sumei de 500.000 lei, din care s-a achitat cu 3000 lei mai puţin.

 „Consemnat” în ţară, Bacinschi nu a dorit să facă declaraţii   
   
Contactat telefonic pentru a-şi exprima un punct de vedere despre acuzaţiile procurorilor, fostul edil a făcut o singură remarcă. „Acum sunt pensionar, nu am de făcut nicio declaraţie”, a spus Decebal Bacinschi.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, fostul edil trebuierespecte mai multe obligaţii printre care aceeea de a nu părăsi teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului şi de a nu comunica direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

Cine urmează?
   
„În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane”, se indică în comunicatul de presă al DNA de ieri. Fără a comunica în mod oficial despre cine este vorba, procurorii au anunţat „hora” de la Primăria Focşani abia a început. Un bun motiv poate, pentru amnezia unor funcţionari de la Primărie, care nu şi-au amintit nimic despre contractul cu pricina.Sau pentru tăcerea actualului primar Cristi Misăilă, care nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere despre această situaţie, chiar dacă nu are vreo legătură cu mandatul său. Aşadar, cine urmează?(Gabriel SAVA)

Citiţi  şi:

Fostul primar al Focșaniului, Decebal Bacinschi,pus de DNA sub control judiciar;


DNA ar putea extinde cercetările şi spre Gabriel Necula în dosarul  luminiţelor;

 

 

Complice la abuz în serviciu :Șefa investițiilor și directoarea economică din Primărie anchetate alături de Bacinschi;


 Primele declaraţii ale primarului Misăilă cu privire la dosarul DNA în care-i cercetat Bacinschi;


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
bobu, acum 2618 zile, 17 ore, 35 minute, 42 secunde
sunt destui primari de la tara care merita sa fie arestati mai mult decat Bacinski de catre DNA.Succes DNA si scoateti la iveala marlaniile si hotiile petrecute aici ca nu se mai poate ! Sa fie citeste integral
GOGU, acum 2618 zile, 17 ore, 51 minute, 50 secunde
Bai zedevistilor , ca ciorile la hoituri va aruncati si va mai dati si cu presupusu ca o fi ca o pati ca cine urmeaza etc etc . Voi o sa urmati cu cei din usr si pnl
JEO, acum 2619 zile, 2 ore, 14 minute, 35 secunde
sunteti niste hoti cu toti va veni ziua cand veti plati
Tedi, acum 2619 zile, 2 ore, 46 minute, 25 secunde
Mai bine lasati scenariile deoparte si asteptati verdictul instantelor.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.