Ultima oră

Cum obţineţi autorizaţia de securitate la incendiu?

Dan Chiriac
22 feb 2017 792 vizualizări
Pompierii îşi doresc ca un număr cât mai mare de localuri publice să intre în legalitate

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a lansat  o aplicaţie online prin intermediul căreia poţi afla dacă este sau nu necesară obţinerea avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu. Softul postat pe site-ul IGSU (http://www.ijsunt.ro/ghid/) oferă posibilitatea de introducere a datelor tehnice despre o construcţie, iar după parcurgerea paşilor din platformă rezultă documentele necesare în vederea avizării sau autorizării, în funcţie de tipul şi categoria construcţiei. Astfel, cu ajutorul acestui ghid, proprietarii sau  beneficiarii  construcţiilor/amenajărilor (în cazul avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu) sau cei care deţin sau administrează adăposturi de protecţie civilă sau puncte de comandă (în cazul avizului/autorizaţiei de protecţie civilă) au posibilitatea de a verifica dacă acestea se încadrează în categoriile de construcţii care se supun acestor procese de avizare – autorizare. Totodată, aplicaţia oferă informaţii legate de documentaţia ce trebuie depusă în vederea emiterii, de către inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi cel al Bucureşti – Ilfov, a acestor acte administrative.
De asemenea, această aplicaţie conţine un link prin intermediul căruia poate fi accesată lista verificatorilor de proiecte şi a experţilor tehnici atestaţi în domeniul situaţiilor de urgenţă de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. După incendiile ce au distrus cluburile bucureştene Bamboo şi Colectiv, pompierii au atras atenţia asupra riscurilor ce intervin dacă nu este respectată legea. De altfel, în ultima perioadă, pompierii de la Inspectoratul  pentru Sitaţii de Urgenţă au desfăşurat  o serie de controale la discoteci, pub-uri şi cluburi. Printre neregulile constatate se află următoarele: nu s-au organizat şi afişat activatea de apărare împotriva incendiilor, nu  s-au verificat mijloacele de apărare împotriva incendiilor, respectiv hidranţii  şi  extictoarele, nu s-au veridficat la timp instalaţiile de punere la pămant a electricităţii statice, nu s-au prezentat actele de autoritate privind apărarea împotriva incendiilor. Instalaţia  electrică se foloseşte în unele cauze cu improvizaţii sau defecţiuni, iar uşile au sensul invers decat sensul de evacuare stabilit prin actele normative. Din cele aproape 150 de localuri publice, foarte puţine respectă normele de prevenire şi stingere a incendiilor. Un dezastru asemănător cu cel de la Bucureşti  este  posibil oricând. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.