Ultima oră

Condamnat în dosarul Bancorex, după nouă ani de proces Marius Iorga are de încasat 2.160 de euro de la statul român

Ionel Sclavone
20 feb 2017 3857 vizualizări
Statul român îi va plăti afaceristului Marius Iorga, fostul vicepreședinte țărănist al Consiliului Județean suma de 2.160 euro, neimpozibili. Banii reprezintă o despăgubire rezonabilă pentru durata excesivă a procesului penal în care a fost implicat. Fostul vicepreședinte al CJ s-a adresat CEDO, cu o plângere, reclamând durata prea lungă a procesului în care a fost judecat, de aproape zece ani. Statul român a recunoscut că are dreptate și a acceptat să-l despăgubească cu suma respectivă. Marius Iorga a fost consamnat pentru înșelăciune în dosarul Bancorex. El a fost vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea în perioada 1998-2000, pe vremea când era membru al PNȚCD.

 

Marius Iorga, fostul vicepreședinte al CJ Vrancea a fost condamnat în 2008 pentru înșelăciune, în dosarul devalizării fostului Bancorex, și a fost eliberat condiţionat în 2012, după patru ani de detenție. Procesul său s-a întins de-a lungul a 9 ani şi 5 luni, implicând trei grade de jurisdicție, durată pe care Marius Iorga a apreciat-o drept excesivă.

Drept urmare, el a reclamat acest lucru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), invocând în favoarea sa articolul 6 aliniatul 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

În replică, Gvernul  ca reprezentant al statului român, a informat Curteaintenționează formuleze o declaraţie unilaterală cu scopul de a soluţiona problema invocată prin cerere și a solicitat scoaterea cauzei de pe rol.

Practic, prin intermediul declarației, statul a recunoscut durata excesivă a procesului și s-a arătat dispusplătească reclamantului 2.160 de euro, cu titlu de satisfacţie echitabilă. Acești bani se arată în document, acoperă orice prejudiciu material şi moral, precum şi cheltuielile de judecată și vor fi scutiți de impozit. Plata se va face în lei românești, la cursul de schimb valabil în ziua tranzacției, în termen de trei luni de la data comunicării deciziei CEDO.

Ținând cont de natura concesiilor din declaraţia Guvernului, precum şi de cuantumul despăgubirilor propuse, în conformitate cu sumele acordate în cauze similare, CEDO a considerat nu mai e justifică continuarea examinării cererii. Însă a avertizat că, în cazul în care statul nu va respecta termenii angajamentului, cererea ar putea fi reintrodusă pe rol.

 

În județul Vrancea, verificările în dosarul Bancorex au început în 1998 când s-a constatatmai multe bunuri au dispărut din patrimoniul filialei. Ancheta a fost extinsă în 1999 la modul de acordare a unor credite iar cercetările s-au încheiat după doi ani, în 2000, când au fost trimise în judecată un număr de 11 persoane. Anchetatorii au evidențiat un prejudiciu de peste 20 de miliarde de lei, sumă cu care a fost păgubit statul roman, în urma activității frauduloase derulate în cadrul Bancorex Vrancea. Procesul a început în ianuarie 2001, pe rolul Judecătoriei Focșani, și s-a încheiat în 2008, când s-au pronunțat condamnările, la Curtea de Apel Galați. 

Marius Iorga a fost condamnat împreună cu asociata sa, Emilia Oancea la câte șapte ani de închisoare cu executare, pentru înşelăciune. Ei au fost acuzați că au beneficiat de credite tip curier prin intermediul firmei Spaţial Internațional Trading Company SRL. Au mai primit condamnări fostul director al Bancorex Vrancea, Radu Albuopt ani de închisoare și un fost angajat al băncii, Petrișor Rogozanșase ani de închisoare.

Marius Iorga a ieșit din închisoare în decembrie 2012, fiind eliberat condiționat.(Ionel Sclavone)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.