Ultima oră

VIDEO!Pe urmele victimelor din Lagărul NKVD din Focșani

Valentin Muscă
12 feb 2017 10419 vizualizări

La doi pași de centrul Focșanilor, în cartierul cazărmilor Armatei Române, ocupate după 23 august 1944 de ”armata eliberatoare sovietică”, agenții Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne (NKVD) au amenajat un adevărat lagăr, în care și-au pierdut viața mii de persoane. Trecut aproape neobservat de istorici, acest episod ne amintește atrocitățile comise de Armata Roșie în timpul și după cel De-al Doilea Război Mondial."Au fost cazuri în care chiar militari români, capturați de către sovietici pe teritoriul României și Ungariei, au fost transportați cu trenul, în vagoane marfare, în lagărul de la Focșani. " a precizat cercetătorul Levente Benko pentru Ziarul de Vrancea Din documentele Comisiei Române pentru Aplicarea Armistițiului (CRPAA) aflate în Arhivele Naționale, Serviciul Județean Vrancea, se poate constata numărul mare al prizonierilor germani și maghiari, aflați în lagărul sovietic de la Focșani, cât și eforturile disperate ale autorităților militare și civile române, pentru eliberarea din lagăr a militarilor români, aflați în captivitate, în totală contradicție cu alianța militară româno–sovietică”,a adăugat Levente Benko.


Prin Focșani au trecut după 23 august 1944 către lagărele de muncă din fosta URSS, zeci de mii de prizonieri civili sau militari din Transilvania, Ungaria, Austria și Germania. O parte a rămas în lagărul de la Focșani și a pierit în condiții neelucidate. Ca o ironie, pe placa principală (vezi Foto3) fixată la baza monumentului în memoria victimelor se găsește un text care mistifică pentru posteriate drama acelor victime: ”Aici se odihnesc 1719 soldați germani cu nume cunoscute și 1237 cu nume necunoscute, care au căzut în cele De-Al Doilea Război Mondial sau ca urmare a acestuia”. Deși războiul se încheiase în 1945, în lagăr s-a murit până în 1947-1948. Când pensionara Veta Manole povestea după 1989 atrocitățile văzute cu proprii ochi, erau focșăneni  care o luau în râs. Astăzi cercetătorul Levente Benko vine și confirmă cu documente crimele comise de NKVD în Orașul Unirii după 23 august 1944. 

 

Foto: Cercetătorul Levente Benko

Lagărul nr. 176 NKVD, gropnița celor inapți de muncă

”Lagărul de prizonieri de la Focșani se număra printre cele mai mari din Europa de Est, din perioada 1944–1948. Lagărul nr. 176 NKVD se afla, după cum reiese și din denumirea sa, sub controlul autorităților militare sovietice, sosite la Focșani după 23 august 1944. În acest lagăr, din zona de sud a orașului, erau adunați atât militari germani și maghiari, căzuți în prizonierat în timpul operațiilor militare din zonă, cele din Transilvania și din Ungaria, precum și civili etnici maghiari și germani din România și Ungaria, proveniți din diversele lagăre sau centre de internare din cele două țări. Toți acești prizonieri militari și civili erau triați de către autoritățile sovietice, iar cei considerați apți pentru muncă, erau îmbarcați în vagoane de animale, fiind trimiși pe ruta Iași–Ungheni în lagărele de muncă forțată din URSS. Au fost cazuri în care chiar militari români, capturați de către sovietici pe teritoriul României și Ungariei, au fost transportați cu trenul, în vagoane marfare, în lagărul de la Focșani. Din documentele Comisiei Române pentru Aplicarea Armistițiului (CRPAA) aflate în Arhivele Naționale, Serviciul Județean Vrancea, se poate constata numărul mare al prizonierilor germani și maghiari, aflați în lagărul sovietic de la Focșani, cât și eforturile disperate ale autorităților militare și civile române, pentru eliberarea din lagăr a militarilor români, aflați în captivitate, în totală contradicție cu alianța militară româno–sovietică”, ne-a spus cercetătorul roman de origine maghiara, Levente Benko.

Focșani, loc de tranzit către Gulag 

Documentele descoperite de cercetătorul Levente Benko sunt înfiorătoare și ne trezesc brusc la o realitate pe care o uitasem și mai ales ne aduc amintecel mai mare dușman al românilor este de 4 secole, Rusia. ”În documentele CRPAA se menționează, printre altele, că în luna februarie a anului 1945 numărul total al prizonierilor germani și maghiari, aflați în Focșani, se ridica la cifra de 35.000–40.000, cifra reflectând numărul permanent al prizonierilor din Focșani, deoarece sosirea, trierea și transportarea lor în URSS era permanentă. Numărul prizonierilor germani și maghiari, trecuți prin lagărul de la Focșani, trebuie să fi fost înzecit mai mare, iar acest lucru se poate deduce tot din documentele CRPAA. Astfel, din rapoartele Stației CFR Focșani, adresate CRPAA, reiese că numai în prima jumătate a anului 1945 au sosit la Focșani un total 3835 de vagoane cu prizonieri, din direcția Curtici, Debrețin, Valea lui Mihai, Episcopia Bihor, Jimbolia, Lugoj, Brașov. Tot din rapoartele Stației CFR reiese faptul că doar în perioada 1 aprilie–12 iunie 1945 au plecat din gara Focșani către URSS un total de 534 vagoane cu prizonieri, ceea ce ar însuma cel puțin 37.000–45.000 de oameni. Toate aceste cifre nu pot fi considerate definitive, deoarece încă nu am găsit surse privitoare la toată perioada de funcționare a lagărului sovietic de la Focșani”, ne-a mai spus Levente Benko.

 Anexa Cimitirului German

După moartea lui Stalin și plecarea trupelor sovietice din România, osemintele celor morți în lagărul de la Focșani între 1944-1948 au fost deshumate din punctul ”La barăci” din cartierul Sud și reînhumate discret în 5 gropi comune, în spatele Cimitirului german, pe terenul Parohiei ”Sfânta Mina” din Bahne. După 1989, Statul german s-a interesat de aceste gropi comune și a primit de la Primăria Focșani terenul în proprietate. După 1996,"Uniunea Populară Germană pentru Ingrijirea Mormintelor de Război" a împrejmuit spațiul și a amenajat un memorial, pe care a trecut numele celor dispăruți.

Foto: Un grup de maghiari veniți să se reculeagă

Foto: Placa de pe monumentul ridicat în memoria victimelor

Urmașii victimelor încearcă în ultimul timp identifice numele celor dispăruți. În contextul acesta au avut loc din 2016 până astăzi mai multe vizite ale unor familii de maghiari și germani din Ungaria, Slovacia, Germania și chiar din România, care s-au recules la memorialul din Anexa Cimitirului German. Cea mai recentă a fost în acest sfârșit de săptămână, când un autocar cu elevi din orașul maghiar Cegledbercel, localitate de unde sovieticii au deportat toată comunitatea de sași spre Gulag, a ajuns la Focșani. Unul dintre elevi a avut ”șansa”descopere numele străbunicului pe o placă memorială, astfel încât familiaștie unde își doarme somnul de veci. Istoria Lagărului nr. 176 NKVD din Focșani este departe de a fi scrisă și viitorul riscă să ne surprindă prin amploarea atrocităților comise de trupele sovietice în Focșani. (Valentin MUSCĂ)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Nagy Benedek, acum 2622 zile, 3 ore, 18 minute, 16 secunde
De La CEGLÉDBERCEL, ca și din întraga Ungarie au fost deportați ȘVABII, și nu sașii ! Sași nu sunt în Ungaria, ci doar în TRANSILVANIA !
viorel i. iancu, acum 2626 zile, 9 ore, 56 minute, 13 secunde
Asemenea oseminte au fost gasite si pe terenul de intructie al fostului regiment mecanizat.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.