Ultima oră

Serviciul de Probaţiune Vrancea la ora bilanţului: În 2016, activitatea de probaţiune aproape s-a dublat ca volum

Gabriel Sava
6 feb 2017 4230 vizualizări

Anul trecut s-a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de beneficiari de la înfiinţarea serviciului u aproape 300 de persoane au ieşit din evidenţă în 2016 u serviciul a rămas cu acelaşi număr de angajaţi pană la finalul anului

Serviciul de Probaţiune de pe langă Tribunalul Vrancea şi-a prezentat în cursul zilei de ieri bilanţul activităţii pentru anul trecut. Conform datelor statistice, de la înfiinţare şi până în prezent, în evidenţa serviciului de probaţiune s-au înregistrat un număr de 1549 de persoane supravegheate şi minori, menţinute în stare de libertate. Activitatea a crescut de la an la an, însă maximul a fost atins în cursul anului trecut. „Referitor la activitatea de supraveghere, echipa Serviciului de Probaţiune Vrancea a lucrat cu un număr de 1305 persoane supravegheate şi minori. La data de 01.01.2016 în evidenţa serviciului de probaţiune se aflau un număr de 770 cazuri active, pe parcursul anului s-au înregistrat un număr de 535 cazuri intrate în evidenţă şi au ieşit din evidenţele serviciului 297 de cazuri de supraveghere. În aceste condiţii la data de 31.12.2016, în evidenţele serviciului exista un număr de 1008 cazuri de supraveghere. Comparativ cu situaţiile existente, de la înfiinţare şi până în prezent aceasta este cea mai mare valoare a cazurilor de supraveghere înregistrată în situaţia persoanelor aflate în supravegherea serviciului de probaţiune. Menţionăm că, recidiva s-a înregistrat într-un număr de 8 persoane aflate în supravegherea serviciului de probaţiune, ceea ce raportat la numărul total de cazuri, pe parcursul anului 2016 Serviciul de Probaţiune Vrancea, a înregistrat un procent de 0,61% a situaţiilor de recidivă. Comparativ cu anul 2015, când recidiva a fost înregistrată la un procent de 0,76%”, se arată în comunicatul de presă al Serviciului de Probaţiune.


Aproape 300 de persoane au ieşit din evidenţă în 2016

În anul 2016, din totalul de 297 de cazuri de supraveghere ieşite din evidenţa Serviciului de Probaţiune Vrancea, într-un număr de 222 de cazuri s-a finalizat termenul de încercare, în 20 cazuri s-a impus transferul cazului la alt serviciu de probaţiune din ţară datorită modificării competenţei teritoriale. De asemenea, instanţa de judecată a dispus revocarea măsurii într-un număr de 50 cazuri (8 persoane au fost condamnate din cauza recidivei pe perioada termenului de încercare, 34 persoane au fost condamnate pentru săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală, anterior datei intrării în evidenţa serviciului de probaţiune şi într-un număr de 8 cazuri s-a dispus revocarea suspendării pedepsei ca urmare a nerespectării măsurilor şi/sau obligaţiilor impuse de către instanţa de judecată) iar în 5 situaţii ca urmare a decesului persoanelor aflate în supraveghere.


Muncă multă cu oameni puţini

Instituţia a lucrat cu 9 persoane dintre care 8 consilieri şi şeful serviciului. Din ultima lună a anului trecut, Serviciul de Probaţiune a caştigat doi noi consilieri, care, conform situaţiei statistice, au fost transferaţi. „Pe întreg parcursul anului trecut, bilunar, câte doi consilieri de probaţiune au asigurat desfăşurarea activităţii la Sediul Secundar Adjud unde au avut loc întrevederi cu persoanele programate conform planului de supraveghere, aflate în supravegherea serviciului de probaţiune care au domiciliul în circumscripţia Judecătoriei Adjud, s-a relaţionat de câte ori a fost nevoie cu conducerea instanţei, parchetului, Poliţiei mun. Adjud şi Primăriei Adjud”, au precizat reprezentanţii Serviciului de Probaţiune. Instituţia a asigurat un reprezentant şi la Penitenciarul Focşani. Săptămanal, un consilier de probaţiune a participat la Comisia de liberare condiţionată din Penitenciarului. Colaborarea cu partenerii în anul 2016 a fost una foarte bună, parteneri tradiţionali sau parteneri noi, instanţele, parchetele, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea, bisericile, primăriile, Penitenciarul Focşani, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Vrancea, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vrancea, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vrancea, cu toţi s-au dezvoltat relaţii de colaborare axate pe îndeplinirea scopului şi obiectivelor serviciului de probaţiune, se mai indică în comunicat.


În activitatea de probaţiune, relaţionarea este una directă


În vederea întocmirii referatelor/rapoartelor de evaluare, consilierii de probaţiune obţin informaţiile necesare folosind diferite metode şi tehnici de lucru printre care interviul, documentarea, observaţia, convorbirea, etc. „În acest sens, membrii echipei au derulat un număr de 640 de întrevederi directe, de tipul „faţă în faţă”, din care  cu persoana evaluată 366 şi 274 cu alte persoane resursă. Toate informaţiile astfel obţinute au oferit o imagine obiectivă asupra mediului social şi familial al învinuitului sau inculpatului în care s-a dezvoltat, precum şi a factorilor care au generat comportamentul său infracţional şi care pot inhiba/dezvolta o conduită prosocială”, au mai precizat reprezentanţii Serviciului de Probaţiune. (Gabriel SAVA)


Date statistice


•    93 referate şi rapoarte de evaluare

•    50 de referate şi rapoarte de evaluare

•    14 referate de evaluare pentru minorii aflaţi în executarea unei măsuri educative

•    29 rapoarte de evaluare au fost întocmite în baza art. 38 Legea 252/2013.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.