Ultima oră

Pagubă de trei milioane de euro în dosarul retrocedărilor Manole

Gabriel Sava
26 ian 2017 4556 vizualizări
Procurorii anticorupţie au dat primele informaţii oficiale în dosarul retrocedărilor, cu 13 VIP-uri trimise în judecată u aceştia vor fi judecaţi pentru abuz în serviciu, în cazul a două retrocedări de păduri din 2006 u dosarul se află pe rolul Tribunalului Brăila

Procurorii anticorupţie au făcut joi după amiază primele comunicări oficiale legate de cauza în care, 13 persoane, membri ai Comisiei Judeţene de Fond Funciar Vrancea, au fost trimise în judecată pentru fapte din 2006. 12 dintre inculpaţi au fost puşi sub acuzare şi trimişi în judecată sub aspectul comiterii săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Doar că, în cazul a cinci dintre ei (n.r.- conform comunicatului DNA: Diaconu Emilian, Manolache Liviu Iulian, Mircea Dragoş Valentin, Murgu Costică Florin şi Dumitrache Laurenţiu- , la data faptelor membri ai Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor  Forestiere Vrancea) sunt incupaţi pentru o singură faptă, în timp ce altor şapte (Păvăloaie Mihaela, Duşu Diana Angela, Flenchea Mioara, Bunghez Daniel, Popa Valentin , Lepădatu Fănel şi Olaru Daniela, la data faptelor membri ai Comisiei Judeţene pentru Stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor  forestiere Vrancea (n.r.- conform comunicatului DNA) li s-a reţinut comiterea a două fapte de abuz în serviciu. Tot pentru comiterea a două infracţiuni de abuz în serviciu a fost trimisă în judecată şi Gabi Furtună, fosta juristă a Prefecturii. La data comiterii faptelor reţinute în materialul de urmărire penală, Gabi Furtună ocupa funcţia de consilier juridic în cadrul Serviciului verificarea legalităţii actelor, a aplicării actelor administrative şi contencios administrativ din Instituţia Prefectului jud. Vrancea şi membru al Grupului de lucru de pe lângă Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Vrancea. 

Pădurea retrocedată a fost vandută la scurtă vreme 

Încă de la momentul descinderilor şi a percheziţiilor de la sediul prefecturii din toamna lui 2015, Ziarul de Vrancea a indicat că obiectul dosarului îl constituie modul în care s-au retrocedat mai multe suprafeţe de pădure după autorul defunct Elena Manole. Informaţia este confirmată şi de materialul de urmărire penală. „În datele de 22.06.2006 respectiv 18.10.2006, inculpaţii menţionaţi mai sus, cu intenţie, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în sensul că, în contextul reconstituirii dreptului de proprietate asupra unor terenuri, aceştia nu au verificat legalitatea propunerilor înaintate de Comisiile locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din cadrul primăriilor comunelor Străoane, Răcoasa şi ţifeşti, judeţul Vrancea, în special existenţa actelor doveditoare, pertinenţa, verosimilitatea, autenticitatea şi concludenţa acestora. Ca urmare a acestei conduite, prefectul judeţului Vrancea a emis două hotărâri de validare a reconstituirii dreptului de proprietate pentru suprafaţa totală de  500 ha pădure care, la scurt timp, a şi fost vândută de proprietar cu suma totală de 1.350.000 lei. Acest lucru a fost posibil în condiţiile în care persoana care solicita reconstituirea dreptului de proprietate nu a dovedit calitatea de proprietar expropriat (cererile au fost formulate pentru suprafeţe de pădure diferite, după autori diferiţi şi cu vocaţie succesorală diferită şi nici nu au fost depuse la dosar documente doveditoare ale amplasamentelor suprafeţelor de teren)”, se arată în comunicatul DNA. 

11 inculpaţi au secheste iar prejudiciul este calculat la trei milioane euro

Conform comunicatului DNA,  Direcţia Silvică Vrancea a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 13.834.235 lei (aproximativ 3 milioane euro). „În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Diaconu Emilian, Manolache Liviu Iulian, Mircea Dragoş Valentin, Murgu Costică Florin, Dumitrache Laurenţiu, Păvăloaie Mihaela, Duşu Diana Angela, Flenchea Mioara, Popa Valentin, Lepădatu Fănel şi Olaru Daniela”, au mai precizat procurorii anticorupţie.Aceştia au mai precizat că dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila, „cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză şi de a se desfiinţa titlurile de proprietate şi hotărârile prefectului, în vederea restabilirii situaţiei anterioare”. Dosarul urmează în prezent faza de Cameră Preliminară.  (Gabriel SAVA)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ioana, acum 2638 zile, 16 ore, 15 minute, 22 secunde
E o situatie in care daca spui ca inculpatii sunt vinovati nu poate fi vorba de antepronuntare. Astia sunt chiar vinovati. O mana de lichele trecute prin mai multe partide, care au stiut numai sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.