Ultima oră

Galerie foto-Iarna a pus stăpanire şi pe Focşani

Ziarul de Vrancea
8 ian 2017 4489 vizualizări
Starea de urgenţă instalată, încă de vineri, a pus la treabă autorităţile.Cetăţenii spun că autorităţile s-au descurcat bine.Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a pus în aplicare măsurile şi procedurile stabilite.Primarul şi viceprimarii au fost în alertă tot timpul.Arterele principale de circulaţie au fost curăţate pentru a asigura trasportul public în comun.De luni, toată forţa umană disponibilă, inclusiv beneficiarii de ajutor social, va fi scoasă la lucru

 
Starea de urgenţă instalată încă de joi spre vineri, datorită condiţiilor extreme de iarnă, a pus în alertă autorităţile, dar şi focşănenii. Mai mult ca niciodată, s-au luat în serios avertizările meteo. Atunci cand se iau în serios aceste coduri de alertă de vreme rea,  nimeni nu mai poate fi luat prin surprindere, astfel se poate reduce numărul neplăcerilor. Primarul Focşaniului a emis, încă de vineri, un comunicat prin care făcea un apel către toţi cetăţenii să nu blocheze arterele principale de circulaţie şi să folosească mijloacele de transport în comun, Totodată, în urma întrunirii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul municipiului, s-au stabilit principalele măsuri şi proceduri care s-au şi pus în aplicare.

 
Bilanţul de Crăciun pe stil vechi

 
Iarna nu a venit odată  cu Crăciunul pe stil nou, ci o dată cu Crăciunul pe stil vechi. Primul viscol s-a resimţit în ziua de Bobotează (pe stil nou) şi în Ajunul Crăciunului (pe stil vechi). Condiţiile de iarnă s-au menţinut tot weekendul, iar duminică a nins continuu, astfel încat stratul de zăpadă a crescut în grosime. Autorităţile locale au stat în alertă zilnic şi vor sta pană cand situaţia se va stabiliza din punct de vedere meteorologic. „Suntem la datorie. Acolo unde va fi cazul, se va interveni cu echipe mixte, utilaje şi forţă de muncă umană, pentru asigurarea unui flux rutier dar şi pietonal corespunzător. Am acţionat pană acum pe principalele trasee de transport în comun pentru a asigura fluxul de călători, cu lamele din dotare, sărăriţe, buldoescavator etc. Nu au fost situaţii deosebite. Aşteptăm să se potolească vremea să putem acţiona şi pe străzile secundare”, a informat Cristi Misăilă, primarul municipiului Focşani şi preşedintele Comitelului Local pentru Situaţii de Urgenţă la nivel de municipiu. Pană în după amiaza de 8 ianuarie 2017 nu s-au raportat, la nivel de municipiu, probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu energia electrică, alimentarea cu gaze naturale, apă sau salubritate, transport public.

 
Se menţine apelul către proprietarii de autovehicule

 
Primarul Cristi Misăilă îşi menţine apelul către proprietarii de autovehicule pentru a folosi alte mijloace de deplasare şi pentru a sprijini eforturile de asigurare a unei circulaţii rutiere normale. „Facem un apel insistent către toţi proprietarii de autovehicule să renunţe, dacă este posibil, la utilizarea mijloacelor de transport proprii şi să folosească mijloacele de transport în comun. Facem eforturi să le asigurăm acces pe toate traseele. În funcţie de necesităţi, numărul acestora va fi suplimentat, pe traseele mai solicitate. În acelaşi timp, solicităm mare atenţie la modul de parcare al autovehiculelor, în aşa fel încât să nu încurce accesul utilajelor de deszăpezire”, a repetat rugămintea primarul Cristi Misăilă. Se pareunii dintre cetăţeni au ţinut cont de acest apel şi s-au conformat, alţii nu, după spusele primarului. Norocul a constat şi în faptul că a fost sfarşit de săptămană şi majoritatea a preferat să stea acasă. 

 
Alerta de iarnă se menţine, autorităţile aşteaptă să se domolească ninsoarea

 
Încă de sambătă noapte, vantul s-a potolit dar a început să ningă abundent. Bulevardele s-au acoperit din nou cu un strat de zăpadă, dar mai ales străzile secundare, intersecţiile şi trotuarele. La orele pranzului, duminică 08.01.2017, circulaţia prin oraş se desfăşura în condiţii de iarnă, iar din loc în loc, căile de acces erau create mai mult de autovehicule şi pietoni. Nu se vedea niciun utilaj la treabă. Forţa de muncă aparţinand Direcţiei de DezvoltarePrimăriei  nu a fost scoasă în weekend, ci doar joi şi vineri, doar caţiva şoferi care au cărat zăpada au putut fi zăriţi şi sambătă. Viceprimarul Marius Iorga a spus că „nu a fost cazul să se intervină cu toată forţa umană pentru că a fost o alertă mai mult de vant puternic şi viscol şi nu au fost nămeţii atat de mari comparativ cu alţi ani. Pe de altă parte, şi cetăţenii trebuie să colaboreze pentru ca lucrurile să se întample repede şi bine. Avem utilaje în plus, suntem mult mai bine pregătiţi faţă de alţi ani. Nu am folosit deocamdată material derapant pentru că tot nouă ne va veni greu să-l curăţăm. Deocamdată nu e cazul. Vom vedea cum va evolua vremea”. Chiar şi oamenii fără adăpost au fost ajutaţi cu sprijinul Crucii Roşiise ferească de frig,fie alimentaţi corespunzător şi îngrijiţi. Responsabil cu aceştia a fost viceprimarul Ionuţ Mersoiu care însă, duminică, nu a răspuns la telefon pentru o actualizare a informaţiei.

 
Unii cetăţeni au confirmat că nu a fost rău prin oraş

 
Prin oraş, duminică pe la pranz, lumea îşi vedea de plimbare, alţii  mai grăbiţi mergeau la cumpărături sau în vizite, iar o parte dintre părinţi au scos săniuţele cu care şi-au plimbat copiii. Autobuzele circulau, taxiurile la fel, chiar şi unele autovehicule private. Acestea din urmă circulau cu viteză redusă, însă unele chiar îşi încercau cauciucurile şi franele după ce demarau în trombă. Per general, o duminică liniştită în care doar fulgii de nea mai luau din vizibilitate. Şoferii au confirmat că se circulă bine prin oraş, iar un consilier local PNL chiar a apreciat faptul că autorităţile şi-au făcut bine treaba. „Administraţia publică şi-a făcut datoria. Este de apreciat mobilizarea acestora şi parcă e mai bine comparativ cu alţi ani, Se circulă în condiţii de iarnă şi să sperăm că vremea nu va deveni mai capricioasă faţă de cum este acum”, a spus şi Ionuţ Filimon, consilier local PNL.

 
Cine ar trebui să cureţe zăpada pe trotuare

 
În conformitate cu prevederile legale, „agenţii economici, instituţiile publice dar şi asociaţiile de proprietari sau proprietari de locuinţe individuale au obligaţia să cureţe zăpada şi gheaţa din zona proprietăţilor, de pe trotuare şi alei de acces”. Acolo unde spaţiul pare a nimănui, revine Direcţiei de Dezvoltare responsabilitatearezolve problema. Reprezentanţii administraţiei locale au specificat însă că de luni, toată forţa umană va fi scoasă la lucru, inclusiv beneficiarii de ajutor social.
Cu toate acestea, ar mai fi cateva aspecte de remediat în ceea ce priveşte curăţarea zăpezii de către cetăţeni şi/sau agenţii economici. Unii cetăţeni aruncă zăpada către locul de parcare al vecinului sau direct în stradă. Alţii îşi curăţă curţile şi blochează şi trotuarele, şi străzile. Unii care au parcat greşit pe trotuar, ori au rămas fără baterie la maşină, ori şi-au îngheţat voinţa de a degaja terenul. Alt exemplu ar fi că unii agenţi economici se rezumă la curăţatul zăpezii strict în dreptul uşii de acces în spaţiul comercial sau, în cazuri fericite, o curăţă pe toată lungimea peretului exterior. Însă, în cazul unui supermarket local ce ocupă parterul unei clădiri şi în jurul căreia s-a depus zăpada şi pe langă ziduri, şi pe scări, şi în parcare, pe acolo cine trebuie să cureţe zăpada?

 
Numere de urgenţă
Pentru situaţii deosebite, care necesită intervenţia urgentă a unor utilaje de deszăpezire, puteţi suna direct la Primăria Municipiului Focşani, Telefonul Cetăţeanului: 0237 233 333 sau la Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice, tel. 0237 231 103. (Ziarul de Vrancea)

 



Foto: principalele artere de circulaţie sunt aproximativ curăţate



Foto: duminică a nins abundent



Foto: trotuarele trebuie curăţate de agenţii economici şi locatarii blocurilor acolo unde este cazul




Foto: se circulă în condiţii de iarnă prin oraş

 



Foto: şoferii sunt sfătuiţi să lase autovehiculele acasă dacă nu au urgenţe, însă nu parcate greşit

 


  
Foto: Dacă este cazul, beneficiarii de ajutor social vor fi scoşi la lucru



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.